Ngjyrat e patriotizmit


Ngjyrat e patriotizmit

Fatmir Terziu


Dhe më pyete kush janë miqtë e mi? Dhe u interesove të dije se cilët janë ngjyrat e patriotizmit të tyre? Më kërkove të mësoje se …, nuk e di çfarë doje të më kërkoje…

Dhe unë heshta, heshta se s'doja të të bëjë zë. Heshta dhe ty të dukej se isha i kot, pa gjë. Ndaj sot po të rrjeshtoj publikisht me shkrim e me zë…

Unë dhimbshëm nuk e di kush janë miqtë e mi, më. Por, unë e di se kush nuk ka qenë kurrë. E di se nuk është dhe kurrë nuk do të jetë. Ju nuk jeni miku im nëse mendoni se filxhanëria finoke e plazmës së kafeve të shijeve të ndryshme na ka ndarë. Ju nuk jeni miku im nëse nuk jeni në mbështetje të një Shqipërie të duhur. Ju nuk jeni miku im nëse kundërshtoni kohën e mbetur, përdridheni deri në fundin e saj, në dukje si i vdekur. Ju nuk jeni miku im nëse mendoni se nuk duhet të pikëllohemi. Ti nuk je miku im nëse akoma nuk beson në rregull. Ti nuk je miku im nëse je akoma i verbuar nga cmira, edhe pasi kaq shumë janë lënduar dhe jeta mbaroi nën diktatin e saj, duke u llustruar me poste e me të „mira“. Nuk je miku im nëse kërkon një angazhim vetëm për lavdërim, a ndonjë post a rrogë në këmbim. Ti nuk je miku im kur nuk kërkon të rritet paga e mësuesit, aty ku nisëm udhën e edukimit. Ti nuk je miku im nëse të kujton vetëm Spitalin e lyer me bojë. Dhe ju më thatë që ata të sëmurë vuajnë për dashurinë e gjërave falas pa asnjë pendim aspak.