top of page

Nga kontabiliste te CEO


Elona Mortimer-Zhika

Nga Shannon Moyer

Pasi u zhvendos nga Shqipëria në MB në 16, Elona Mortimer-Zhika përshkoi shkallët e korporatave për t'u bërë CEO e siguruesit të programeve IRIS Software Group. Në vitin 2016, ajo ishte shefi më i ri i financave i IRIS; deri në vitin 2018, ajo ishte bërë shefi operativ i kompanisë, duke marrë më vonë promovimin e saj në CEO në 2019. Megjithëse ajo shpejt u ngjit në radhët në IRIS, Elona Mortimer-Zhika ka lundruar në sfidat e imigracionit, kontabilitetit dhe amësisë. "Nuk mendoj se ka një arsye të fshehtë për suksesin - mendoj se përgjithësisht duhet të punosh shumë", thotë ajo. Kur u largua nga vendi i saj i lindjes në Shqipëri vetëm 16, Mortimer-Zhika shkoi në Uellsin Jugor për të marrë pjesë në UWC Atlantic College në një program ndërkombëtar të bursave Baccalaureate së bashku me 200 plus studentë nga 135 vende të ndryshme. "Unë isha shumë me fat që erdha në Mbretërinë e Bashkuar kur isha mjaft e re dhe m'u dha mundësia që shumë fëmijë të tjerë nuk e kishin në Shqipëri," thotë ajo.

Përmbajtja e lidhur

Njerëzit praktikojnë gjeneralin Z, ndryshimi i talentit mijëvjeçar detyron ndryshimin e industrisë. “Unë kam ardhur nga një kulturë ku nuk kisha takuar as dikë që nuk ishte shqiptar ose të fliste shumë anglisht. Zhvendosja në këtë mjedis të ri ishte tronditëse e mendjes, ”thotë Mortimer-Zhika. "Bota ime u bë shumë më e madhe brenda natës dhe unë kuptova sa më shumë mundësi kishte për të ndjekur, sepse isha një peshk shumë i vogël në një oqean të madh."

Atje, Mortimer-Zhika gjeti pasionin e saj për ekonominë - veçanërisht, ekonominë e tregtisë së lirë, e cila qëndroi në kontrast të plotë me rritjen e saj në Bllokun Lindor. Pasi mori një bursë në Universitetin e Reading, ajo vazhdoi rrugën e saj drejt kontabilitetit, me pasionin e saj për ekonominë që e nxiti atë në punën e saj të parë me Arthur Andersen.

Duke ndjekur atë rol, ajo kaloi disa vjet në Deloitte, Acision dhe një periudhë në Mavenir përpara se të vendosej në IRIS. Pasi vrapoi shkallët e korporatave, pamja e Mortimer-Zhika nga maja e ka inkurajuar atë të krijojë një trashëgimi - si për veten ashtu edhe për kompaninë.

Nga natyra, IRIS është një përpjekje e përparimit të teknologjisë.

"Unë mendoj se teknologjia do t'i lejojë llogaritarët dhe shumicën e bizneseve në botë të heqin detyrat e zakonshme operacionale në mënyrë që ata të përqendrohen në kryerjen e punës që duan dhe të kalojnë kohë me njerëzit qofshin klientë apo kolegë", shpjegon ajo. “Njerëzit kanë nevojë për ndërveprim me njerëzit e tjerë. Ne jemi në industrinë e njerëzve dhe se prekja njerëzore është me të vërtetë e rëndësishme. Se si e bëni dikë të ndihet është me të vërtetë e rëndësishme.

“Për mua, kontabilistët janë këshilltarët më të mirë që mund të keni në tryezë. Jo vetëm që ata kanë mendjemprehtësi biznesi për shkak të profesionit të tyre, por ata mund t'i marrin ato numra dhe ata mund t'i përkthejnë ato në histori për të tjerët në sallën e bordit.

“Kontabilistët janë në vendin kryesor për të qenë në gjendje të bëjnë numrat të flasin dhe t'i tregojnë biznesit se çfarë duhet të bëjnë për të goditur objektivat. Mendoj se është një vend me të vërtetë i shkëlqyeshëm, karrigia e rëndësishme rezervë në çdo takim.

"Unë mendoj se keni nevojë për një këshilltar biznesi që do t'ju shtojë vlerë", thotë Mortimer-Zhika. “Pra, a mendoj se teknologjia do të ndihmojë? Absolutisht. A mendoj se teknologjia do të zëvendësojë prekjen njerëzore? Jo. Unë mendoj se do të na japë më shumë kohë për të shtuar vlerë dhe për të siguruar këshilla të shkëlqyera biznesi për klientët për t'i ndihmuar ata të rriten."


108 views2 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page