VLLADIMIR-VLLADA RADOVIQ


Minush Hoxha

Tani, pasi përfunduan zgjedhjet dhe ate ashtu sikur dashti shumica dërmuese e popullit-votuesve, do të përkujtoj një personalitet që pati ndikime të jashtzakonshme në gjeneratat e artin pamor. Aq sa nga dorë e tij maestrale nisi Shkolla e Artit në Pejë, e nga ai përvetësuan ,,zanatin" dhe dolen piktorët shqiptarë që u ngjiten në lartësi evropiane /Musllim Mulliqi, Aziz Nimani, Xhevdet Xhafa, Muhamet Shala, Hysni Krasniqi, eseisti Hivzi Muharremi, Fatmir Krypa, Rexhep Ferri, Esat Valla, Masar Krypa, Enver Jaka e shumë të tjerë/ dhe ai më këta, vuan themelet e Fak. të tanishëm të Arteve në UP e në Pejë.

Doajeni i artit pamor (pa hy në tipare të karakterit të tij) quhet:

VLLADIMIR-VLLADA RADOVIQ (e bija JELENA-atëherë një vajzë shumë e edukuar, më ishte arsimtare e edukimit artistik dhe kur nuk na shikoj ndryshe pos me respekt/.

Këte hyrje po e bëjë dhe disi, paraboll po bie si një cikrrim rrugërrëfim i bisedimeve politite me Sërbinë, duke theksuar se përveç krimeve të kriminelve sërbë të paparë /ma dëgjon shtëpinë me rrënjë, më dëbuan, më vodhën, etj./ kishte dhe .të tillë që-jo vetëm na muarren në mbrojtje por ndihmuan në rrugëtimin e Kosoves shtet. Këta janë: Radovan Zogoviç/shok e koleg i Esad Mekulit/ me vëllimin poetik ,,Dosljaci (kënget e Ali Binakut), Dimitrije Tucoviç, Jevrem Bërçkoviç, Voja Dançetoviç-sheh i katedres së Albanologjisë në UB, Dragisha Ivanoviç. Rektor i UB-përkrahes i paepur i themelimit të UP në v.70. e plotë të tjerë. Me kujdesin ndaj tyre arrihen më shumë objektiva dhe ato dihen. E rëndësishme tu nxjerrët nga dora demagogve sërbë atuja për diskriminim më të cilin po manipulojnë edhe brënda edhe jashtë.

Vllado nuk ishte shqiptarë por piktorë i joni dhe për ne ka pikturuar-ishim motiv i pikturave të tij.. Dhe tani, në vend se Shkolla ku ka punuar intensivisht të mbajë emërin e tij, mbanë emërin e një tjetri artist që nuk ka asnjë meritë për pikturen e Kosoves.

Ja një vlerësim për Vllada Radoviçin:

Prvi obrazovani slikar Kosova, izuzetan akvarelista, pedagog, osnivac modernog kulturnog zivota Peci.

Ja dhe disa nga pikturat:56 views0 comments