top of page

EmriAstrit Lulushi


Emri është përcaktues për atë çka përfaqëson. Nuk mundet që një ndënjëse të quhet tryezë. Por këtë, shumë në botë nuk e dinë. Ata hanë në karrige dhe ulen në tavolinë. E njëjta gjë ndodh me emrat e tjerë. Edhe me emrat e njerëzve.

“Kushim” është emri më i hershëm i njohur i një personi, gjetur pak kohë më parë, i shkruar. Emri "Kushim" gjendet në një pllakë balte e periudhës (3400–3000 p.e.s.) e përdorur për të regjistruar transaksionet e elbit. Është e pasigurt nëse emri i referohet një individi, një titulli të një zyrtari ose një institucioni.

Shkrimi në qytetin e lashtë sumerian Uruk kërkonte kohë dhe shkrim-leximi ka të ngjarë të ketë qenë i kufizuar. Prandaj, shkrimi përdorej kryesisht për mbajtjen e të dhënave thelbësore. "Tableta Kushim" është një pllakë balte që përshkruan një transaksion tregtar dhe një nga shembujt e parë të shkrimit me rebus. Shkruhet "29.086 masa elbi 37 muaj Kushim." Kjo mund të interpretohet se është nënshkruar nga "Kushim", por mund të ketë qenë edhe një Kushtim apo Kujtesë. Këtë sot askush nuk e di.

Një tjetër pllakë balte e periudhës së Urukut që përmban emra që datojnë rreth vitit 3100 p.e.s., janë emrat e një pronari skllavi (Gal-Sal) dhe gruaja Sukal). Kjo pllakë ka të ngjarë të jetë prodhuar një ose dy breza pas Tabelës Kushim.

Kushim besohet të ketë qenë emri i një titulli të një zyrtari. Personazhet kuneiformë "KU" dhe "SHIM" nuk u japin shumë kontekst, dhe për këtë arsye është e vështirë të përcaktohet nëse kombinime të tilla shenjash tregojnë një person, zyrën e personit apo një institucioni të tërë.

Kushimi ishte përgjegjës për prodhimin dhe ruajtjen e elbit. Megjithatë, e kundërta mund të interpretohet edhe si rrëfimi i Kushimit. Tabletat e tjera janë më të ndërlikuara, duke treguar hyrjen e përbërësve të ndryshëm në anën e përparme, ndërsa në anën e pasme tregohen lloje të ndryshme birre. Një tabletë tregon Kushim duke siguruar se katër personat e kishin shlyer kredinë që Kushim u kishte dhënë më parë.

10 views0 comments

Comentarios


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page