top of page

Programuesit shqiptarë po punojnë për një version të "Alexa" që flet shqip.
Alexa është ndihmësi personal i AI i zhvilluar nga gjigandët e teknologjisë Amazon përsëri në vitin 2014. Ajo ka aftësinë për të interpretuar gjuhën natyrore dhe dialogun me njerëzit dhe për të kryer detyra të caktuara. Ai gjithashtu mund të përpunojë informacione të caktuara përmes një vargu komandash të ndryshme zanore. Asistenti i AI-së përdoret për të luajtur muzikë, për të menaxhuar listat, për të siguruar azhurnime të motit dhe informacione për trafikun, transmetimin e muzikës dhe vendosjen e alarmeve.

Ai lidh dhe kontrollon pajisje të ndryshme të tjera inteligjente në shtëpi siç janë bazat, llambat, çelsat, kamerat, intercomet, bravat, pastruesit e fshesës robot, ruterat dhe më shumë.

Versioni në shqip po zhvillohet nga programuesi Betim Drenica. Ai dhe ekipi i tij i shkencëtarëve të kompjuterit panë një mundësi të mirë për ta bërë Shqip- gjuhën standarde shqipe, të njohur për botën.

“Deri më tani nuk ka projekte të tjera për gjuhën shqipe. Ne kemi punuar në program për një vit dhe kemi arritur një nivel shumë të mirë të njohurive në lidhje me gjuhën ”, tha Drenica për mediat.

Drenica dhe ekipi i tij presin që programi të njohë të gjitha dialektet dhe aftësitë e ndryshme shqiptare në të ardhmen. Ata po punojnë gjithashtu për një program, të ngjashëm me Grammarly që do të korrigjojë gramatikisht tekstin që është shkruar në gjuhën shqipe.

22 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page