top of page

FENERI POETIK I BRIGJEVE PEGASIANE


FENERI POETIK I BRIGJEVE PEGASIANE

 

 

(Poezia e Vladimir Muçës, një fener poetik që ndriçon shpirtin)

 

 

Vizionari është ai që mund të gjejë rrugën e tij në dritën e hënës dhe të shohë agimin përpara pjesës tjetër të botës.

Oscar Wilde

 

 

Në kohërat moderne, Pegasiania nuk është thjesht një kalë fluturues ose një ngjarje fantastike e rrallë ose e pazakontë. Pegasiania është një element dominant në artet dhe letërsinë e ndryshme përmes historisë.

Poezia e Vladimir Muçës shpesh herë është konsideruar në arte dhe në letersi si një fener që ndriçon errësirën, duke sjellë dritë nëpër emocionet dhe thellësinë e jetës. Ai shpalos një lirikë të ndjeshme dhe të pasur me imazhe poetike që sjellin një ndriçim emocional dhe intelektual për lexuesin. Një nga këto emocione paraqitet edhe në vellimin e tij poetik të quajtur "Pegasiane". Në to shpaloset një gamë e gjerë me mesazhe të cilat të shpien në shtige të pafundme, ku të gjitha kanë një destinacion final. Dritën! Dhe që në vargjet e para hapet një portë e madhe drejt saj:

 “Se edhe Virgjili kur u shemb nga dallgët

Rrugën e gjeti nga ky burim i dritës”

 

Arsyetimin dhe dijen që Virgjili simbolizon, e rikthen sërish në origjinë. Mbi këtë mendim ai rikthen optimizmin se çdo gjë që do të shembet do të rindërtohet vetëm nëpërmjet arsyes, dijes dhe eksperiencës të cilin njeriu e akumulon.

Vladimir Muça është një poet që shquhet për aftësinë e tij të ndricojë shpirtin poetik përmes poezisë së tij. Ai përdor gjuhën poetike dhe imazhet e pasura për të sjellë dritë në thellësinë e ndjenjave dhe përvojave njerëzore. Poezia e tij është një udhëtim emocional që shpesh reflekton mbi çështje thelbesore të jetës, duke i dhënë dritë aspekteve të ndryshme të ekzistencës dhe të qenies. 

 

Me anë të fjaleve të tij, Muça arrin të hedhë dritë mbi temat e përditshme, si dashuria, vuajtjet, ndarjet, dhe shpirtërimi. 

Poezia e tij përdor ngjyra të ndryshme për të përshkruar gamën e ndjenjave dhe për të ndriçuar thellësinë e eksperiencave njerëzore.

 

“Mbështillen njerëzia me ngjyra agimi

Përzënë djajtë në hone pa zgjim

Grindjet e kallura në mure besimi

Sheshohen mëngjeseve në vendin tim”

 

Lufta e hershme, grindjet dhe djajte sheshohen mengjeseve. Simbolika e mengjesit si rilindje dhe drita e hershme e agimit eshte paqja qe duhet te mbizoteroje.

Mënyra sesi e sheh autori vendin e tij është e pamasë. Ai jep tone të forta kritikës ndaj grindjeve dhe sheh mëngjesin si drita e sheshimit të tyre. Durrësin, qytetin e tij ku jeton ai sheh jo vetëm si qytet vlerash historike por edhe si vendi nga i cili dolën njerëz të kulturuar dhe të ditur.

 

“Kur Leoniku me majën e penës

E zgjoi dijen nga gjumi i pafund”

 

Apo siç vijon:

 

“Përlotet qyteti nga vajtime statujash

Si lot i qiellit në strehë të shtëpisë.”

 

Sa i madh është ky qytet në raport me historinë e tij aq i vogël dhe i thjeshtë kthehet shëndrohet kur kthehet në një strehë shtëpie.

Dhe ai më pas kalon nga një miniaturë e këndshme drejt mitit në ngritje të atdheut mitologjik:

 

“Kur dëgjoj për ty atdhe

Varka e Noes nën qepallat e syrit tim

Muzika e Beethovenit mbyt psherëtimat 

Ndriçohen horizontet me një vështrim”

 

Në këtë mënyrë, ai bëhet një fener poetik që shërben për të udhëhequr lexuesin nëpër hapat e ndryshëm të jetës dhe për të shpallur bukurinë në errësirë. Përdorimi i gjuhës së pasur dhe imazheve të forta krijon një atmosferë të veçantë që përmirëson ndjesinë e dritës në mjedisin poetik të tij.

 

“Në vargje trupëzoj pavdekësi yjesh

Shkrirë statujash me shentëri besimi”

 

Feneri poetik i Vladimir Muçës është simbol i ndriçimit dhe udhëheqjes në botën e tij poetike. 

 

Me fjalët e tij, ai ndriçon thellësinë e emocioneve dhe mendimeve, duke përdorur lirikë të pasur dhe ngjyra të ndryshme për të shfaqur bukurinë dhe kompleksitetin e jetës. Poezia e tij shpesh shërben si udhëzues dhe frymëzues për lexuesin, duke e çuar atë në një udhëtim të brendshëm dhe shpirtëror. Ky fener pegasian i Muçës përfaqëson aftësinë e tij për të hedhur dritë mbi temat e ndryshme njerëzore, si dashuria, nostalgjia, vuajtjet, dhe shpirtërimi. Përdorimi i imazheve poetike dhe ngjarjeve të përzgjedhura me kujdes krijon një atmosferë të veçantë dhe e bën poezinë e tij të shquhet si një udhëzues që ndihmon në kuptimin e thellë të jetës dhe vetvetes.

 

Pol Milo

Dyrrah 2023

24 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page