top of page

Gabimet


Gabimet

Astrit Lulushi

Në vitin 1711, poeti legjendar anglez Alexander Pope kompozoi një nga veprat e tij më të famshme, Një ese mbi kritikën. Më pak një ese dhe më shumë një poezi e gjatë, pjesa përmban disa nga frazat më të mira në gjuhën angleze, duke përfshirë "budallenjtë nxitojnë" dhe "të mësuarit pak është një gjë e rrezikshme". Por është rreshti 525 që me të vërtetë i ka rezistuar kohës për thjeshtësinë e tij elegante në përmbledhjen e një të vërtete të pamohueshme: "Të gabosh është njerëzore".

Këto fjalë kanë bërë jehonë për shekuj, sepse të gjithë bëjnë gabime. Vetë natyra e të jetuarit është që në thelb të kalosh nëpër të, sado i papërsosur, duke u përpjekur të bësh korrigjime të mençura të rrugës. Shumë mendje të mëdha – nga dramaturgët grekë te astrofizianët – kanë luftuar me realitetin e papërsosmërisë njerëzore dhe i kanë riformuluar gabimet si jo thjesht të pashmangshme, por kuptimplota dhe të vlefshme.

Shpesh, është mënyra se si reagojmë ndaj gabimeve tona – si falim, mësojmë dhe ecim përpara – ajo që vërtet na përcakton ne dhe lumturinë tonë. Në fund të fundit, ka një pjesë të dytë të aksiomës së famshme të Papës: “Të gabosh është njerëzore; për të falur, hyjnore.” Këto citate flasin për fuqinë udhëzuese të gabimeve dhe se si t'i kaloni ato më fort se më parë: Liria nuk ia vlen nëse nuk përfshin lirinë për të bërë gabime - Mahatma Gandhi. 

Një nga rregullat themelore të universit është se asgjë nuk është e përsosur. Përsosmëria thjesht nuk ekziston… Pa papërsosmëri, as ti dhe as unë nuk do të ekzistonim - Stephen Hawking. 

Një jetë e kaluar duke bërë gabime është jo vetëm më e nderuar, por edhe më e dobishme se një jetë e kaluar duke mos bërë asgjë - George Bernard Shaw.  

Shpresoj që në këtë vit që vjen, të bëni gabime. Sepse nëse jeni duke bërë gabime, atëherë ju jeni duke bërë gjëra të reja, duke provuar gjëra të reja, duke mësuar, duke jetuar, duke e shtyrë veten, duke ndryshuar veten, duke ndryshuar botën tuaj.

Ne duhet të pendohemi për gabimet tona dhe të mësojmë prej tyre, por kurrë mos t'i çojmë ato në të ardhmen me ne.

Të jetosh me keqardhje është si të ngasësh një makinë që lëvizte vetëm mbrapsht. Të gjithë njerëzit bëjnë gabime, por një njeri i mirë dorëzohet kur e di se rruga e tij është e gabuar dhe riparon të keqen. I vetmi krim është krenaria -Sofokliu.

Gabimet janë, në fund të fundit, themelet e së vërtetës, dhe nëse një njeri nuk e di se çfarë është një gjë, është të paktën një rritje e njohurive nëse ai e di se çfarë nuk është - Karl Jung.

Një hap prapa, pasi bën një kthesë të gabuar, është një hap në drejtimin e duhur. Nuk kam bërë kurrë një gabim në jetën time. Mendova se e bëra një herë, por gabova. Ju duhet t'i jepni vetes leje për të qenë njeri. Ajo që është bërë nuk mund të zhbëhet, por mund të parandalohet që të përsëritet - Ana Frank.

Nëse vazhdoni të shikoni prapa, do të shkoni përpara. Një njeri gjenial nuk bën gabime. Gabimet e tij janë vullnetshme dhe janë portale për zbulim - James Joyce. 

Kjo është pikërisht arsyeja pse ata vendosin goma në fund të lapsave... sepse njerëzit bëjnë gabime. Mos kini frikë prej tyre.

7 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page