O qyteti im! Dhe jemi na!


Agim Gjakova, shkrimtar

Po afrohet shtatëdhjetëvjetori i maturës së brezit tim në Shkollën Normale të’ Gjakovës. Pak kemi mbetur, o shokët e mi. Mbahuni ta festojmë për hir e nderim të atyre që nuk janë me ne. Në gjashtëdhjetëvjetor ju përshëndeta. Po jua kujtoj:

O qyteti im! Thërrisja dikur. Sikur të vij edhe një herë tek ti, një rrudhë do të më hiqej nga balli, do të bëja pyetje për kohën e moçme, në shkollë do të hyja nëpër dritare, do të fshija pluhurin e bankave të klasës, do të gdhendja tinës në një cep dashurinë tonë, do të ngjitesha e zbrisja dhjetë herë kateve, do të rendja rreth shkollës deri sa të më ndahej fryma, do të ulesha gogluq te pragu, do të’ qeshja, qeshja, qeshja... E do të’ thërrisja deri në kupë të qiellit “O shooookë!” Sikur të shkelja edhe një herë në këtë tokë.

Shkolla Normale e Gjakovës

Dhe erdha të shtrëngojmë duart, të mbështesim faqen për faqe, të shikojmë njëri tjetrin drejtë në sy me dashurinë e pakushtëzuar, të çiltër, rinore, si tash e gjashtëdhjetë vjet në atë pranverë të jetës, të përkulemi para kujtimit të atyre që nuk janë me ne, të mblidhemi tok e të vëmë në dije se kush kemi qenë, të themi se kush jemi, të tregojmë si kemi kaluar, të vëmë në pah se shpërndamë dritën e dijes, se përçuam frymën e lirisë, se mbollëm fidanët e të ardhmes, se derdhëm gjak e lot, se na sfiduan në të katër anët, se na përqeshi vdekja, se na kryqëzuan në altarin e kombi... Dhe jemi na! I mblodhëm fijet e zemrës dhe rrahët e mendjes dhe i vumë në prehrin e diturisë, i përshkuam me urtinë e njerëzve tanë, i selitëm me buzëqeshjen e fëmijëve anekënd Kosovës dhe na u hap fytyra, na qeshi buza, na ndriti shpirti. Dhe rrodhën ngjarje, u përleshëm me paditurinë, u kacafytën me dhunën, kënduam himnin e jetës dhe na u gdhend krenaria ashtu si i ka hije njeriut të vërtetë. Ooooo, more shokët e mi! Ju përqafoj edhe pas këtyre gjashtëdhjetë vjetëve si dikur kur morëm diplomën e maturës, kur e ndjemë veten se jemi pinjollët e këtij kombi, se kemi dalë nga ky dhé, se për të do të thinjemi në travajat për ta ngritur kombin tonë në majat e larta ashtu si i ka gjithë bota.

26 views0 comments

Shkrimet e fundit