Peqini foto e vitit 1912


Genc GripshiTe vleresosh universin e vlerave te qytetit tend,eshte jo vetem nje dashuri apo krenari per qytetin por eshte dhe qytetari.Shpeshhere natyrshem cdo njerit i vjen ne mendje pyetja.Ku e gjen forcen ky qytet qe ben dhe cudira?.Ku e gjene fuqine peqinasit qe e madheshtojne qytetin? Natyrisht e para eshte lashtesia dhe historia,uniteti,karakteri dhe protagonizmi,jane vlerat qytetare qe banoret e kesaj treve i ruajn dhe i trashegojne me fanatizem ku spikasin :Bujaria,besnikeria, paperkulshmeria,trimeria,reagimindaj padrejtesive,kontributet per miqte dhe njerezit ne nevoje kemengulja,protagonizmi. Mbitegjitha forcen njerezit e ketij qyteti dhe kesaj treve e gjejne tek historia ku nuk ka asnje grime te saje kombetare ku Peqini mos te kete qene aktore e protagonist me fuqi cudiberse.Eshte kalaja shekullore me muret e saje te gjera,eshte kulla e sahatit me pamjen e saje sugjestjunuese,jane gjurmet e rruges Egnatia ku komunikonin qytetrimet.Pikerisht jane keta thesare qe formojne karaktere te forta,qe cudisin,qe kumbojne qe ne fund te fundit krijojne kulmet e ketij qyteti.Ne kemi te sotmen.Le tja fillojme per te mirat e Peqinit.