top of page

Përdorimi dhe abuzimi i pakicave etnikePse elitat perëndimore i duan disa pakica më shumë se të tjerët.


Shqiptarët tashmë kanë një numër në rritje përsa i përket "aritmetikave" për praninë e tyre në Mbretërinë e Bashkuar. Thuhet se vetëm me dyshtetësi janë rreth 100 mijë shqiptarë, pa përfshirë ata që kanë tashmë pasaporta të shteteve si Bullgaria, Italia, Greqia e të tjera dhe që ndodhen në Mbretërinë e Bashkuar. Por shqiptarët janë kudo ku shikoni, por nuk do t’i gjeni në statistikat kombëtare. Për dallim nga shumë agjenci të tjera kombëtare statistikore, Zyra e Mbretërisë së Bashkuar për Statistikat Kombëtare (ONS) nuk përpiqet të mbledhë të dhëna gjithëpërfshirëse mbi popullsinë sipas origjinës kombëtare. Përkundrazi, mbledh të dhëna vetëm për 18 grupe etnike “të rekomanduara”.

Rekomanduar nga kush?

Nga agjensitë qeveritare dhe grupet e interesit. Me fjalë të tjera, rrotat e shtrydhura i marrin të dhënat, ndërsa të qetët shkojnë te e panumërta. ONS dhe agjensitë e tjera statistikore në Mbretërinë e Bashkuar prodhojnë të dhëna të hollësishme për Karaibet dhe Afrikanët me ngjyrë, Indianët, Pakistanezët, Bangladeshasit dhe një rrjet të ndërlikuar të identiteteve të përziera, ndërsa injorojnë grupe të tjera që, sinqerisht, nuk tërheqin vëmendjen e njerëzve në fuqi. Dhe ku kryeson ONS, pasojnë listat kontrolluese të organizatave. Kështu, BBC ka shtyrë me sukses përfaqësimin e saj në ekran, Aziatik dhe minoritet (BAME: është një term i përdorur për një kohë të gjatë në Mbretërinë e Bashkuar për t’iu referuar njerëzve etnikë me ngjyrë, aziatikë dhe pakicës etnike) në ekran deri në më shumë se një të katërtën e kohës totale të TV-së, pavarësisht nga fakti se këto grupe përbëjnë vetëm 14 përqind të Popullsisë së Anglisë dhe Uellsit (edhe kur përfshinin njerëz të racave të përziera si BAME. Shqiptarët britanikë nuk janë aspak të dukshëm, përveçse kur flitet për Rita Orën, Dua Lipën apo dhe mjaft talentë të tjerë dhe në rastet kur ndoh e kundërta me “shqiptarët që thyejnë rregullat dhe ligjet britanike”.

Mund të argumentohet (dhe shpesh është) që anëtarët e grupeve të pakicave racore kërkojnë ndërhyrje të veçantë për shkak të barrës historike të varfërisë dhe diskriminimit. Por në një kohë kur deri më tani etnia më e lartë që fiton në Mbretërinë e Bashkuar është indiane, dhe njerëzit e Britanisë së Madhe fitojnë pak më pak se mesatarja kombëtare, kjo vështirë se mban ujë. Mund të argumentohet gjithashtu se grupet e pakicave racore janë trajtuar padrejtësisht, sepse paraardhësit e tyre u larguan me forcë nga vendet e tyre të lindjes, por kjo nuk vlen vërtet për Mbretërinë e Bashkuar në të njëjtën mënyrë si ajo për SH.B.A. As Mbretëria e Bashkuar nuk strehon popullsi indigjene të pakicave të llojeve që gjenden në kolonitë e vendosura të sundimeve të vjetra. Arsyeja e vërtetë pse grupe të veçanta minoritare shënohen dhe llogariten është se ato janë të dobishme, pra më saktë të dobishme për elitat, të dobishme për ata që do të ishin udhëheqësit e tyre, dhe të dobishëm në mënyra që grupet e tjera pakicë, më pak të dukshme. Askush nuk përfiton posaçërisht nga identifikimi dhe numërimi i qindra mijëra shqiptarëve të zellshëm, të mirë-asimiluar. Por ka shumë para (dhe madje edhe më shumë kapital politik) për tu fituar në kurrizin e BAME. Dhe kështu, në Britani, loja e BAME. Shikoni jashtë vendit, dhe bëhet e qartë se BAME është vetëm një emër që elitat britanike u japin njerëzve që dëshirojnë të kujdesen për varësinë afatgjatë.

Por ajo që duhet të thuhet është mjaft e rrëndësishme sot në mjedisin britanik, pasi shqiptarët tashmë janë përsa i përket përqindjes së tyre dhe prezencës kohore, nga komunitetet etnike më të inkuadruara. Në mesin e tyre ka mjaft të mirëkualifikuar, biznesmenë të suksessshëm, intelektualë dhe brezi i ri që shquhet në edukim dhe fushat ku ai është përfshirë. Shqiptarët sikurse dihet kanë bërë emër në historitë e emigracionit me mund e djersë dhe nuk duhet të mbeten si gjah politik tek përdorimi dhe abuzimi i pakicave etnike. Pse elitat perëndimore i duan disa pakica më shumë se të tjerët, është më shumë se një pjesë integrale, më shumë se një integrim, më shumë se një vëmendje e merituar në lidhjet me integrimin.

44 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page