VELLEZERIT AGARAJ


Shpendi TopollajTregim


Një oficer i vjetër i marinës luftarake, në Bazën Detare të Pashalimanit, oficerëve të rinj që ishin mbledhur rreth tij atë mbasdite në kohën e lirë, teksa diskutonin për dashurinë, një temë kjo pak si e huaj në ushtrinë, u tregonte:

- Ngjasin ca gjëra të çuditëshme ndonjëherë. Po t`i thuash dikujt se dikur në ishullin e Sazanit ku unë shërbeja, ka qenë një fshat i banuar me rreth dyzet shtëpi, vështirë se do ta besojë. Por ja që ai ka ekzistuar dhe quhej Sebep. Kurreshtar i madh, një marinar nga Shkodra, sa herë i jepej mundësia, dilte e shihte gërmadhat e mbetura poshtë ca fiqve të egër. Lepurat i kalonin fare pranë, pa pasur aspak frikë, ngaqë ishin mësuar me ne, dhe ai ulej në një hije e mendohej, gjersa i mbushej mendja e kthehej te shokët. Kur ata e pyesnin se ç`dreqin donte atje, se ai nuk ishte as arkeolog, ai u përgjigjej:

- Jam arkeolog i dashurisë. Rri atje e vras mendjen se