EVROPA IME, PSE JE KAQ E PAMORALSHME ?!


GJOKË DABAJ


E lexova aktakuzën e Hagës (nëse është vërtet ajo që më ka ardhur në internet) dhe po mundohem të bëj një analizë fare të shkurtër.

Titulli është: Zyra e Prokurorit të Specializuar. Akuzon Hashim Thaçin, Kadri Veselin, Rexhep Selimin, Jakup Krasniqin, për krime kundër njerëzimit dhe krime lufte.

Aktakuza ka 166 pika dhe është e nënshkruar nga Xhek Smith, Prokuror i Specializuar. E mërkurë 4 nëntor 2020, në Hagë, Holandë.

Unë po i rendit këtu një nga një të gjithë “argumentet”, ose pothuaj të gjithë “argumentet” e kësaj aktakuze, duke dhënë edhe mendimin tim lidhur me secilin prej këtyre “argumenteve” dhe, le të gjykojnë vetë lexuesit.

Do të qe mirë, do të ishte mirë, sikur ky reagim i imi të botohej edhe në gjuhë të tjera, ashtu siç është hartuar e botuar vetë aktakuza, për të cilën po flasim.

------------------------------------------------------------------

-Një shtëpie i vihet zjarri. (1 rast)

Sërbët pushtues kanë djegur 200 mijë shtëpi të shqiptarëvet. Prokurorit tonë të Specializuar s’i vjen aspak turp ta akuzojë UÇK-në se i paska vënë zjarrin një shtëpie, në ato rrethana tepër të vështira për t’u vetëpërmbajtur. Një e tillë prokurori është e zhveshur nga ndjenjat njerëzore dhe s’ka fije morali.

Dhoma të nxehta dhe mbytëse. (1 rast)

A po sheh sa keq?! Në një vend tjetër, të ndaluarit janë mbajtur në dhoma të ftohta, këtu po i bezdiska dhoma e nxehtë! Si nuk mendoi UÇK-ja, para se t’i arrestonte këta armiq e tradhtarë të Kosovës, të krijonte kushte konforte për ta?! Dhoma të veshura me pllaka majolike, me ujë brenda, me vaska të emaluara e me dushe modernë! Dhe pastaj të merrte guximin për t’i arrestuar: Urdhëroni, zotërinj sërbë dhe ju, puthadorë të sërbëvet, hyni në burg, po deshët! Konditat i keni të gjitha. Në mos daçi, ne s’ju detyrojmë!

Dysheme të pista. (1 rast)

Dëshmi që tregon se kemi të bëjmë me një prokurori aspak serioze. Radhit edhe të këtillë elementë, të padenjë për t’u përmendur, në një aktakuzë, në bazë të së cilës do të thirren para gjyqit komandantë të një ushtrie dhe udhëheqës të një shteti. A përbën krim lufte dyshemeja e papastruar rregullisht, në një situatë kur djemtë e vajzat e një populli nuk dinë ku e kanë kokën?! Nuk dinë a do të jenë gjallë nesër, apo do të mbyllet me sot jeta e tyre?!

Ekzekutim i simuluar. (1 rast)

A paskan bërë edhe “poshtërsi” të këtilla ata ushtarë, të cilëvet po u vriteshin përditë prindërit, motrat dhe vëllezërit?!

Goditje me dërrasë. (1 rast)

Ja, edhe këtë “krim” e paska kryer UÇk-ja!? Paska guxuar një pjesëtar i asaj ushtrie të godasë me dërrasë një të dyshuar për tradhtar dhe shërbëtor të sërbëvet! Dhe zoti Prokuror i Specializuar nuk është aspak i interesuar për të ditur ç’mund t’i ketë thënë i ndaluari ushtarit hetues.

Goditje me lopatë. (1 rast)

Edhe lopatën e paskan përdorur si „mjet torture“! Kjo nuk durohet! E gjithë Evropa duhet të ngrihet në këmbë për të dënuar „barbarizma“ të këtillë, të padëgjuar ndonjëherë në historinë e njerëzimit! Si paska guxuar, një ushtar i UÇK-së të godasë me lopatë një sërb apo një shërbëtor të sërbëvet, në një kohë kur sërbët dhe shërbëtorët e sërbëvet lopatat i përdonin për të hapur e për ttë mbyllur varre shqiptarësh të masakruar!

Djegie në një pjesë të trupit. (1 rast)

Natyrisht, nuk është i miratueshëm një veprim i tillë, ndaj kujtdoqoftë. Por, një Prokuror i Specializuar, njëkohësisht edhe përfaqësues i sistemit juridik të kontinentit tonë, një kontinent që ka rrezatuar kulturë ndër shekuj, kur hartoi këtë aktakuzë, a e pat parasysh faktin që sërbët kanë djegur të gjallë bashkëkombasit, ndoshta edhe familjarët e këtij ushtari?!

Goditje me shishe uji. (1 rast)

E ka goditur me shishe uji! Ka kryer „krim“ ushtari i UÇK-së! A po dëgjon, Evropë, ç‘prokurorë syçelët ke?! Prokurorë syçelët dhe humanë deri në shenjtëri! Paska kuturisur dikush të godasë me shishe një të arrestuar, në një kohë kur nëpër pijetoret e Evropës qindra evropianë të tjerë godasin përnatë fare pa të keq njëri-tjetrin me lloj-lloj shishesh, veçanërisht me shishe birre! Mirëpo ky s‘është si evropianët e tjerë! Ky është shqiptar, prandaj edhe duhet dënuar!

Goditje me rrip. (1 rast)

I varfri ushtar i UÇK-së! A goditet me rrip një i dyshuar si bashkëpunor apo spiun i pushtuesit?! Një bashkëpunëtor i pushtuesit duhet vrarë me bukë në gojë dhe pastaj le të hidhet përpjetë Prokurori i Specializuar i Hagës! Një prokuror, i cili gjithashtu e meriton rripin t’i mbështillet rreth turinjëvet!

Shkulje dhëmbësh. (1 rast)

Nuk është aspak e rregullt as humane t’i shkulësh dhëmbët një njeriu të lidhur. Por, a e dinë këta prokurorë të Hagës, sa shqiptarëve u janë shkulur dhëmbët nëpër hetuesitë e ish-Jugosllavisë dhe ky ushtar i UÇK-së mund të ishte djali i një ish-të burgosuri, të cilit hetuesit e UDB-s s’i kanë lënë asnjë dhëmb në gojë?!

Goditje me patericë. (1 rast)

Ushtarit të UÇK-së s’i është ndodhur gjë tjetër afër, kur i arrestuari e ka fyer me kushedi çgarë sharjesh. Por Prokurorit të Specializuar të Hagës, këtij mbrojtësi aspak dinjitoz të drejtësisë njerëzore, as që i ka interesuar të dijë ç’mund t’i ketë thënë ai i ndaluar ushtarit që e merrte në pyetje. Atij evropiani s’i ka interesuar ç’të këqia mund të kenë bërë të ndaluarit. Atij prokurori, të shkolluar në Evropë, i interesojnë vetëm “krimet” e luftëtarëvet për liri, për “krimet” e të cilëvet madje duhet të përgjigjen edhe udhëheqësit e asaj ushtrie çlirimtare. Udhëheqësit e asaj ushtrie çlirimtare duhet të prangosen si “kriminelë”, qoftë edhe me të këtillë fakte “tronditës”: goditje me patericë, diku në një hetuesi të improvizuar!

Dhoma me mure të spërkatur me gjak. (1 rast)

Jam arrestuar edhe unë njëherë në Gjakovë, në vitin 1961. Më kanë mbyllur UDB-ashët në një dhomë, muret e së cilës ishin tejpërtej të spërkatur me gjak. Prokurori i Specializuar i Hagës nuk e ka moralin t’i shikojë këto punë në këtë mënyrë. Për këtë prokuror, edhe kur sërbët vrasin shqiptarë, fajtorë janë shqiptarët!

Goditje me çekiç. (1 rast)

Qoftë edhe njëherë të vetme në pothuaj 360 ditë luftë, kjo “goditje me çekiç”, për prokurorin prosërb të Hagës, përbën “krim kundër jerëzimit” dhe këtë “krim kundër njerëzimit” e kanë kryer ata, që Evropa s’pati turp t’i prangosë 20 vjet mbasi ai ushtar edhe mund të ketë rënë dëshmor. Ndërsa ai i godituri me çekiç, mund të ketë zënë fare mirë një punë zyre diku në Pejë apo në Prishtinë.

Djegie me cigare. (1 rast)

Unë kam parë disa nga ish-të burgosurit nëpër burgjet e Sërisë, me gjoksin, me duart dhe me shpatullat plot gjurmë djegiesh nga cigaret. Nuk po dua të them që ka bërë mirë ushtari i UÇK-së, kur ka përdorur të njëjtën metodë të UDB-s sërbe, por më ka çuditur e po më çudit fakti që Evropa asnjëherë nuk e shtroi para gjykatavet këtë krim, që sërbët po e kryenin vazhdimisht mbi trupin e shqiptarëvet, të arrestuar shpeshherë vetëm për një fjalë.

Hollues boje për ujë. (1 rast)

Është një shprehje e mllefit, grumbulluar në shpirtin e atyre djemve, që pushtuesi sërb i kish detyruar të dalin malevet. Ushtari, sigurisht që kish urdhërin nga komanda për t’u dhënë ujë të ndaluarvet, por ai ka qenë mbushur deri në grykë me urrejtje. Çfarë do t’i bëjë tani prokurori i Hagës këtij ushtari?! Prokurori i Hagës do të kërkojë që kryekomandanti i këtij ushtari të dënohet për “krime lufte”. “Krim lufte”, se një ushtar i tiji i paska dhënë hollues boje një të ndaluari të dyshuar për kriminel ose qartësisht kriminel! Po ai, i dyshuari për kriminel apo qartësisht kriminel, a është çuar në Hagë, apo “i ka larë gjynahet” me një gdhënjkë hollues boje?!

Dhunë fizike dhe psiologjike ndaj bashkëshortes së një sërbi të ndaluar. (1 rast)

Pyetja e parë që unë po dua ta bëj, është kjo: Pse s’kish shkuar ai çift sërbësh në Sërbi, por rrinte ende në Kosovë?! Pyetja e dytë: Pse nuk po i pranonte i shoqi i asaj gruaje veprimet që kish kryer kundër shqiptarëvet dhe në dëm të shqiptarëvet?! Apo asnjëra nga këto dy pyetje nuk po i hyjnë në punë Prokurorit të Specializuar?! Të specializuar, për të qenë prosërb dhe antishqiptar?!

Goditje me shkop gome. (1 rast)

Të ndaluarit nga UÇK-ja janë goditur edhe me sende të tjerë, siç po e shohim në vazhdim, por goditjet me shkop gome shqiptarët i kanë provuar, në kurriz, në gjymtyrë dhe në kokë, me mijëra herë, që kur policia jugosllave qe pajisur me një të tillë mjet “demokratik” disiplinimi. Është për t’u habitur se si një Prokuror i Specializuar i Hagës, e paska parë të arsyeshme ta renditë edhe këtë veprim të një ushtari të UÇK-së, në kategorinë e “krimevet”. Goditja me shkop gome, e miratuar ligjërisht, po përdoret sot gjithandej, në Evropë edhe në botë, mbi fajtorë e jofajtorë, mbi të palidhur edhe mbi të lidhur, si dhe mbi ata që s’kanë si t’i shmangen goditjes! Por prokurori i Hagës e ka parë arsyeshme ta nxjerrë para gjyqit vetëm këtë ushtarin e varfër të UÇK-së.

Dy të ndaluar detyrohen të zhvishen dhe të bëjnë seks njëri me tjetrin. (1 rast)

Bashkimi Evropian na ka vënë kusht ne shqiptarëvet: O ta pranojmë homoseksualizmin, seksin burrë me burrë, o nuk anëtarësohemi në BE! Tani, ky ushtari i UÇK-së ka dashur ta shikojë praktikisht si duket kjo punë. A bën pjesë ndër “krime” ky gjest i pamatur i këtij ushtari?! A duhet të dënohen me burg ish-komandantët dhe ish-komisarët e këtij ushtari, 20 vjet mbasi atë punë e kanë harruar edhe vetë ata dy të zhveshurit lakuriq?!

Rrahje me litar. (2 raste)

Prokuroria e Hagës ka pasur kujdes që “krimi” (quaje si të dusah: “krim (i zakonshëm)”, “krim lufte” apo “krim kundër njerëzimit”) të mos mbetet pa një pasqyrim sasior, në mënyrë që mizoria e tij të bëjë sa më shumë efekt, te gjyqtarët, te të pandehurit dhe te popujt . “Krimet” që i rendita deri këtu, janë përmendur vetëm nga një herë. Por më tej do të shohim që, të këtillë veprime të ushtrisë shqiptare, prokuroria e Hagës i ka konstatuar më shumë se njëherë dhe kjo doemos do ta shumëfishojë përgjegjësinë e UÇK-së përpara Evropës dhe përpara botës. Sepse, a po shihni?! Dy herë është konstatuar rrahje me litar. Sërbët mund të na kenë rrahur me litar me mijëra herë, por kjo për prokurorët e Hagës s’ka qenë kurrfarë krimi.

Prerje me thikë. (2 raste)

Ja, edhe këtu, në dy raste ushtarët e UÇK-së i kanë lënduar me thikë të ndaluarit. S’ka aspak rëndësi ç’qëndrim kanë mbajtur ata të ndaluar para se të lëndohen me thikë. Në asnjë rast të aktakuzës nuk shohim si janë sjellë me efektivat e UÇK-së ata të ndaluar.

Torturë me rrymë elektrike. (2 raste)

Tortura me rrymë lektrike ka qenë praktikë e rëndomtë, e zakonshme, nga ana e organevet hetimorë të Sërbisë. Mirëpo, prokuroria e Hagës është nga ato prokurori që i mbyll sytë kur shikon krime të mirëfilltë kundër njerëzimit, dhe ngre padi me akuza nga më të rëndat kundër veprimevet qoftë edhe sporadikë të Ushtrisë sonë Çlirimtare. Evropa jonë është e sëmurë, vëllezër! Nuk i sheh këta kurthe që po i sajohen njërit nga kombet e saj më të lashtë.

Ndriçim i dobët. (2 raste)

Ja, edhe ky është njëri ndër “krimet ” që Prokuroria e Posaçme e Hagës e ka renditur, me tërë seriozitetin e saj, në aktakuzën kundër shqiptarëvet! Ndriçim i dobët!

Pa ngrohje. (2 raste)

Ushtarët e UÇK-së me vështirësi siguronin ngrohje për vete. Ushtarët e UÇK-së, edhe atje ku kishte dru, shpeshherë detyroheshin të mos ndiznin zjarr, sepse mund të zbuloheshin prej ushtrisë pushtuese sërbe. Por prokurorëvet të Hagës nuk u kanë interesuar rrethana të këtilla, të krijuara në Kosovë, jo vetëm për faj të Sërbisë, por edhe për faj të mbarë Evropës.

Nën masa kufizuese fizike. (2 raste)

Kjo, me sa duket, nënkupton që, të ndaluarit nuk lejoheshin të dilnin nga vendi ku ishin ndaluar. Në cilën hetuesi të botës nuk ka „masa kufizuese fizike“?! Por këto masa kufizuese po i zbatokan shqiptarët ndaj bashkëpunëtorëvet të Sërbisë dhe ndaj atyre sërbëve që kanë rënë në dorë të organevet hetues të UÇK-së! Ky është shqetësimi i Prokurorit të Specializuar të Hagës!

Goditje me tub. (3 raste)

Edhe këto tri goditje e shtojnë „fajin“ e ushtarëvet të UÇK-së, pa marrë parasysh ç’mund të kenë nxjerrë nga goja të arrestuarit para se të goditeshin me tub. Prokurorëvet të Hagës nuk u shkon mendja fare te qëndrimi i të dyshuarvet si fajtorë. Të dyshuarit si fajtorë edhe mund të bërtasin, edhe mund të shajnë, edhe mund të simulojnë, edhe mund të kërcënojnë. Prokurorisë së Hagës i intereson që hetuesit e UÇK-së në tre raste e kanë përdorur tubin, si mjet rrethanor, për të nxjerrë nga të ndaluarit përgjigjen ndaj pyetjes së bërë.

Goditje me gyp gome. (3 raste)

Gyp gome! Sigurisht ndonjë copë tubi, gjetur dikund aty rrotull. Por prokurori i Hagës nuk mund as ta konceptojë një situate të tillë, le më t’i dalë zot asaj që thotë. Prokurorit të Hagës i intereson vetëm ndëshkimi i UÇK-së, qoftë edhe me “argumente” të kësaj natyre: Goditje me gyp gome, “krim kundër njerëzimit”.

Goditje me shkop bejsbolli. (3 raste)

Kush del më qesharak këtu?! Ai që e ka përdorur shkopin e bejsbollit si mjetin më të „sofistkuar“ që mund të gjendej në atë tokë të djegur prej sërbëvet, apo prokurori i Hagës? Sepse, një ushtri partizane, pa shtëpi e katandi për vete, nuk mund të ketë as ambiente pë lojë bejsbolli dhe as mjete për të kryer hetime normalë kundër cilitdo armik, qoftë të hapur, qoftë të kamufluar. Sa do të doja të ishte gjallë Sharl De Goli në këta çaste!

Detyrim për të kryer punë krahu. (3 raste)

Oo!! Këtu prokurori i Hagës i ka vënë “kriminelët” shqiptarë me shpatulla për muri! Ta detyrosh një të dyshuar për armik të atdheut e të kombit, për t’u marrë, qoftë edhe sporadikisht, me punë krahu, në mos “krim kundë njerëzimit”, është gjithsesi“krim”! Një të dyshuari për armik të atdheut e të kombit, duhet jo vetëm të mos i kërkosh të punojë punë krahu, por as të mos e lëndosh me ndonjë fjalë të pamatur!.. Ky prokuror i Hagës qartazi kërkon t’i nxjerrë kriminelë ushtarët e UÇK-së edhe me akuza që s’kanë kurrfarë mbështetjeje logjike.

Rrahje me zinxhir. (4 raste)

Mjet rrethanor, njëlloj si tub, si gyp gome, si shkop bejsbolli, argumente që do të duhej t’i mjaftoni prokurorit të Hagës për të mos ngritur padi, thjeshtë sepse në këtë mënyrë ai do ta ulte autoritetin, të vetëvetes, ashtu edhe të organit juridik, pjesë e të cilit është.

Rrahje me shufër. (5 raste)

Pse i paskan rrahur?! A thua sepse të ndaluarit po i dilnin zot atdheut?! Prokurorët e Hagës duhej ta kishin gjetur një mënyrë, jo për t’i akuzuar, por për t’i arsyetuar këta hetues rrethanash të jashtzakonshme, shkelës të rregullavet. Shkelës që, fundja, nuk dallohen prej shkelësvet që i ka gjithë bota nëpër hetuesi. Na e gjeni një hetuesi ku nuk përdoren metoda të këtilla!

Detyrim për të rrahur ose për të vrarë njëri-tjetrin. (5 raste)

Ah! Edhe kjo po më kujton pamjet e burgjevet të sot