top of page

Iluzion


Iluzion

Astrit Lulushi


Lumturia është e drejta e natyrshme nga lindja. Pse atëherë janë kaq shumë njerëz të pakënaqur?Palumturia është gjendje shpirtërore e çrregullt; lumturia është gjendje shpirtërore e rregulluar; ka shumë më tepër gjendje të çrregullta sesa shtete të regullta. Ne banojmë në një gjendje të çrregullt nga parazgjedhja dhe kushtëzimi ynë; arrijmë gjendje të rregullt (të harmonizuar) sipas procesit të mendjes; çdo gjendje, ngjarje, situatë, formë dhe person është sjellë në jetë nga mendimet dhe imazhet në sytë e mendjes, të cilat rrjedhin nga besimet më të thella. Sekretet e lumturisë janë vetëdija dhe veprimi, ushtrimi i energjisë në një mënyrë që i përshtatet natyrës dhe rrethanave të një njeriu.Çdo burrë është një princ, çdo grua një princeshë; atyre u duhet vetëm ta sjellin atë njohje në vetëdije për të realizuar aftësinë e tyre të qenësishme. Parakushti absolut për përvetësimin dhe manifestimin e njohurive intuitive dhe fuqisë së drejtpërdrejtë është vetëdija se dija dhe fuqia e tillë janë të disponueshme. Në një shënim veçanërisht të pasaktë, njerëzit, të cilët përdorin pjesë pikërisht të asaj njohurie për të krijuar pasuri dhe rehati të madhe, kundërshtojnë "rrëmbimet e turbullta dhe grindavece që fitojnë çdo aftësi tonën për të kuptuar parimet më të mëdha të jetës, sepse një njohuri e tillë do të çonte në liri të tepruar. Besimi në përsosmërinë e njerëzimit është një mashtrim naiv. Liria individuale përmban armiqësinë e vet; ajo tenton të rritet derisa të tejkalojë kufizimet e nevojshme për rendin shoqëror dhe mbijetesën e grupit; liria e pakufizuar është kaos i plotë. Fjalët, besimet, madje edhe morali juaj, janë paragjykime dhe përfaqësojnë kushtëzimin dhe interesat tuaja si grup. Nuk mund ta fshehësh përgjithmonë të vërtetën; nuk mund ta fshehësh realitetin se ka një arsye të përbashkët në të gjitha qeniet inteligjente, një frymë që përshkon të gjitha gjërat, një substancë, një ligj, një të vërtetë. Nëse të gjithë njerëzit e kuptojnë këtë unitet, të fortët nuk do të bëjnë më pre të dobëtit, të pasurit nuk do të plaçkitin më të varfërit, fisnikët nuk do të jenë më të pafytyrë ndaj të zakonshëmve dhe mashtruesit nuk do t'i imponohet më të thjeshtëve. Një vëzhgim nga Aristippus thotë, se spektakli më mbresëlënës në jetë është pamja e një personi të virtytshëm që ndjek vazhdimisht rrugën e tij ose të asaj në mes të njerëzve të këqij. Ne jemi të sigurt se kafshët kanë aftësinë për të parë përtej fizikës dhe për të lexuar mendimet. Dhe jemi po aq të aftë për magji sa to. Bota rreth nesh është një prodhim i magjisë së pastër, një iluzion madhështor. Na duket si e vërtetë sepse ne jemi po aq pjesë e iluzionit sa çdo gjë tjetër. Në fakt, jemi ne që jemi magjistarët mjeshtër, ashtu siç jemi ne që jemi krijuesit e iluzionit.


11 views0 comments

تعليقات


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page