top of page

LABORATORET E DNA-se ITALIANE, ZBULOJNE ORIGJINEN E ETRUSKEVE


Fahri Xharra


E kam thënë 1000 herë dhe nuk do lodhem aspak duke e ripërseritur, o ne sgjohemi dhe investojmë për të kaluarën tonë dhe ju pergjigjemi të huajve, (jo vetëm me nacionalizëm romantik, por me prova dhe argumente te shëndosha shkencore) ose të mbyllim gojën dhe të pranojmë konkluzionet e të tjerëve, të cilet e vendosin fatin e tyre, por njëkohësisht dhe fatin e popullit tonë, që nuk e gjen dot vetveten. Por ne, nuk e kemi idenë seç'është dhe si është i ndertuar njëlaborator i kërkimeve DNA-se dhe jo me tju pergjigjemi te huajve... ( Gjergji Anastasi )----------“ORIGJINA E ETRUSKEVE VJEN NGA Anatollia ”-----------

MISTERI U ZBULUA NGA TEKSTI I DNA-se. STUDJUESIT KISHIN TE DREJTE: ERODOTI NUK GABONTE.

Po mar durimin dhe po përkthej artikullin e plotë,atë që gazeta italiane e ka publikuar mbi kërkimet dhe përfundimet e laboratoreve me DNA për gjetjen e origjinës së Etruskëve.

Edhe një fakt më teper për “Roma fliste shqip” nga Fahri Xharra

Artikulli i gazetesështë shkruar nga: ELENA DUSI

ROME-Gjenetika, jep te drejtë Erodotit. Etruskët zbarkuan ne gadishull, mbas një udhetimi që filloi i nisur nga Anatollia 3.000 vjet përpara. Pika e nisjes kish qenë fiksuar ne rajonin anatolik te Lidia-s me faqe nga Egjeu.

Një etapë e mundimshme duhet të ketë qenë ishulli i Lemnos, në thellësi të brigjeve të“Greqise”. Analizat e DNA-s zhvilluar në vitet e fundit, lenë pak dyshime mbi tinerarin e Etruskëve. Konfirmimi i fundit vjen nga një studim i Universitetit te Torino-s, mbi një grup pasardhes te popullit qe jetonte midis Arno-s dhe Tever-it. Alberto Piazza ka mbledhur detajet e studimeve te tij ne Nizza, në kongresin e Shoqatës Evropiane të gjenetikës njerëzore. Kërkuesit eTorino-s, janë nisur nga DNA-ja e disa individëve meshkuj të qyteteve Volterra (116 persone nën kontroll të DNA-se), Murlo (86 persona) dhe ne Valle del Casentino-s (61 persona). Të gjithë vullnetarët jetonin te paktën tre breza ne qytezat e tyre dhe kishin një mbiemër tipik te këtyre zonave. Per sa mund të jetë e mundshme, këto kritere shërbenin për të grumbulluar vetëm pasardhësit e pastër të Etruskëve, eliminuar kështu ndikimin e emigracionit.Kodi gjenetik i “etruskëve te tanishem” u vu në ballafaqim me ato te 1264 persona me prejardhëje nga Toscana, nga Veriu i Italisë, nga Ballkani i jugut, nga Sicilia dhe Sardegna, nga Lemnos dhe nga Anatolia. Midis kampioneve të DNA-se marë në konsideratë për ballafaqim, 5 përgjigjeshin në menyrë identike në Turqi e në Lemnos , ndersa 1 tipik i banuesve te Murlo-s përputhej ne mënyrë perfekte vetëm të anatolikëve. Shumë të dobëta, ishin korrespondenca gjenetike midis pasardhësve të tirrenëve dhe të italianëve.

“Kampionet e DNA-se që vinin nga Murlo dhe Volterra- shpjegon Piazza-janë të lidhura më tepër me popujt oriental dhe jo të atyre të banuesve të gadishullit. Kërkimet tona konfermojnë që Erodoti kishte te drejtë, Etrusket vinë në Itali që nga antika ngaLidia. Por për të qenë të sigurtë 100% i zgjerojmë analizat në zonat e tjera të Toskanes. Provojmë te marim material gjenetik edhe në varezat”.

Me fragmentet e DNA-se të mara nga 30 varre etruske, ishte marë tre vjet perpara nga Guido Barbujani i universitetit te Ferrares. Edhe ai konkludon, se Etrusket vinin nga Anadolia, o nga brigjet orjentale te Mesdheut. Alberto Piazza dhe kolegët e tij, në prill kishin publikuar në American Jornal of human genetics në studimin e parë shumë të ngjashëm me të tanishmin, që kishte aritur në të njëjtat konkluzione të së sotmes. Por sot gjenetistet kanë analizuar fragmentet e kromozomit Y (qe trasmetohet me linjen mashkullore), morën në shqyrtim 322 vullnetare gra, duke studjuar disa sektore te DNA-se mitocondriale (e trashëguar vetëm nga mama në të bijën) dhe e kanë ballafaquar me 15.000 gra me 55 popullata të ndryshme në Evropë e Lindjen e Mesme. Në fillim të 2007, universiteti Cattolica i Piaçences, kishte zgjeruar kërkimin e DNA-se edhe në 4 raca te bagëtive tëToskanes. Komplet të ndrysh137m nga shembujt italian, të cilët dimostruan ngjashmëri me lopët ballkanike, analtolike dhe të mesdheut,shenjë kjo, se në anijet Tirrene,kishteedhe krerë bagëtish. —

E përgatiti Fahri Xharra

06.08.20 Gjakovë

25 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page