top of page

Tërmetet në mitologji


Alfred Papuçiu

Tërmetet në mitologji


Toka rritet, toka dridhet, gjithçka prishet ... Tërmetet kanë habitur gjithmonë njerëzit që shpesh i vlerësonin si ndëshkime nga perënditë. Por a e dini se çfarë I shkakton tërmetet? Shkenca tani i spjegon këto fenomene lidhur me tërmetin dhe me kalimin e kohës, nga përvoja e njeri tjetrit, njerëzimi nxjerr mësime se si duhen përballuar ato. Japonia dhe disa vende të tjera janë më të përgatitur në këtë drejtim. Tani mbetet që edhe tek ne të nxirren mësime të vlefshme për ti përballuar ato. Kjo është një çështje immediate për specialistët e sizmologjisë, por më tepër e ndërtuesve dhe arkitektëve tanë.

Por imagjinoni të jetonit në planetin tonë shumë përpara epokës së teknologjisë moderne dhe njohurive të shkencës. Si do t’i shpjegonit dridhjet dhe zhurmën e Tokës nën këmbët tuaja? Për mijëra vjet, njerëzit janë përpjekur të imagjinojnë pse Toka dridhet rregullisht. Mos harroni, qytetërimet e lashta nuk kishin kuptimin shkencor të botës që kemi sot. Ata u përpoqën t'i shpjegojnë këto ngjarje përmes përrallave dhe legjendave, disa shembuj të të cilave janë si më poshtë:

Sipas kinezëve, tërmetet korrespondonin me dridhjet e Dragoit të Madh, të cilët, sipas besimit të tyre, jetuan në thellësi të toka.

Në një legjendë siberiane, Toka është në një sajë që i përket Godit Tult dhe tërhiqet nga qentë që kanë pleshtat. Kur qentë ndalen të gërvishten, toka dridhet.

Taxhikistani, në Azinë Qendrore, ka legjendën e një demi gjigant që mban Tokën në brirët e tij. Kur demi është i shqetësuar nga një mizë, ai kërcen dhe shtrëngon Tokën.

Në mitologjinë skandinave, tërmetet shkaktohen nga Jörmungand, një gjarpër gjigand monstruoz që shkon përreth Tokës duke kafshuar bishtin e saj. Ai ka një gojë të tmerrshme dhe një qafë të trashë të mbuluar me peshore. Ai ishte gjithashtu i njohur për të shkaktuar stuhi detare edhe me një lëvizje të vogël të tij.

Kjo ishte thjesht, miqtë e mij, një pauzë për ju, për tu larguar për një çast nga

problemet që kanë lindur së fundmi, me tërmetin e fuqishëm që shpresojmë të

mos përsëritet. Kurajo, miqtë e mij të mirë, së bashku, me ndihmën edhe të

bashkëkombasve kudo dhe të komunitetit ndërkombëtar do ta kalojmë edhe këtë

situate të vështirë. Jeta vazhdon.

6 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page