„Swirl Of Words“ edhe shqip
„Swirl Of Words“ edhe shqip


Galeria Hackney gati për të lëshuar librin me poezi ku festojnë komunitetet multikulturore të bashkisë


„Swirl Of Words“ quhet libri dhe përmban 116 poezi nga 94 gjuhë të folura në të gjithë Hackney dhe do të botohen nga galeria PEER, e vendosur në Hoxton Street. Rosa Harvest, Zëvendës Drejtor në PEER tha: “PEER ka seli në Hackney për më shumë se njëzet vjet. Si një organizatë e vogël bamirësie e arteve që punon ngushtë me organizatat lokale dhe njerëzit, ne jemi shumë të vetëdijshëm për diversitetin e pabesueshëm kulturor dhe gjuhësor brenda zonës lokale. "Për shumë arsye, ky u ndje si momenti i përsosur për të festuar këtë diversitet duke mbledhur së bashku një koleksion me poezi që përfaqësojnë gjuhët e folura në bashkinë dhe duke e bërë të disponueshëm falas për përdoruesit e bibliotekës Hackney."

Në rreth tre muaj, mbi 11,000 u mblodhën nga një fushatë e financimit të turmës për të mbështetur botimin e librit. Sipas faqes Pay It Forward të fushatës, rreth 260 njerëz kanë kontribuar. Poezitë janë zgjedhur nga poeti dhe përkthyesi Stephen Watts dhe përfshijnë emra të tillë si Federico García Lorca, Vladimir Mayakovsky dhe Stéphane Mallarmé si dhe poetë të tjerë bashkëkohorë, më pak të njohur dhe lokalë, në një përpjekje për të krijuar një hartë poetike të Hackney. Pika fillestare fillestare e projektit ishte "Një Bibliografi e Poezisë Moderne në Përkthimin Anglisht", një projekt kërkimor dhe botues nga vetë Stephen Watts. Rreth 3,000 kopje të librit do të jenë në dispozicion falas për anëtarët e Bibliotekës Hackney, si dhe një botim falas në internet, i arritshëm dixhitalisht në faqen e internetit të PEER.


Zëvendës Drejtori i PEER tha: “Shpresojmë që projekti inkurajon një ndjenjë krenarie dhe komuniteti brenda Hackney, përveç inkurajimit të mirëkuptimit midis kulturave. "Duke prodhuar këtë libër dhe duke prezantuar projektin në partneritet me Bibliotekën Shoreditch, ne shpresojmë që të angazhojmë audiencat lokale me punën dhe të zgjerojmë pjesëmarrjen kulturore." Prezantimi i librit do të shoqërohet nga një program ngjarjesh dhe një ekspozitë në PEER dhe Biblioteka Shoreditch, duke shfaqur instalime filmike të artistëve nga Susan Hiller, Madiha Aijaz dhe Zineb Sedira. Gjithashtu do të përfshihet puna e artistëve që kanë lidhje të së kaluarës me PEER si ekspozues të mëparshëm ose si pjesë e komunitetit të gjerë artistik. "Duke e bërë librin të disponueshëm për t'u mbledhur në Bibliotekat e Hackney, krahas ekspozitës dhe programit më të gjerë të ngjarjeve në PEER dhe Bibliotekën Shoreditch, ne shpresojmë të rindërtojmë besimin e njerëzve në këto hapësira të rëndësishme publike ndërsa komunitetet tona të rikuperohen nga pandemia e COVID-19", tha Korrja.


Gjuhët e paraqitura në libër përfshijnë: Afrikanisht, Shqip, Amharic, Arabisht, Bask, Bjellorusisht, Bengalisht, Boshnjakisht, Bravanisht, Bullgarisht, Birmanisht, Katalonje, Kineze, Kreolisht / Haiti, Kroatisht, Çek, Danez, Dari, Hollandisht, Anglisht, Estonisht , Frëngjisht, Gjeorgjisht, Gjermanisht, Greqisht, Guxharatisht, Hebraisht, Hindisht, Hungarisht, Igbo, Italisht, Japonisht, Kashmiri, Koreane, Laosisht, Lingala, Lituanisht, Luganda, Malajalame, Malteze, Maratisht, Norvegjisht, Persisht / Farsi, Portugez, Romak , Rumanisht, Rusisht, Serbisht, Sinhaleze, Shona, Sllovene, Soninké, Spanjisht, Suedisht, Tagalog, Tamil, Teluge, Turqisht, Tigrinje, Twi, Ukrainase, Vietnameze, Uellsisht, Wolof, Xhosa, Jidish dhe Jorubisht.

22 views0 comments

Shkrimet e fundit