top of page

Wallace


Wallace


Astrit LulushiDavid Foster Wallace vdiq i ri. Nga romani i tij më i famshëm, Endless Joke i vitit 1996 (një epikë me pak më shumë se 1000 faqe) deri te artikujt dhe esetë e tij të shumta, David Foster Wallace shquhet për meditimet e tij të thella mbi jetën moderne.


Shkrimtari shpesh bënte pyetje ekzistenciale dhe hulumtoi se çfarë do të thotë të lidhesh me njerëzit e tjerë - pyetje nga të cilat ai nuk u shmang kur iu kërkua të fliste me klasën e diplomimit të vitit 2005 në Kolegjin Kenyon. Fjalimi i tij, i titulluar "This is water", konsiderohet tani një nga fjalimet më të mëdha të fillimit të të gjitha kohërave. Titulli është marrë nga një shëmbëlltyrë për një peshk të ri i cili as nuk e dinte se çfarë është uji, ashtu si njerëzit shpesh veprojnë mekanikish pa qenë plotësisht të vetëdijshëm për rrethanat ose veprimet e tyre.


Në zemër të tij, fjalimi është një ftesë për t'u zgjuar dhe për t'i kushtuar vëmendje.ngjarje; Wallace inkurajoi audiencën e tij që ta përdorte shkollimin për të vlerësuar më me kujdes rolin e tyre në botë:


"Të mësosh se si të mendosh," ofroi ai, "në të vërtetë do të thotë të mësosh se si të ushtrosh njëfarë kontrolli se si dhe çfarë mendon."


Wallace në thelb po shpjegonte përfitimet e ndërgjegjësimit: Ai shpjegoi se ne të gjithë mund të jemi më të vetëdijshëm për atë që zgjedhim të përqendrohemi, se në vend që të vrapojmë të udhëhequr nga forcat e jashtme, duhet t'i kujtojmë vetes realitetin; "ky është uji”.


Në vitin 2009, një vit pas vdekjes së Wallace në moshën 46-vjeçare, fjalimi u botua si një libër të shkurtër me titullin e tij të plotë: Ky është uji. Disa mendime, të shprehura në një rast domethënës, për të jetuar një jetë të dhembshur. Mesazhi i tij ka rezonuar me mijëra lexues dhe dëgjues kilometra e vite përtej klasës së vitit 2005 në Kolegjin Kenyon.


Këtu janë nëntë citate që prekin zemrën e "This Is Water", duke na nxitur "të qëndrojmë të ndërgjegjshëm dhe të gjallë, ditë pas dite".


Realitetet më të dukshme dhe më të rëndësishme janë shpesh ato që janë më të vështirat për t'u parë dhe për të folur.


Lloji vërtet i rëndësishëm i lirisë përfshin vëmendjen, ndërgjegjësimin, disiplinën,  përpjekjen, dhe aftësinë për t'u kujdesur vërtet për njerëzit e tjerë dhe për të sakrifikuar për ta, pa pushim, në një mori mënyrash të vogla, çdo ditë.


Vlera e vërtetë e një edukimi të vërtetë nuk ka të bëjë pothuajse fare me dijen; gjithçka ka të bëjë me vetëdijen e thjeshtë.


Është jashtëzakonisht e vështirë të qëndrosh vigjilent dhe i vëmendshëm në vend që të hipnotizosh nga monologu i vazhdueshëm brenda kokës.


Mendoni për klishenë e vjetër se mendja është "një shërbëtor i shkëlqyer, por një mjeshtër i tmerrshëm". Kjo, si shumë klishe, aq të çala dhe banale në sipërfaqe, shpreh në fakt një të vërtetë të madhe dhe të tmerrshme.


Alternativa është pavetëdija, cilësimi i paracaktuar - ​​ndjenja e vazhdueshme gërryese e të pasurit dhe të humburit të një gjëje të pafundme. Kjo është liria e një edukimi të vërtetë. Duhet të vendosni me vetëdije se çfarë ka kuptim dhe çfarë jo.


E vërteta kapitale ka të bëjë me jetën para vdekjes.


Nëse liria totale e zgjedhjes në lidhje me atë për të menduar duket shumë e qartë për të humbur kohë duke diskutuar, është më mirë të mendosh për peshkun dhe ujin dhe të mbash vetëm disa minuta skepticizmin në lidhje me vlerën e krejtësisht të dukshmes.

3 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page