top of page

Nikolla Tesla, nderi i kombit shqiptar


Saimir Lolja

Nikolla Tesla, nderi i kombit shqiptar

Nisur nga emri i tij, Nikolla Tesla nuk është serb. Familja e tij ishte nga Sanxhaku, i banuar nga shqiptarë edhe sot. Babai i tij nuk njihte shkrim e këndim dhe në një ditë u bë prift i krishterë ortodoks i quajtur Milutin. Emri i të ëmës së tij ishte Gjuka, qartësisht një emër shqiptar.

Për shkak të dëbimeve të Serbisë kundra shqiptarë veçanërisht në mesin e shekullit XIX, familja e tij u zhvendos në fshatin Smiljan të Kroacisë perëndimore. Nikola Tesla lindi atje më 10 Korrik 1856.

Gjuha Shqipe nuk ishte në përdorim dhe shkollat shqiptare nuk lejoheshin në shekullin XIX. Prandaj Nikola Tesla paraqitet me njohurinë e gjuhëve serbe dhe gjermane që pat mësuar në shkollat fetare apo shtetrore.

Në këtë pamje të viti 1880 Nikola Tesla paraqitet me veshjen popullore shqiptare të Shqipërisë së Veriut apo Dardanisë. Familja e tij e pat marrë me vete atë veshje popullore si një shenjë shumë e çmuar që sinqerisht trashëgonte origjinën e tyre. Nikola Tesla paraqitet i veshur ashtu në vitin 1880 para se të nisej për në Pragë të Çekisë, më pastaj në Budapest, Paris, e të arrinte në Nju Jork në vitin 1884.

Nikola Tesla u shua më 7 Janar 1943 në Nju Jork të ShBA.

Saimir Lolja

Nikola Tesla, a legacy of the Albanian nation

Nikola Tesla

By name, Nikola Tesla was not a Serbian. His family was from Sanxhak inhabited by Albanians even today. His father was illiterate and one day became a Christian orthodox priest named Milutin. His mother’s name was Gjuka, an Albanian name.

Due to the Serbian expulsion against Albanians especially in the mid-19th century, his family relocated to the village of Smiljan in western Croatia. Nikola Tesla was born there on 10 July 1856.

The Albanian tongue was not publicly in use and the Albanian schools were prohibited in century XIX. Therefore, Nikola Tesla showed to know the Serbian and German languages taught in public schools.

His family had preserved the Albanian folk costume as a dear and sincere legacy of their origin. The costume that Nikola Tesla dressed is typical for Northern Albania or Dardania. He dressed that costume before he left for Prague in 1880, then to Budapest and Paris, and arriving in New York in 1884.

Nikola Tesla died on 7 January 1943 in New York, USA.

Saimir Lolja

107 views1 comment

1件のコメント


FJALA E LIRE FREE SPEECH
FJALA E LIRE FREE SPEECH
2020年4月29日

Puntorie Muça Ziba: Politika serbe është një politikë e nëndheshme dhe tepër interesante për ta studiuar. Per shkak se jemi rrit e plakur shumë pranë këtij mentaliteti e di mjaftueshēm si frymon ky popull turbonacionalist dhe nacional romantik. Kur ne shqiptarët krijues të këtyre anëve, promovonim ndonjë libër në kohën e ish Jugosllavisë ata na prezentonin si poete jugosllave, maqedonase ose serbe. Kurre nuk ju dilte nga goja perkatësia nacionale. Keshtu ndodhi me Nënën Terezë. Kurre nuk e quajten shqiptare. Asaj i thonin “SKOPJANKATA MAJKA TEREZA” dmth. Shkupjania Nëna Terezë. Humanistja shqiptare mbeti 40 vite rresht pa perkatesi kombetare. Herë i thonin vllehe e herë shkupjane, sipas toponimit të qytetit të lindjes. Kështu thonë edhe për origjinën e Skenderbeut etj.…

いいね!

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page