top of page

“Poezia e shpirtit tim”


Bukurie Buçpapaj

Objekti i poezisë të Bukurie Buçpapaj krahas tematikës, figurës dhe formës


E karakterizojnë fokusimet e gjinisë së poetikës, ku dalin në pah risit tjera ...


Objektiviteti i poezive të këtij vëllimi të tematikës, figurës, formës, i karakterizohet fokusimit të gjinisë poetikës, ku dalin në pah risitë, trajtat, metodat novatore, dhe evidentimi i karaktereve të gjetura e adekuat, këndvështrimeve, tematika dhe ndërthurjet në konceptin e perspektivës ku vargjet poezive të kësaj poete janë të karakterit të një bote filozofike


Hasan Hasanramaj


Të lexosh vargjet e veprës ma të re me titullin “Poezia e shpirtit tim” të poetes Bukurie Buçpapaj të rikthen mendjen në Tropojën e bukur dhe shumë të dashur që i kanë qëndrua besnik atdhetarizmit dhe sakrificës së komunizmit duke u rreshtua nëpër histori në anën e njerëzores bashkë me njeriun e tokës së shqipeve. Gjithashtu edhe gjatë shekujve kanë ditë të frymojnë vetëm shqip duke e ndihma edhe çështjen e pazgjidhur të popullit shqiptarë të Kosovës. Objekti i poezisë të këtij vëllimi poetik krahas tematikës, figurës e formës, do t'i karakterizohet fokusimit të gjinisë së poetikës, ku dalin në pah risitë, trajtat, metodat novatore, evidentimi i karaktereve të gjetura e adekuat, këndvështrimet, tematika dhe ndërthurjet e të tjera në konceptin e perspektivës. Vargjet këtyre poezive të kësaj poete të vyeshme janë të karakterit të një bote filozofike në relacion me rrjedhën fabulave brenda domethënies së vet, figurës dhe ndriçimit ideor. Në disa vargje trumbetohet aq filozofi, përderisa figurat ushqehen mbi konceptin filozofik në firnë të kryqëzuar me rrënjën e historisë sonë e me simbolikën e figurave që i dhëna shumë kulturës tropojanë si legjenda e këngës tropojanë e figurave të ndritura të kësaj ane.

Poezitë e poetes Bukurie të rikthejnë mendjen dhe shpirtin në Tropojën e cila i ka qëndrua besnik atdhetarizmit nëpër histori ...

Duke e pasuruar vëllimin poetik, me dëshirën për të lartësuar në vargje atdheun, vendlindjen, përkatësisht këngën ë vërtetë të qëndresës, pse jo edhe realen, por edhe mitiken e tragjiken. Në redaktoren dhe vlerësimet e recensuesve Nezir Prokshit dhe Agim Deskut ne mes tjerash thuhet së:”Të lexosh vargjet e vëllimit poetik me titullin“Poezia e shpirtit tim” të poetes Bukurie Buçpapaj të rikthehet mendjen dhe shpirtin në Tropojën e bukur dhe shumë të dashur që i ka qëndrua besnik atdhetarizmit dhe sakrificës së komunizmit duke u rreshtua nëpër histori në anën e njerëzores bashkë me njeriun e tokës së shqipeve. Gjithashtu edhe gjatë shekujve kanë ditë të frymojnë vetëm shqip duke e ndihma edhe çështjen e pazgjidhur të popullit shqiptarë të Kosovës. Objekti i poezisë së këtij vëllimi poetik krahas tematikës, figurës e formës, do t'i karakterizohet fokusimit të gjinisë së poetikës, ku dalin në pah risitë, trajtat, metodat novatore, evidentimi i karaktereve të gjetura e adekuat, këndvështrimet, tematika dhe ndërthurjet e të tjera në konceptin e perspektivës. Vargjet këtu janë të karakterit të një bote filozofike në relacion me rrjedhën fabulave brenda domethënies së vet, figurës dhe ndriçimit ideor.

Autorja e vëllimit poetik rrjedh nga një familje që artin e kulturën e duan dhe e kanë trashëgim brez pas brezi e cili u lind më në Fierzë të Shqipërisë. Në disa vargje trumbetohet aq filozofi, përderisa figurat ushqehen mbi konceptin filozofik në formë të kryqëzuar me rrënjën e historisë sonë e me simbolikën e figurave që i dhanë shumë kulturës tropojanë si legjenda e këngës tropojanë të ndritura. Duke e pasuruar vëllimin poetik, me dëshirën për ta lartësuar në vargje atdheun, vendlindjen, përkatësisht këngën ë vërtetë të qëndresës, pse jo edhe realen, por edhe mitiken e tragjiken. Andaj autorja e vëllimit poetik Bukurije Buçpapaj me librin me poezi me titullin“Poezia e shpirtit tim’’ rrjedh nga një familje që artin e kulturën e duan dhe e kanë trashëgim brez pas brezi e cili u lind më në Fierzë të Shqipërisë. Qysh në bankat e tetëvjeçares kjo poete e vyeshme u shqua nëpër orët letrare që organizoheshin për nder të festave kombëtare- duke qenë gjithnjë aktive e duke tregu talent dhe interesim për fjalën e bukur poetike. Ka bashkëpuno me gazeta dhe revista, si në revistën “Pionieri’’ , ku poezitë e saj gjejnë vend të merituar dhe mirëpritën mirë nga lexuesit. Gjithashtu poezitë e kësaj autore janë prezantua online. Andaj libri ma i ri me titullin “Poezia e shpirtit tim’’ është vëllimi i parë poetik i autores e cila jeton dhe vepron në qytetin e Kamenicës.

19 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page