Ndryshe me biznesmenin dhe aktivistin e palodhur Aqif Neli


Një bisedë ndryshe me biznesmenin e suksesshëm Aqif Neli


Prof Dr Fatmir Terziu


Këto ditë për biznesin shqiptar të ndërtimeve dhe profesioneve të tjera që lidhen me të janë një shembull i rallë i asaj që njeriu bën edhe në kushte të tilla të vështira. Modeli i mjaft biznesmenëve natyrisht na bën krenarë edhe kur ne i ndjekim nga larg, edhe kur ata na bëjnë të nderuar me veprimet e tyre dhe me humanizmin njerëzor mbi të gjitha. Janë të shumtë. Por në radhën e parë është ai që flet pak, mbetet modest në tërë arsyetoren e përkushtimit, ai që ndjen punën dhe përkushtimin në vend të fjalës. Është pikërisht i mirënjohuri i komunitetit, jo thjesht si biznesmen, por dhe si aktivist e drejtues i tij, dhe ai është specialisti i kësaj fushe, i vlerësuari edhe në këto ditë të vështira, Aqif Neli. Kemi shkruar gjerë e gjatë për këtë figurë të respektuar, ndaj po e risjellim në vëmendjen e lexuesve e më gjerë edhe si një shembull tjetër. Shembulli vjen nga dhimbshuria e tij për mjaft nerëz në nevojë, gjendja afër tyre, ndihma konkrete për dhjetëra e dhjetëra të tjerë, paisja e punonjësve të tij dhe mjaft kolegëve të tjerë me të gjitha mjetet mbrojtëse ndaj Covid – 19. Dhe Aqif Neli natyrshëm meriton respektin tonë e të gjthë atyre që e kanë njohur dhe që nuk e njohin, por që do ta respektojnë pa masë pasi tandjejnë këtë mes shkrimit tonë.

Krahas stafit që ai mban ende në punë duke respektuar rregullat, ai komunikon përditë dhe orar pas orari me të gjithë punonjësit edhe online. Ai i sqaron për të gjitha të rejat. Dhe ndodh kështu… Skema e Qeverisë e Mbajtjes së Punës në kushtet e Coronavirus - HMRC ka njoftuar se shërbimi i kërkesave do të nisë në 20 Prill, në të cilën kohë punëdhënësit do të jenë në gjendje të paraqesin kërkesa vetëm në internet. HMRC parashikon që do të jetë në gjendje të fillojë të bëjë pagesa para 30 prillit. Udhëzimet e mëtutjeshme për punëdhënësit se si të bëjnë kërkesë për pagat e punonjësve do të ndahen menjëherë pasi të vihen në dispozicion në lidhjen përkatëse qeveritare.


Kompania e z Neli po këshillon anëtarët e saj që vetëm puna ndërtimore emergjente dhe kritike duhet të lejohen të vazhdojnë në këtë kohë, asi sikurse duhet Qeveria duhet të ofrojë ndihmë financiare firmave ndërtuese të NVM-ve në mënyrë që të mbrojë shëndetin dhe jetesën e fuqisë punëtore të industrisë në këtë kohë. Qeveria në fakt prodhoi udhëzime specifike për sektorin e ndërtimeve që hyn në fuqi më 6 prill 2020 deri në njoftimin e mëtejshëm.

Nga ana tjetër sqarimi vjen nga Federata e Ndërtuesve Master (FMB) që është për të mbështetur anëtarët e saj gjatë kësaj kohe të vështirë dhe të pasigurt. Z Neli ka theksuar se industria e ndërtimit dhe fuqia e saj e punës tashmë po ndjehen të zhvilluara në mënyrë terapeutike, pos të gjitha llojeve të shfaqjes së koronavirusit (COVID-19). Ai u ka bërë të qartë se “Ne do t'ju përgjigjemi me urgjencë dhe deklarata në këshilla zyrtare dhe do të ndërmarrim hapa për t'u siguruar që jeni të informuar dhe mbështetur. Anëtarët tanë mund të përdorin shërbimet tona këshilluese duke thirrur në linjën telefonike, nga e hëna deri të premten. Ndihma është në dispozicion me të gjitha çështjet ligjore, HR (përfshirë Statutory

Sick Pay (SSP)), shëndetin dhe sigurinë dhe çështjet e taksave.

Ju lutemi vini re se këshilltarët tanë të HR nuk janë ende në gjendje t'ju japin këshilla se si të aplikoni për Skemën e Qeverisë për Mbajtjen e Punës, e cila paguan 80% të pagave të punonjësve PAYE, deri në maksimum 2.500 në muaj. Sapo të jenë në dispozicion detajet e skemës nga Qeveria, ne do t'i njoftojmë anëtarët dhe ju do të jeni në gjendje t'i telefononi Këshilltarët tanë për ndihmë. Kjo ndodh në kushtet e sotme, por ndryshe? Ndryshe e kemi thënë më herët…

Në një kohë ndryshe

Është e vështirë ta gjesh në zyrën e “AN Construction Solution Limited”, kompanisë së tij, drejtuesin e saj Aqif Neli, pasi ai është gjithnjë në mesin e të punësuarve të shumtë të tij, në mesin e fronteve të reja të punës. Por në një orar të tillë të gjithë thonë se e gjen vetëm aty. E gjen por në krye të një paneli ku ai ka pikënisjen parësore të punës me tre elementët kryesorë e të domosdoshhëm të një suksesi: Shëndeti dhe siguria, Produkti dhe Cilësia.

Ndërsa sheh pamjen estetike të zyrave, qasjen profesionale e dikton me tërë dokumentacionin që mbetet në sytë e tu një model më vete. Pastaj me respektin e stafit dhe të vetë drejtuesit, natyrisht. E gjitha është një vizitë dhe një bisedë që shkon në shtratin e saj, pas disa vitesh njohjeje të largët nga kjo zyrë…

1.

Jo më kot thuhet se një rastësi mund të udhëtojë gjysmën e botës, ndërsa një sukses është duke veshur çizmet e veta. Sa e vërtetë që është sot kjo në epokën e mediave sociale, në epokën kur fjalët e trashëguara dhe ata gjëra që na kanë rritur e edukuar tashmë janë në një hapësirë të gjerë e të bollshme digjitale. Konsideroni stuhinë e vrullshme të njerëzve të përqafuar mes suksesit dhe talentit, mes një disipline nga fëmijëria dhe disiplinës në rritje të përditshme. Dhe fare thjesht, mjaft lehtë ajo që shkon në një bisedë është pikërisht lidhja me të cilën njeriu kupton, se susksesi është tek ai që krijon dhe forcon personalitetin e tij. Kështu ndodh në jo pak raste. Ndodh kështu pasi në mjaft raste gjëja e parë që njerëzit vërejnë për njerëzit e suksesshëm është, veshja e shtrenjtë, makina luksoze, jetë të ndryshuar, familje me teprica shpenzimesh etj. Kur njerëzit nuk ulin sytë të shohin se njeriu i suksesshëm është vetë ai që ka lindur dhe ardhur në këtë pikë nga puna, disiplina dhe angazhimi i përditshëm me bindjen për të bërë më të mirën për veten, familjen dhe tërë shoqërinë. Dhe kur ndodh ndryshe vërtet edhe shkrimi shkon më gjerë në shtratin e duhur…

2.

Dhe këtë e mëson mjaft mirë, qoftë edhe në pak minuta. Pra, në disa minuta me biznesmenin e suksesshëm shqiptar, Aqif Neli, intelektualin që në jo pak raste ka merituar fjalët dhe respektin më të lartë komunitar dhe britanik në fushën ku ai t