top of page

Pesë shkrime

Updated: Jul 26, 2023


Thoreau dhe mosbindja

Astrit Lulushi


Në 1845, Henry David Thoreau, 27 vjeç, i mërzitur nga jeta në qytet, u zhvendos në një kabinë që ndërtoi me duart e tij përgjatë brigjeve të Walden Pond në Massachusetts. Nga kjo përvojë lindi Walden, libër me mbresa dhe ndjenja nga jeta në pyll.

Në atë kohë, ai hoqi dorë nga luksi dhe estetika dhe lidhjet me njerëzit, duke besuar se ishte një sfidë më e nderuar për të ripërcaktuar kuptimin e një jete të mirë. Thoreau shkroi në Walden për rëndësinë e të qenit gjithmonë “zgjuar” - për të jetuar me qëllim dhe për të shijuar elementet thelbësore dhe hyjnore të të qenurit gjallë.

"Doja të jetoja thellë dhe të thithja të gjithë palcën e jetës,"

shkroi ai, duke shtuar,

"Unë nuk di asnjë fakt më inkurajues sesa aftësia e njeriut për të ngritur jetën e tij me përpjekje të vetëdijshme ... për të gdhendur dhe pikturuar vetë atmosferën dhe mediumin përmes të cilit shikon."

Formimi i këndvështrimit për jetën është arti më i lartë nga të gjithë. Me një stil të natyrshëm, në Walden, fjalët e tij janë të ndërlikuara dhe të thjeshta në të njëjtën kohë. Zgjedhja e fjalëve përcjell një gjendje të caktuar. Për shembull, kur Thoreau përshkruan heshtjen e natyrës, lexuesi mund të ndjejë atë moment të qetë. Ai qëndron i lidhur me natyrën gjatë gjithë librit, duke përshkruar atë që përjeton dhe sheh.

Thoreau korri nga toka si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Ai shpjegon se si ndarja nga bota e njerëzve mund të zgjojë vërtet veten e fjetur. Thoreau i qëndron fort nocionit se nuk keni ekzistuar me të vërtetë derisa të adoptoni një mënyrë jetese të tillë - dhe vetëm atëherë mund të rihyni në shoqëri, si një qenie e ditur. Këto mendime të thjeshta por të thella - si dhe "Mosbindja Civile", protesta e tij kundër ndërhyrjes së qeverisë në lirinë civile - kanë frymëzuar shumë njerëz që të përqafojnë filozofinë e tij të individualizmit dhe dashurisë për natyrën. Më shumë se një shekull e gjysmë më vonë, mesazhi i tij është më në kohë se kurrë.


Paradoksi i gjuhës

Astrit Lulushi


A ka pasur ndonjëherë një lidhje midis egjiptianëve të lashtë dhe etruskëve?

Në një ditar të vitit 1806, deshifruesi i gurit te Rozetës, Jean-François Champollion shkroi:

“Jam zhytur totalisht në gjuhë, në monedha, në medalje, në monumente, në sarkofagë, në gjithçka që mund të gjej për etruskën. Pse? Sepse etruskët vijnë nga Egjipti.”

Qëndrime të tilla, sado mirë të dokumentuara, i sollën turp Champollionit në mbarë Evropën, ku evropianët me ngjyrë lëkure të hapur ishin ngritur në qeverisje nëpërmjet luftës. Të ishe me lëkurë të errët, ishte problematike për disa njerëz që ta pranojnë.

Bërja e një deklarate të tillë në vitet 1800 ishte afër kryerjes së herezisë, ndoshta duke u etiketuar si adhurues i djallit dhe mund të burgoseshe, vriteshe ose të dyja.

Pra, vetëm të flasësh për përzierje të tillë njerëzish ishte e papranueshme nga pikëpamja sociale, fetare (Kisha Katolike Romake dhe Kisha e Anglisë nga vitet 14 - 1800 ndihmuan për këtë, si një mjete i institucionalizuar).

Lidhur me ndarjen e Ham, Japeth dhe Shem - histori e trilluar për gjenetikën njerëzore ende e pranuar si e vërtetë nga shumë, është e lidhur drejtpërdrejt me krijimin dhe evoluimin e racizmit. Ta kundërshtoje mund të shkaktonte turp fjalë për fjalë nga Monarkia - në atë kohë nën udhëheqjen e Kishave.

Turpi (humbja e Hirit ose Çmimeve), mund të ishte po aq i thjeshtë sa edhe izolimi social ose profesional, me pak ose aspak mbështetje nga kolegët, ose personat aktualë të fokusuar në sulmin dhe diskreditimin e punës së bërë, megjithëse, vërtetuar ose provuar.

Champollion u turpërua para, gjatë dhe pasi kishte deshifruar me sukses Gurin e Rozetës - si në aspektin shoqëror ashtu edhe në atë profesional - dhe veçanërisht në aspektin fetar.

Me shpejtësi nga vitet 1800 erdhi konfirmimi gjuhësor i lidhjeve midis Egjiptianëve të Lashtë dhe Etruskëve deri në këtë epokë të tashme.

Profesori i Institutit të Arkeologjisë Austriake Manfred Bietak, i cili gjithashtu ka bërë punë për Arkeologjinë Britanike dhe Muzeun Britanik, ka punuar gjerësisht, duke gjetur dhe llogaritur të dhënat e Egjiptit të Lashtë.

Ai thotë se ka prova se që nga viti 7000 pes, egjiptianët e lashtë udhëtonin për tregti, duke përdorur forma të ndryshme të lidhura me shkrimin për komunikim me njerëz të ndryshëm.

Nëse do të donit të bënit tregti me dikë dhe aftësitë tuaja komunikuese ishin më të mira, a nuk do t'i ndihmonit ata me të cilët bënit tregti të komunikonin në mënyrë që të vazhdonin të bënit tregti mbi baza miqësore komunikimi?

Është kjo që lidh punën e Manfredit (Arkeologjia dhe Antropologjia) me Champollion (Arkeologjia dhe Antropologjia Gjuhësore):

Nga shumë studiues besohet se Raetët kanë folur, fillimisht të paktën, të ashtuquajturën "gjuhë raetiane", një gjuhë e zhdukur e njohur vetëm nga një seri mbishkrimesh në një variant të alfabetit etrusk. Howard Hayes Scullard (1967), sugjeron që raetian ishte një gjuhë indo-evropiane, me lidhje me ilirishten dhe keltishten. Nga ana tjetër, raetian, zakonisht konsiderohet nga shumica e filologëve si e lidhur me etruskishten që e kanë cilësuar jo-indo-evropiane.


Qeveri më të mirë

Astrit Lulushi


Qeveria më e mirë është ajo që qeveris më pak, sa herë është cituar, edhe nga ata që sot janë në krye. Kushdo, edhe unë, duam ta shohim qeverinë të veprojë më shpejt dhe më sistematikisht. Për një vend, pa opozitë, gjithashtu besoj se qeveria më e mirë është ajo që nuk qeveris fare. Por kjo është për kohë e vend tjetër.

Qeveria është e papërshtatshme; ose shumica e qeveritarëve janë. Opozita kundër një qeverie të përhershme, ështe e suksesshme; kur dështon, faji êshtë e saj, jo i qeverisë. Vetë qeveria, e cila është mënyra që njerëzit kanë zgjedhur për të ekzekutuar vullnetin e tyre, është po aq e prirur të keqpërdoret dhe të shtrembërohet përpara se njerëzit të mund të veprojnë përmes saj.

Dëshmoni përçarjen, punë relativisht e pak individëve që përdorin qeverinë e përhershme si mjetin e tyre. Kjo qeveri – çfarë është veçse një traditë që përpiqet të transmetohet e paprekur tek pasardhësit. Është një lloj arme druri për njerëzit për të kënaqur idenë e qeverisjes që kanë. Qeveritë e tregojnë se sa me sukses mund t'i imponohen njerëzve, madje edhe t'i imponohen vetes (ministra që ikin për të shmangur dhënien e llogarisë për fondet). Kjo qeveri nuk synon Perëndimin a BE-në. Nuk edukon a edukohet. Kujdeset vetëm për një pasqyrë dhe veten. Karakteri i natyrshëm i popullit ka bërë gjithçka që është arritur; dhe do të kishte bërë më shumë, nëse qeveria nuk do ta kishte penguar. Sepse qeveria është një mjet i përshtatshëm, me të cilin njerëzit do të arrinin të mos iknin. Kur është më e leverdishme, të qeverisurit janë më së shumti në anën e qeverisë. Të kërkosh menjëherë asnjë qeveri, nuk shkon, por njëherësh një qeveri më të mirë, po. Çdo njeri le të bëjë të ditur se çfarë lloj qeverie do të meritonte respektin e tij dhe ky do të ishte një hap drejt arritjes. Demokracia, ndnjëherë, nuk pret çdo 4 vjet, kur sistemi është i krimbur.


Nata vdes, dita agon

Astrit LuushiNë fund të fundit, arsyeja praktike pse një shumicë lejohet për një periudhë të gjatë të sundojë, nuk është sepse ata kanë shumë gjasa të jenë në të djathtë, as sepse kjo duket më e drejta për pakicën, por sepse ata janë fizikisht më të fortët. Një qeveri në të cilën sundon shumica në të gjitha rastet nuk mund të bazohet në drejtësi. A nuk mund të ketë një qeveri në të cilën shumica nuk vendos të drejtën dhe të gabuarën, por ndërgjegjen? - shumica vendos vetëm ato çështje për të cilat zbatohet rregulli. A duhet që qytetari për një moment, ose në masën më të vogël, t'ia japë ndërgjegjen e tij ligjvënësve? Pse atëherë çdo njeri ka vetëm një ndërgjegje? Mendoj se fillimisht duhet të jemi njerëz dhe më pas subjekt i rregullit dhe ligjit. Nuk është e dëshirueshme të kultivohet një respekt për ligjin, aq sa për të drejtën.

Jeta është si uji në lumë. Mund të ngrihet këtë vit më lart dhe të vërshojë tokat e thara; edhe ky mund të jetë viti që do të mbytë të gjithë myshqet. Nuk ishte gjithmonë tokë e thatë. Në brendësi të brigjeve që përroi lagte në kohët e lashta, përpara se shkenca të fillonte të regjistronte temperaturat. Secili ka dëgjuar historinë që ka bërë xhiron, për një insekt të fortë dhe të bukur që doli nga gjethja e thatë e një tavoline të vjetër me dru molle, e cila kishte qëndruar në kuzhinën e një fermeri për gjashtëdhjetë vjet - nga një vezë e depozituar në pemën e gjallë shumë vite më parë - e cila u dëgjua duke gërryer për disa javë, e çelur mbase nga nxehtësia. Kush nuk e ndjen besimin në ringjallje dhe pavdekësi, duke dëgjuar këtë? Kush e di se çfarë jete e bukur dhe me krahë, veza e së cilës është varrosur për shekuj nën shumë shtresa të drurit në jetën e thatë të vdekur të shoqërisë, e depozituar në fillim në alburnumin e pemës së gjelbër dhe të gjallë, e cila u shndërruar gradualisht në pamjen e varrit të saj - është dëgjuar mbase duke u gërryer për vite me rradhë nga njerëzit e mahnitur; nga mesi i mobiljeve më të parëndësishme dhe më të shitura, për të shijuar më në fund jetën e saj. Nuk them se njerëzit do t'i kuptojnë të gjitha këto; por i tillë është karakteri i asaj të nesërme që thjesht kalimi i kohës nuk mund ta bëjë kurrë të agojë. Drita që na nxjerr sytë është errësirë ​​për ne. Agon vetëm ajo ditë në të cilën jemi zgjuar. Ka më shumë ditë për të gdhirë. Dielli nuk është veçse një yll mëngjesi.


Mosha e Universit

Astrit Lulushi


Zbulimet e teleskopit James Webb (JWST) tregojnë se shumë galaktika në univers evoluan 325 milionë vjet pas Big Beng-ut. Kjo ka shtyrë një kozmolog drejt një teorie të re radikale: universi është shumë më i vjetër se sa mendojmë. Big Beng ndodhi 13.8 miliardë vjet më parë. Por profesori i Universitetit të Otavës, R Gupta, ka llogaritur se është 26.7 miliardë vjet - gati dy herë më i vjetër se modeli aktual i pranuar.

Ekspertët paralajmërojnë kujdes. Pretendimet e jashtëzakonshme kërkojnë prova të jashtëzakonshme - thone ata. Një ndryshim i moshës së universit, do të përmbyste gjithçka që dihet për botën dhe panetin Tokë.

Të hamendësosh moshën e gjërave është e vështirë. Unazat e pemëve mund t'ju tregojnë moshën e pemëve. Analiza e radioizotopeve mund të japë një pamje relativisht të saktë se sa të vjetër janë fosilet ose shkëmbinjyë në Tokë. Por përcaktimi i moshës së universit është një çështje krejtësisht tjetër.

Vlerësimet më të mira për moshën e universit bazohen në vëzhgimet e rrezatimit kozmik dhe matjet e zgjerimit të universit përmes Ligjit Hubble, Astronomi Edwin Hubble në vitet 1920, duke matur distancat dhe shpejtësitë e galaktikave ndihmoi në përcaktimin e shkallës së zgjerimit të universit. Duke llogaritut këtë zgjerim, shkencëtarët mund të vlerësojnë kohën e Big Bengut.

Modeli i ri i Gupta-s, i përshkruar në një punim të botuar në Njoftimet Mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike ka një qasje krejtësisht të ndryshme. Ai mati moshën e yjeve dhe u çudit kur vuri re se disa prej tyre ishin formuar miiarda vite para shpëtthimit të madh që krijoi universin.

Ekspertët nuk besojnë se teoria e Gupta-s do të shkaktojë ndonjë ndryshim paradigmë në astronomi së shpejti. Ndërsa teoria e re ka marrë shumë vëmendje në media,

9 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page