top of page

Pa tarifa shkollimi? Jo faleminderit


Ja si politika pa tarifa shkollimi e SNP-së po dëmton të rinjtë e Skocisë.


Carlton BrickPërpjekja për të tërhequr elektoratin me një gjë të dhënë falas, ishte një pjesë e spikatur e fushatës zgjedhore të Përgjithshme të Partisë Laburiste. Megjithatë, edhe pse elektorati e refuzoi Laburisten, popullariteti i zotimit të saj për të hequr tarifat e universitetit ka bërë që disa të sugjerojnë që arsimi universitar në Angli, Irlandë Veriore dhe Uellsduhet të jetë ashtu si në Skoci; domethënë falas.

Sidoqoftë, Skocia ilustron rrezikun e marrjes së ofertës së arsimit të lartë falas me vlerën e saj. Që prej vitit 2008, qeveria skoceze, e udhëhequr nga Partia Kombëtare Skoceze, ka siguruar shkollim falas për banorët skocez dhe studentët e BE-së që ndjekin universitetet skoceze. Kjo gjithashtu e sheh këtë politikë si një mënyrë për të zgjeruar pjesëmarrjen e HE midis personave më të pafavorshëm social. Por, përkundër titujve të SNP-së, se numri i studentëve skocezë në arsimin pas-detyrimit është në një kohë të lartë, duke u hedhur poshtë të dhënat tregojnë një histori shumë të ndryshme.

Sipas mbikëqyrësit të shpenzimeve publike, Audit Skocia, vetëm një e pesta e aplikantëve që morën pjesë në Universitetin elitar Edinburgh dhe Universitetin St Andrews në 2015 erdhën nga Skocia. Statistikat e UCAS për 2018-19 tregojnë se numri i studentëve skocez që ndjekin universitetet skoceze u ul me katër përqind në krahasim me vitin 2014.

Ky është një trend afatgjatë. Që nga viti 2010, përqindja e ofertave për studentët skocezë nga universitetet skoceze ka rënë vazhdimisht. Një në pesë studentë skocezë nuk morën ofertë nga një universitet skocez në vitin 2015. Në të kundërt, tarifat e ofertave për RUK (Pjesa tjetër e Mbretërisë së Bashkuar) dhe studentët jo-BE janë rritur mesatarisht 11 përqind midis 2010 dhe 2015.

SNP ka mbikëqyrur një periudhë të dezinvestimit të dukshëm në sektorin skocez të arsimit të lartë. Një raport i vëzhguar i Fondit Publik i Fundit, i prodhuar nga Shoqata e Universiteteve Evropiane (EUA), ka sugjeruar që nivelet e financimit publik në universitetet skoceze janë në rënie të vazhdueshme ', dhe janë po aq të ulëta sa nivelet e sektorit në Itali, Republikën Czecheke dhe Serbi.

Larg zgjerimit të pjesëmarrjes, politika e tarifave të shkollës pa taksë, dhe mos-investimi i vazhdueshëm, ka krijuar një sistem me dy nivele që trajton studentët skocezë si qytetarë të klasit të dytë dhe penalizon në mënyrë aktive universitetet skoceze për rekrutimin e studentëve skocez.

Kjo krizë është rezultat shumë e vërtetë e masave shtrënguese të zbatuara nga SNP. Siç sugjeron Auditimi Skoci, fondet e qeverisë për sektorin e universitetit janë ulur me 12 përqind gjatë shtatë viteve të fundit. Në fakt, universitetet skoceze i janë nënshtruar një niveli penaliteti që do të bënte të skuqeshin më shumë ndëshkimet fiskale Tory.

Në vitet e fundit, megjithatë, çështja e tarifave të shkollimit është përdorur nga administratat e devotshme të njëpasnjëshme për të sinjalizuar qasjen etike dhe të kujdesshme të Skocisë ndaj kapitalizmit. Megjithëse tarifat e shkollimit u shfuqizuan në vitin 2000 nga administrata e parë e devoluar - një koalicion i Punës / Liberal Demokratit - nuk ishte deri në vitin 2008 që shkollimi mund të konsiderohej si duhet falas në Skoci, kur qeveria e parë e SNP hoqi tarifën e njëhershme të përfitimeve të diplomuar ( me pak më shumë se 2,000).

Në vitin 2011, qeveria e atëhershme e koalicionit Lib-Con njoftoi se po rrit kapitalin e tarifave në universitetet angleze nga 3,375 to në 9,000. Vendimi u mor në sfondin e shtrëngimit të sektorit publik dhe një reduktim të buxhetit në kushte reale 600 milion for për tre të katërtat e universiteteve angleze. Pas zgjedhjeve skoceze më vonë po atë vit, administrata e SNP me shumicë të drejtuar nga Alex Salmond riafirmoi kundërshtimin e saj për rivendosjen e tarifave të shkollimit në Skoci. Siç tha Mike Russell MSP në atë kohë, "arsimi i lartë është dhe do të vazhdojë të jetë, bazuar në aftësinë për të mësuar, jo aftësinë për të paguar". Sidoqoftë, egalitarizmi i dukshëm i SNP-ve nuk ishte i shtrirë për të gjithë. Vetëm ata studentë me vendbanim në Skoci dhe BE do të kishin të drejtë të paguajnë asnjë tarifë shkollimi. Universitetet skoceze do të ishin të lira të paguanin tarifa më të larta të shkollimit për studentët me vendbanim në pjesën tjetër të Mbretërisë së Bashkuar dhe atyre jashtë BE.

Sipas rregullave të BE-së, të gjithë shtetasit e BE-së kanë të drejtë të hyjnë në sistemin arsimor të një shteti tjetër anëtar me të njëjtat kushte si shtetasit e shtetit. Sidoqoftë, këto rregulla nuk zbatohen për sistemet arsimore rajonale brenda vendeve anëtare. Universitetet skoceze u lejohet të ngarkojnë studentë nga Anglia, Uellsi dhe Irlanda Veriore, ndërsa u ofrojnë studentëve nga shkollimi falas i BE-së.

Politika ka provuar një katastrofë totale për studentët skocez dhe arsimin universitar skocez më gjerësisht. Numri aktual i vendeve në dispozicion të studentëve skocez policohet përmes imponimit të një kapaku. Qeveria skoceze kufizon numrin e banorëve skocezë që universitetet skoceze mund të rekrutojnë në kurset dhe programet e tyre dhe vendos dënime financiare për ato universitete që nuk i përmbahen kapakut. Masat shtrënguese të SNP-së janë përkeqësuar nga politika e tarifave dhe është e qartë se politika tani ka filluar të kafshojë fort

Më shumë se gjysma e universiteteve skoceze janë në deficit. Sigurisht që ekzistojnë përjashtime të dukshme. Siç vëren nga Auditi Skoci, tepricat financiare janë përqendruar në mënyrë disproporcionale në tre nga katër universitetet elitare të Skocisë - Glasgow, Edinburgh dhe St Andrews. Por institucionet në deficit janë pikërisht ato që tani varen nga rekrutimi i studentëve skocez. Financimi i qeverisë tani përbën 56 përqind të të ardhurave moderne të universitetit - përqindja më e rëndësishme e këtij fondi është fondi i grantit SFC për vendbanimet skoceze dhe vendet e BE-së.

Në 11 vjet, SNP ka dekompozuar arsimin e lartë skocez. Retorika ‘fauxgalitare’ e pa tarifave të shkollimit e ka lejuar atë të paraqesë si një sulm kundër rritjes së konsumizmit që dominon sektorin në Angli. Në realitet, megjithatë, është paguar një çmim shumë real dhe i rëndë. Në vend që t'i ndihmojë studentët skocez të hyjnë në universitet, SNP diskriminon në mënyrë aktive ndaj tyre, veçanërisht ata me prejardhje më të varfër sociale. Studentët skocezë duhet të shkojnë në universitet jo për shkak të politikës pa pagesa të SNP-ve, por pavarësisht kësaj. Të përjashtuar në mënyrë efektive nga universitetet elitare të Skocisë, ata e gjejnë veten në institucionet e penalizuara për rekrutimin e studentëve skocez.

Të paracaktuar dhe të menduar keq, si shumë politika SNP, shkollimi falas lind nga dëshira për sinjal të virtytit. Në vend se të kundërshtonte vërtet valorizimin neoliberal të arsimit të lartë, SNP ofron një shembull të librit shkollor të neoliberalizmit në veprim. Revanshiste në parim dhe praktikë, politika e SNP qëllimisht synon dhe ndëshkon të rinjtë e Skocisë.


*Carlton Brick është pedagog në shkollën e arsimit dhe shkencës sociale në Universitetin e Perëndimit të Skocisë.


Fotografia nga: Getty.

17 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page