top of page

Fise misterioze

Cili është fisi më misterioz në historinë njerëzore? Analiza e ADN-së na sjell dy po aq misterioze.

Është vërtetuar se ne kemi ADN nga Neandertalët dhe Denisovanët. Denisovanët identifikohen nga një kockë e vetme gishti e gjetur në një shpellë Siberiane; duhet të ketë pasur më shumë prej tyre. Ata ndërthuren me ne në të njëjtën kornizë kohore me Neandertalët, të cilët janë më të dokumentuar me gjetje në të gjithë Evropën. Ata mund të jenë identikë me njerëzit e "Drerit të Kuq" nga ajo që është tani Kina; kanë lënë objekte dhe kocka, por nuk kanë dhënë ende ndonjë ADN të dobishme për t'u analizuar.

Por analiza e ADN-së gjithashtu ka treguar se kemi prejardhje nga një ose dy popullata "hije". Ato njihen vetëm nga gjurmët që kanë lënë në gjenetikën tonë.

Nëse doni diçka më "me këmbë në tokë", është sugjeruar që historia e Evropës Veriore është kujtim i një konflikti antik. Trollët përshkruhen si të shëmtuar, me flokë, që kanë bisht, largohen nga rrezet e diellit dhe jetojnë në pyllin e thellë ose lart në male. Megjithatë, janë aq të ngjashëm me njerëzit "normalë" saqë mund t'i lënë foshnjat e tyre në vend të një foshnjeje "normale" dhe prindërit nuk do ta dinë ndryshimin - dhe ka shumë histori ku një troll martohet me një njeri, me nënkuptimin se ata ndërthuren mirë, në krahasim me shumicën e njerëzve "magjikë".

Kjo mund të jetë një kujtim kur njerëzit bujqësorë u zhvendosën nga jugu, duke bashkëjetuar dhe përfundimisht duke duke zëvendësuar pjesërisht nomadët gjuetarëve, disa mijëra vjet më parë. Në atë rrëfim, trollët mund të jenë një fis i lidhur me popullin modern Sami. Është e dukshme që trollët, si një grup i veçantë, ndodhen vetëm në përralla të vjetra nga Skandinavia ose vendet ku Skandinavët shkuan të vendosen.

Por përrallat popullore kanë një tendencë të qëndrojnë rreth e rrotull shumë më gjatë sesa besohej vetëm gjysmë shekulli më parë. Është vërtetuar se ka me mijëra këngë për fëmijë, përralla, emra dhe lojëra të vjetra.

Trollët mund të jenë Neandertalë. Por këtë kurrë nuk mund ta dimë me siguri.

19 views1 comment

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page