top of page

Bllokim
Në librin e tij "Operacioni Vetëvrasja”, botuar në vitin 1967, gazetari amerikan Eugene Lyons, një ish-simpatizant komunist që intervistoi Jozef Stalinin, por më vonë u bë një antikomunist i flaktë, shkroi për transmetimet e radiove perëndimore në bllokun sovjetik.

"Transmetimet nga jashtë, përveç varieteteve të buta, pa dhëmbë, janë bllokuar." (Operacioni Vetëvrasja, f. 23).

Në librin e tij "Jamming", Rimantas Pleikys, ish-ministër i Lituanisë për Komunikimet dhe Informatikën (1996–1998), shkroi:

“Bashkimi Sovjetik, për qëllime propagande, ndaloi përkohësisht bllokimin e programeve të Zërit të Amerikës, BBC dhe Deutsche Welle”.


Gjatë periudhës nga qershori 1963, deri në gusht 1968 kur filloi pushtimi sovjetik i Çekosllovakisë, sovjetikët nuk bllokuan Zërin e Amerikës, BBC dhe Deutsche Welle. BRSS përsëri nuk ndërhyri në transmetimet e Zërit të Amerikës, BBC dhe DW nga viti 1973 deri në 1980.

Megjithatë, transmetimet në gjuhën ruse dhe programet e tjera në gjuhët e ish-BRSS të Radio Liberty u bllokuan vazhdimisht nga sovjetikët nga mars 1953 deri në nëntor 1988. Gjatë Luftës së Ftohtë, Bashkimi Sovjetik bllokoi gjithashtu programe të ndryshme të Radios Evropa e Lirë, siç bënë gjatë periudhave të ndryshme disa regjime komuniste në Evropën Lindore-Qendrore.


Bllokimi ishte shenjë e efektivitetit të këtyre transmetimeve.

p.s.

Në vitet '70 dhe '80, pothuajse çdo vend kishte të paktën një stacion në Valë të shkurtra - disa të destinuara për audiencën vendase, disa për dëgjuesit ndërkombëtarë. Dhe ato që zakonisht nuk kishin një stacion shërbimi - shpesh kulla kontrolli të radios ose lidhje telefonike në distanca të gjata mbi SW - jepnin shirita testimi për të ndihmuar në vendosjen e lidhjes. Këtu janë dy QSL nga Radio Tirana më 1981, kur vendi ishte ende në izolim të plotë.

17 views0 comments

Hozzászólások


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page