top of page

Votuesit nuk e duan keqardhjen tuaj


Votuesit nuk e duan keqardhjen tuaj

Votuesit nuk e duan keqardhjen tuaj


Partia Laburiste i trajton votuesit e klasës punëtore me keqardhje në vend të respektit.


Siç kemi parë që kur Mbretëria e Bashkuar ka votuar të largohet nga BE, disa individë të pasur, të famshëm dhe gazetarë të profilit të lartë kanë qenë në gjendje të ndikojnë në bisedën kombëtare përmes gjykimeve, ose mediave. Këta njerëz tani janë të lirë të mburren me votimin vetëmohues në emër të më të prekurve. Ndërkohë, për të gjithë të tjerët, vendosja e një shenje në një copë letër një herë në disa vjet është mënyra e vetme që mund të përfaqësojnën interesat tona. Kjo nuk është egoizëm, është politikë. Është arsyeja pse votimi është i rëndësishëm.

Partia Laburiste e Britanisë së Madhe, që u krijua të përfaqësonte klasën punëtore, tani është ajo parti që klasa punëtore e ka refuzuar me zë të lartë, partia është e zënë të rimarrë veten si partia e të prekurve. Deputetët e refuzuar dhe Korbinitët, të zhgënjyer kanë devijuar nga vetë-analizat me tregimet dhe përrallat e “keqardhjes së prekshme”.

Sadiq Khan e mori topin duke u rrokullisur në Facebook: ‘Ne kemi dështuar thelbësisht nga ata që më së shumti kanë nevojë për ndihmën e një qeverie të Punës. Ato përfshijnë të sëmurët, më të varfërit dhe të prekurit. Yvette Cooper u bashkua në Tëitter: ‘Familjet me fëmijë që janë të uritur me të vërtetë kanë nevojë për një Parti të Punës dhe Qeverisë së Punës. Richard Leonard, udhëheqësi i Laburistëve Skocezë, ishte gjithashtu tek mesazhi: ‘Rezultati i zgjedhjeve të ditës së enjte ishte shkatërrues, mbi të gjitha për më të prekurit në shoqërinë tonë që përballen me perspektivën e pesë viteve të tjera të sundimit Tory.’

Rezultati i zgjedhjeve tregoi se partia Laburiste ishte refuzuar në zonat e klasës punëtore, ku njerëzit me mbështetje më të madhe u larguan nga BE. Mesazhi “keqardhja e prekshme” lejon që deputetët e Laburistes të justifikojnë duke provuar gjithçka në fuqinë e tyre për të rrëzuar atë që votuan votuesit e tyre mbrapa në vitin 2016. Ata po i thonë vetes dhe njëri-tjetrit: puna jonë nuk ishte kurrë të përfaqësonim klasën punëtore, ajo ishte për të mbrojtur më të prekurit. Votuesit, ndërkohë - veçanërisht kategoria punëtorë manualë të kualifikuar, të cilët kishin më shumë të ngjarë të mbështesin Konservatorët, sesa çdo grup tjetër shoqëror, e gjejnë veten të të shkruar si egoist, të pa dashur dhe ndoshta edhe racist dhe ksenofob. Ose, ato janë klasifikuar si pjesë e këtij blloku të prekshëm amorfik.

Çfarë fyerje për trashëgiminë e të gjithë atyre që luftuan për të siguruar votën universale. E sakta ishte e kundërta. Ata donin që interesat e tyre dhe interesat e miqve të tyre, familjes, komunitetit, interesat e klasës së tyre, të përfaqësoheshin në parlament. Ata donin që zëri i tyre kolektiv të dëgjohej përmes kutisë së votimit, në mënyrë që të kishin një thënie në formësimin e së ardhmes së shoqërisë.

Kundërshtimi i qeverisë së sapozgjedhur Konservatore po formëson tani një sjellje histerike që tregon se çfarë jemi bërë tani, një shoqëri pa zemër dhe e paqartë. Arqipeshkvi i Canterbury ka shprehur shqetësimin e tij për "drejtimin" e vendit, duke argumentuar se "situata për njerëzit në nevojë" është përkeqësuar. Kolumnisti i Guardian, Jonathan Freedland argumenton se rezultati i zgjedhjeve është një përgënjeshtrim i Korbinizmit dhe 'është i varfëri ai që do të paguajë çmimin.'

Sigurisht, e gjithë kjo shtron një pyetje: nëse gjërat janë me të vërtetë kaq të këqija, nëse kaq shumë në Mbretërinë e Bashkuar po grumbullohen në skaj të mbijetesës dhe Laburistëve është shpresa e tyre e vetme, pse nuk e fitoi partia që mbron këto interesa por pësoi një rrëshqitje që e tregoi s eishte pa këmbë në tokë?

Ndoshta kjo ndodh për shkak se njerëzit e klasës punëtore nuk duan të etiketohen si 'të cënueshëm' dhe fyhen nga ofertat e mbrojtjes. Ndoshta kjo ndodh për shkak se keqardhja elitare mund të kalojë kaq shpejt në zemërim dhe përbuzje kur të njëjtët njerëz të klasës punëtore janë duke u mashtruar me dinjitet për të shprehur një mendim politik. Ose mbase ndodh sepse njerëzit duan agjensi politike, jo bamirësi.

Një gjë është e sigurt, derisa ndikues të famshëm të Laburistëve të ndalojnë patronizimin e votuesve dhe të fillojnë t'i respektojnë ata, ata nuk ka gjasa të rizgjidhen së shpejti.


12 views0 comments

Kommentare


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page