O’ Henrri- ky Mopasan amerikan


Illo Foto - studiues

O’ Henrri- ky Mopasan amerikan

Jeta njerezore , permban brenda vetes edhe humorin , ne raportet e pranuara spontanisht nga llogjika . Madje edhe mjeku keshillon , qe jeta te merret me sportivitet ose me humor . Humori ne jete , mund te krahasohet pike per pike , me kripen ne gjelle. Mbahet ne baraspeshe sasia , koha , madje dhe cilesia e humorit . Nuk mund te qeshesh kot , aq sa nuk mund te rrishe pa arsye me dhembe jashte . Shkrimtaret humoriste i pergatit koha , por jo krejt spontanisht . Humoristet lindin te tille dhe i kultivon mjedisi rrethus . Do te ndalemi ne njerin , prej tyre , amerikanin , O’Henrri .

O’Henri qe eshte emri letrar i ( William Sidni Porter ) shkruan nje lloj si Mopasan . Ata kane jetuar afersisht ne nje kohe . Mopasan ( 1850-1893 ) . O’Henri (1862 -1910 ) . Duke marre parasysh , qe O’henrri ka filluar te shkruaj ne moshe madhore , i bie qe veprimtarine letrare , ta kene zhvilluar ne dekada te njejta te shekullit 19. Ne ate kohe nuk kishte mjete komunikimi te shpejta , nga ku besohet , qe nuk paten komunikuar me njeri tjetrin.

Si spjegohet , qe jane perfaqesus te te njejtit zhanerr letrar , pavaresiht nga njeri tjetri ? Besohet te jete zhvillimi shoqeror , qe e kerkonte kete zhanerr , per te krijua