NDJESA E VONUAR


NDJESA E VONUAR


Qysh nga dita kur kishte ikur me Leon, Rita nuk shkeli në shtëpinë tonë. Nuk i kishte rënë inati babait. Krushqit, Titika me të shoqin, që banonin në pallatin përballë tonit, na bënin ndonjë vizitë. Zakonisht në festa. Kishin dashur të hapnin muhabet, mos gjendej ndonjë zgjidhje, por babai ua kishte prerë: - Ju nuk më keni borxh. Bujrum kur të doni! Miq ishim, miq jemi. Vajzën e kam bërë haram. E martova pa qejf. U mbyll kjo punë! Domethënë, Rita me Leon ishin të padëshiruar. Xhaxhai i tha nja dy herë të hidhte pak ujë në verë. Për rakinë as që bëhej fjalë, babai e pinte thatë dhe me eks. As që bëhej fjalë për mezera dhe hollim me ujë. Një shpirt që ishte, le të dilte. Kurse çështja e Ritës dhe e Leos ishte gjë tjetër. Kështu e kishin ato punë. Vera e fortë prishte enën e vet. U mundua ta merrte me të mirë: - Ke të drejtë, nuk them! Na rranë në qafë. Ke parë ti, nuk donin fotografira në dasmën tonë, se kemi njerëz jashtë! I kompromentojmë! Dakort, mos të shkelë më kurrë krushku i madh tek ne. Edhe mua, në grykë më ri. Po fëmijët, çfaj të kanë? Ku merrte vesh babai. As të ëmës plakë nuk ia bënte hatrin, që e këshillonte t’i pranonte fëmijët në shtëpi. Ç’prind i pashpirt kishte qëlluar! Hiç ai. Sikur trokisnin në derën e shurdhit. Atëhere ajo i kthehej: - Edhe ti, kokëmushkë, si yt atë, që mbeti kurbeteve i ziu, për një grusht dollarë. Na mori malli për vajzën... o njeri! Është mishi ynë! Pale ç’thotë dynjaja për ne... Na nxive derën! Mamaja qante. Nganjëherë e mallkonte babanë. Edhe në sy. E kishte ndarë me vajzën për së gjalli. Për një kapriço burrash, hiçmosgjë. - Po nesër, kur do të bëjnë fëmijë? Prapë kështu do të sillesh? Gur ke në gjoks, o njeri?! Ai asgjë. Unë isha i vetmi që e kisha thyer embargon e babait. Kisha vajtur tek Rita. Pasi kisha mbaruar shkollën, në qershor. Atje larg, tek qyteza e minatorëve, buzë Vjosës. Ia kalova shumë mirë. Shkonim pasdite me Leon anës lumit. Kur ktheheshe nga miniera. Laheshim në lumë dhe peshkonim. Pastaj i tiganisnim peshqit në shtëpi. Pinim birra. Mbrëmjeve dilnim xhiro në bulevard. Shkonim në Tepelenë. Tek Uji i Fto