top of page

Thika


Thika

Astrit Lulushi


Gjithçka rreth sicilianëve dhe shqiptarëve është e ngjashme. Është e mundur që Sikelët dhe Sikanët e epokës së hekurit të përbëheshin nga një popullsi ilire, e cila (si siç ndodhi me Mesapianët) kishte hyrë mes një popullsie vendase, paraindo-evropiane ("mesdhetare").

Një teori, e paraqitur nga disa studiues, sugjeron se sicanët ishin emigrantë ilirë, të cilët fituan kontrollin e zonave të banuara më parë nga fise vendase.

Romakët e konsideronin ‘sica’ si një armë të veçantë ilire. Arma kryesore përleshje e ilirëve ishte Sica.

Sipas historianit John Wilkes:

Edhe pse një shpatë e shkurtër e lakuar përdorej nga disa popuj rreth Mesdheut, romakët e konsideronin sica si një armë të veçantë ilire të përdorur nga 'vrasësi' i fshehtë (sicarius).

Kjo fjalë ndoshta nga proto-shqipja tsika (nga shqipja thikë, "thikë"), nga rrënja proto-indo-evropianja ‘to sharpen’- ("për të mprehur") ndoshta e ardhur nëpërmjet ilirishtes.

9 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page