Pse “Normalisti” citonte HerbartE përkohëshmja “Normalisti” e Shkollës Normale të Elbasanit në vitin 1932, pikërisht në numrin e saj 5 të vitit të katërt të botimit, duke filluar në muajin maj të atij viti, citonte në kopertinën e saj: “jo në njohuri të forta, por në vullnet të fortë qëndron vlera e njeriut”. Ky postulat ishte i shkëputur nga Johann Friedrich Herbart (1776–1841). Herbart njihet sot kryesisht si një figurë themeluese e psikologjisë moderne dhe teorisë arsimore. Por këto ishin vetëm pjesë të një projekti filozofik shumë më të shkëlqyeshëm, dhe ishte si një filozof i rangut të parë që e panë bashkëkohësit e tij.

Edhe në kohën e tij, ndikimi i drejtpërdrejtë i Herbartit në filozofinë akademike ishte i kufizuar, por kjo kishte të bënte aq shumë me zhvendosjen e kufijve disiplinorë, sa me polemikat e tij kundër Idealistëve Gjerman. Në psikologji dhe pedagogji, megjithatë, ndikimi i tij ishte më i madh dhe më i qëndrueshëm. Ndërsa askush nuk e mori përsipër filozofinë ose psikologjinë e tij (dhe veçanërisht matematikën e padepërtueshme) si një e tërë, disa aspekte të mendimit të tij u treguan jashtëzakonisht të frytshëm. Në të vërtetë, pa Herbart, peizazhi i psikologjisë dhe filozofisë moderne do të ishte i panjohur.

Megjithëse matematizimi i tij i mendjes provoi një rrugë pa krye, ai inkurajoi eksperimentistët e hershëm si Fechner të zbatonin matematikën në psikikë. Interpretimi i tij i hapësirës kishte një ndikim të rëndësishëm në teorinë empirike të vizionit të Helmholtz dhe në "logjizimin" e Natorp të intuitës hapësinore-kohore Kantiane. Argumentet e Herbartit kundër fakulteteve psikologjike u morën nga W

Johann Friedrich Herbart (1776–1841)

undt, dhe nocionet e tij për limen dhe "nënndërgjegjeshëm" ishin themelore për teorinë psikoanalitike të Frojdit. Në filozofi, Herbart parashikoi idetë kryesore të Fenomenologjisë, të tilla si konceptimi i Brentano për fenomenet mendore, dhe idetë e tij të forcës përfaqësuese, limenit dhe riprodhimit, të gjitha gjejnë miratim dhe zhvillim pozitiv në Fenomenologjinë e Husserl.

Më në fund, bursat e fundit si në psikologji ashtu edhe në filozofi po rizbulojnë Herbart. Për shembull, Boudewijnse et al. argumentojnë jo vetëm për rëndësinë bashkëkohore të psiko-mekanikës së Herbart, por gjithashtu se ajo mbështetet nga eksperimenti. Dhe kontributi i rëndësishëm i Beiser në historinë e hershme të neo-kantianizmit zbulon Herbart si një interpretues radikal dhe i rëndësishëm i Kant.

45 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif