top of page

Përshëndetje: sigurisht me 5 poezi…


Mirëmëngjes miqtë dhe dashamirësit e mi, sigurisht me 5 poezi…

Nga Fatmir Terziu


Bota nuk mund të kuptohet ndryshe me dhe pa praninë e peshqve. Peshqit janë grupi më i larmishëm midis vertebrorëve, me mbi 33 000 varietete të ndryshme të llojeve të peshqve.1. Peshk


Më kujtohet një mësues që kam takuar në atë qytet

shkruante tregime, romane, botonte libra

të gjithë e respektonin. Atje

kalonte plotë dimra,

thuhej se dinte të zinte peshk

edhe aty ku s'kishte ujëra.


Dhe unë e pyeta me kurreshtje:

Në sa qytete mund të kapësh peshk?

Në vend të përgjigjes një buzëqeshje.

Pas buzëqeshjes: kudo për fat të keq!


2. Krudo


Nga „Krap“ në gji të detit,

krap në mendjen e Tjetrit.

Gjuha e bukur shqipe e mbjell

kudo ku syri i sheh ndonjë pellg.


3. Ngjala


Koha shpesh më sjell në rrjetet sociale

urimin më finok të një kohe:

„Sa ka deti peshk e ngjala,

aq urime dhe të fala..“


Fetusi i ngjalës së huaj ngjyen gjuhët

mes fletëve të së verdhës.

Jashtë dritares

hijet e vjeshtës

mbahen të fshehura ndesh pjatancës në zemër,

është urim,

apo një peshkatar që kthehet nga nata e egër?!


4. Cironka


Një si ju

zvarritet nga trupi i memorjes

mbahet peng këtu.


E Bota kthen sytë nga Korça

ata e takuan me e në gjuhë.

Statujë ka bërë cironka

në menu

pa fjalorë me këtë,

duke u ringjallur si heroinë,

pa zë.


5. Peshk i huaj


Kaloni në Jon, pastaj në Adriatik.

Habitem.

Nuk keni frikë?


Në udhëtim duke fjetur

keni pasur marrëdhënie me tragetin

a do të rezultojë kjo në shtatzëni?


Te peshqit ndoshta hormonet nuk janë cirkadiane,

por nuk është ngërç, apo të jesh i shtyrë

të shtrihesh

në një tokë që lëpihet prej peshqve

është ndoshta një dashuri e mirë.


Dashurisht,

je mbjellë në një argjinaturë të pjerrët

shikimi i ndërtesave dhe dritës së hënës

rrëshqasin në lumin Shkumbin.

Peshk i huaj,

kur qëndroni në pjatën e së ngrënës,

derdhet uji flori për kurorën tuaj.

28 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page