top of page

Epigrame


Vladimir Muça

Epigrame sentenca fjalëurta të kapitullit "Mbi shoqërinë" nga libri"DETAJE JETE"

***

Kur ndjen gëzimin,

dhimbjen tënde

je gjallë;

Kur ndjen dhimbjen

e dashurinë e tjetrit

Je njeri.

***

Para fjalës GRUA

Përkulet lavdia

E shuhet guximi.

***

Në një jetë sa më normale,

Fatet personale dhe ato shoqërore,

Janë në bashkësi në pika universale.

***

Varfëria e tejskajshëme

e kthen njeriun në zjarr,

i cili ndez ndryshimin dhe revolucionin shoqërorë.

***

Vitet më të lumtura të jetës

janë ato,kur ti vendos,

Që punët më të mira t'i bësh vetë.

***

Ai që rend pas gënjeshtrës

është si zagari që rend pas kockës.

***

Asgjë s'është e vërtetë në një vend,

ku qytetarët janë të kufizuar

nga morali dhe ligjet.

***

Përpiqu të kontrollojsh zemërimin,

Mos e lejo ate të të komandojë.

***

Dyshimi është krimb që gërryen veten.

***

Kur djeg të shkuarën,

djeg dhe të ardhmen tënde.

***

Për histori të vertetë

Rrëfe fort farat e fisit,

Si rrufeja në trung të lisit.

***

Fëmra është si pushka,

Është krijuar për të vënë burrat në provë.

***

Në se vidhni,

Vidhni kohën,

Në se mashtroni,

Mashtroni vdekjen.

***

Karakteri i vërtetë duket në gjëra të vogla,

aherë kur nuk kontrollohesh.

***

Për të çuar në robëri një popull,

mjafton ti marrësh një fjalë nga kënga e tijë,

Por për ta shtypur, kërkohet e gjithë kënga.

***

Nëqoftëse ligji nuk është kënaqësia e popullit,

shpirti i kombit zhytet në pikëllim.

***

Shmangija nga drejtësia e përfitimi i të drejtave janë në themel të oligarkëve.

Vetëtimat e urrejtjes popullore

Djegin botën e tyre të shpërfytyruar.

***

Mos ja ha bukën njeriut që të shikon shtrembër.

Ushqimet e tijë sa më të shijshëme të jenë,

aq të helmuara janë.

***

Fjalët e shpifësit janë një gjellë e shijshëme,

por me helm që vepron me vonesë.

***

Njeriu i drejtë dhe me një fetë bukë ngopet,

ndërsa njeriu makut vuan nga uria

dhe me stomakun plot.

***

Kur nis furtuna, i pabesi ka marrë arratinë

bashkë me te,

Ndërsa njeriu i thjeshtë

mbetet në themele i patundur.

***

Begatia e të pasurit shihet tek komshiu,

Duket tek begatia e qytetit ku ai jeton.

Varfëria e qytetit është dhe varfëri e të pasurit.

26 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page