Bibla
Nëse historia e Eksodit është e vërtetë, pse nuk përmenden piramidat ose Sfinksi? Ju mund të shkruani për një popull të lashtë pa e vizituar kurrë vendin në të cilin është vendosur. Është po aq e mundshme që piramidat dhe Sfinksi nuk kanë qenë të rëndësishme për historinë që shkrimtari përpiqet të tregojë.

Të thuash se historia e Moisiut të eksodit nuk është e vërtetë, është qind për qind e pavërtetë. Vendi i kalimit të Detit të Kuq është vërtetuar nga studiuesit kryesorë të Biblës. Ata kanë zbuluar vendin ku Moisiu ndau Detin i cili tregon anët në formë v dhe rrotat e karrocave të mbuluara me barërat e këqija detare.

Fjala piramidë nuk përmendet në Bible sepse është një fjalë moderne. Ato përmenden si varre faraonësh.

Ndërsa një studim 10-vjeçar tregon se e gjithë historia e Moisiut ishte trillim, dhe se izraelitët nuk ishin kurrë në Egjipt, nuk ishin kurrë skllevër. Folklori i qytetërimit të vjetër ka histori të ngjashme, të gjitha janë të rreme, thuhet në studim.

Diçka që supozohet se ka ndodhur pothuajse 4000 vjet më parë mund të deklarohet kategorikisht si "e rreme". Me siguri kështu do të ndodhë edhe me kohën tonë pas 4000 vjetëve, jo të gjithë do ta besojnë.

Është e rëndësishme të kujtojmë se Bibla është për të na ndihmuar të kuptojmë dhe të na afrojë më shumë me Zotin. Një interpretim fjalë për fjalë i i Biblës mund të jetë i vështirë për t'u kuptuar nga individë që nuk kanë pasur një ekspozim ndaj fesë në fëmijërinë e tyre. Kjo gjithashtu shpjegon pse disa njerëz nuk janë në gjendje të besojnë njohuritë e Biblës. Le të lexojnë sa të munden e të shohin nëse kjo i afron me atë bashkim shpirtëror që ndryshe e marrin si të natyrshëm.

Izraelitët e lashtë nuk kishin një fe apo tregim të tyren, kështu që skribët huazuan ato babilonasve dhe krijuan tregimin e tyre për të qëndruar së bashku dhe për të mos gabuar.

31 views0 comments