top of page

Deklaratë e MB për Kryesinë shqiptare në Këshillin e Përhershëm të OSBE-së


Neil Richard Bush

Dorëzuar nga Ambasadori Neil Bush në Këshillin e Përhershëm të OSBE-së më 9 janar 2020 në përgjigje të një fjalimi të kryeministrit shqiptar Edi Rama.

Zyra e Jashtme dhe Commonwealth dhe Neil Bush

Dorëzuar në: 9 janar 2020 (shënimet e kryetarit, mund të ndryshojnë nga versioni i dorëzuar)


Z. Kryetar, Ambasadori Igli Hasani,


Unë u pajtova me deklaratën e dhënë në emër të BE-së dhe doja të shtoja disa vërejtje në cilësinë time kombëtare. Ne e mirëpresim ngrohtësisht Kryeministrin në Vjenë dhe e falënderojmë për përvijimin e përparësive të Kryesisë shqiptare të OSBE-së në vitin 2020.

Mbretëria e Bashkuar është një mbështetëse e fortë e OSBE-së, e cila është një institucion kritik shumëpalësh për sigurinë evropiane dhe euro-atlantike. Në zemër të OSBE-së është parandalimi i konflikteve dhe zgjidhja e konflikteve. Këto kërkojnë një numër elementësh - duke respektuar parimet dhe angazhimet e OSBE-së; të kesh një sistem efektiv paralajmërimi të hershëm; ndërmjetësimi; monitorimi; dhe sigurimi i asnjë abuzimi të pushtetit në vendet individuale.

Ne mirëpresim prioritetin e Kryesisë suaj për zgjidhjen e konflikteve, përfshirë punën e Misionit Special të Monitorimit dhe Grupit të Kontaktit Trilateral, si dhe zgjidhjen e konflikteve të tjera të zgjatura në OSBE. Ne gjithashtu i kushtojmë shumë rëndësi punës së prezencave të fushës së OSBE-së në të gjithë rajonin.

Si Kryetar në Komitetin e Sigurisë - Unë do të doja së pari të falënderoja Shqipërinë për këtë mundësi, dhe Shkëlqesinë e Tij Kryeministrin për identifikimin si përparësi të krimit të organizuar, duke kundërshtuar ekstremizmin e dhunshëm dhe sigurinë në internet. Ne do të punojmë me delegacionin tuaj për të përfunduar një plan pune për vitin dhe do ta informojmë Këshillin e Përhershëm për këtë në shkurt.

Si kryetar i “Men Engage Network”, unë e përgëzoj përqendrimin tuaj në përvjetorin e 20-të të Rezolutës 1325 dhe promovimin e rolit të grave në paqe dhe siguri. Në shkallë vendi, ne kemi identifikuar si përparësi, nevojën për të rritur numrin e grave që ndërmjetësojnë dhe kuptojnë pjesëmarrjen në proceset e paqes. Dihet se kjo pjesëmarrje domethënëse e grave sjell vendimmarrje më të informuar dhe rezultate më të qëndrueshme në terren. Është kyç për të arritur paqen e qëndrueshme.

Parandalimi i dhunës seksuale në konflikt mbetet një përparësi kryesore për Mbretërinë e Bashkuar. Qëllimi ynë është të trajtojmë stigmën e duruar nga të mbijetuarit e dhunës seksuale, të sigurojmë drejtësi për të mbijetuarit dhe të shkatërrojmë kulturën e pandëshkueshmërisë duke i sjellë përgjegjësit përgjegjës, si dhe të forcojmë përpjekjet për të parandaluar dhunën seksuale në konflikt.

Ne gjithashtu vlerësojmë përqendrimin tuaj të planifikuar në luftën kundër dhunës ndaj grave. Një shoqëri ku individët gëzojnë të njëjtat mundësi, të drejta, detyrime dhe siguri pavarësisht nga gjinia e tyre nuk duhet të jetë vetëm një aspiratë. Të gjithë duhet të ndërmarrim hapa të prekshëm për ta arritur këtë.

Ne i dëshirojmë CiO dhe ekipit të shkëlqyer në Tiranë shumë më të mirët në një vit të rëndësishëm përpara në OSBE. Ju mund të jeni të sigurt për mbështetjen e MB.

Botuar 9 Janar 2020

13 views0 comments

Commenti


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page