top of page

Doganore


Lidija Dimkovska

Nga Lidija Dimkovska

Ju solla një tortë me rrush të thatë

për shpirtin e vëllait tim.

Unë nuk jam e bukur, apo jo?

Por motra ime është edhe më e shëmtuar

pas varrimit.

Vetëm ajo është një piktore,

duke vizatuar njerëz të bukur.

Dhe unë erdha të stërvitem

për doganiere, si ju.

Fshati im është në kufi,

dhe tani që vëllai im ka vdekur,

unë gjithashtu kam një avantazh në këtë shtet.

Ne e shikonim me habi nga shtretërit në dysheme

në shkollën me konvikt kufitar

gjatë nxjerrjes së tortës

nga një çantë e konsumuar,

por nuk u ngritëm. Merre, na ofroi ai

me copa të thyera në duar,

duke ngjitur shkallët,

duke u përkulur nën dyshekë.

Me ngurrim morëm nga torta,

secili prej nesh kërkon ta shtyjë atë diku,

duke u kthyer në mur,

duke bërë sikur e ha.

Për shpirtin fëmijët nuk hanë,

fshihni karamelet në xhepin tuaj,

gjyshja ime më pëshpëriti

në dalje të varrezave të fshatit.

Dhe vëllai im nga dera

ai më kërkoi

Unë madje bërtita:

Thembësirat nuk janë të miat!

dhe triumfalisht i hodhi në ajër

sikur të kishte kapur drogën e fshehur në gomar,

ose një monedhë antike në sytjena,

ose një pistoletë gazi në një gomë makine.

Dhe tani ne, doganierët e trajnimit,

shkojmë: Torta nuk është e imja!

edhe ajo vazhdimisht na kërkon,

dhe kur i gjen të gjitha pjesët

nga torta e shpirtit,

do të kapë turpin tonë,

do të na shkruaj gjobën më të lartë

dhe do të na raportojë për fshehje

të një produkti ushqimor unik

kush në jetë është subjekt,

dhe në vdekje përjashtohet nga zakonet

vetëm me një deklaratë me shkrim.

Përshtati: F. Terziu

52 views1 comment

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page