top of page

LIRIKAT E PARISIT


Faslli Haliti

ME RASTIN E SHËN VALENTINIT

FASLLI HALITI


NËPËR PARIS

Nëpër Paris

Ushqeva,

Ngopa

Sytë.

Në Luvër

Të ushqeva me ngjyra ty zemër,

Të ngopa me ngjyra ty shpirt...

Paris, korrik, 2004


MONA LIZA DHE KULLA EIFEL


Pyetje të huajsh,

Turistësh të uritur

Për Kullën Ejfel:

Ku ...

Tur Ejfel ?

Ku...

Ejfeli ?

Unë s’ pyeta ku ish Kulla,

E dinte zemra ime ku ish

Unë ia kërkova Ejfelit Kullën për grua.

U fejova me shtatëselvinë e hekurt,

E mora dhe e vura pranë Vidhit të Seminit. Nusëron Kulla Ejfe mes fushave të Myzeqesë Stinëve të pranverës, verës, vjeshtës, dimrit...

Pyetje të huajsh,

Turistësh në Luvër

Të uritur

Për Xhokondën:

Ku...

Monaliza?

Ku...

Xhokonda ?

Unë s’pyeta

Ku ish Monaliza,

Ku ishte Xhokonda.

E dinte syri ku ishte Monaliza,

E dinte zemra ku ishte Xhokonda..

Ia rrëmbeva Leonardit kurtizankën e dashur,

E solla në shtëpinë time:

Rruga «Komuna e Parisit»

Kopshtit Botanik.

Tiranë.

Albania.

Tabela te dera:

E ndaluar ta shohë të fejuarën time

Çdo i huaj,

Çdo turist.

Vetëm Leonardo Da Vinçi

Mund ta takojë, ta shoh ekskluzivisht...

E lejueshme për gjeniun përjetësisht...

Paris, 2004


MUA MË DUHEN


Mua më duhen shumë gjëra

Në jetë,

Por

Këtu

Në Paris

Më duhet të ngop sytë

Të ngop sytë vetëm me Paris...

Paris, 2004


ÇDO GJË


Në Paris,

Çdo gjë

Qenka ndërtuar me zemër,

Prandaj bukuritë

Të mbetkan në gjoks dhe jo në mendje...

Paris, 2004


PO TË PUTHA TY


e.

Si të thashë

Lice?

Po të putha ty,

Po të pashë ty nudo,

Lakuriq,

Zëre se kam parë Parisin,

Zëre se kam shkuar në Paris.

Dhe ja sot jam në Paris

Po ty s’të putha,

Ty

S’të pashë kurrë nudo,

S'të pashë kurrë lakuriq...

Zëre se nuk shkova, pra, në Pans...

Paris, korrik, 2004


SENA


U përkula mbi parmakët e urës së Senës.

Pashë ujin e saj.

Uji rridhte në të

Si gjuha

Frënge.

Sena

Fotografoi portretin tim.

E vuri në albumin e kaltër të valëve si kujtim.

Paris, 2004


URIA E SYVE


Nuk dua të ngopem me bukë këtu në Paris. Bukë ha edhe në Lushnjen time !

Unë

Dua të ngop sytë...

Ah, vonë të pashë, ta dish !

Shtatëdhjetëvjeçar të pashë,

Tepër vonë, apo jo mësjë Paris !

Paris, 2004


S’JENI TË KËNAQUR...


Shumë gjëra kërkon, moj zemër

Shumë gjëra kërkon ti shpirt,

S’je e kënaqur, moj zemër,

S’je i kënaqur o shpirt

Që kësaj vere unë,

Këtij muaji

Qershor

Korrik,

Unë

Po ju shetis, po ju ngap me Paris?!

Paris, 2004


TRANSFORMIMI


KullaEifel.

Natë parisiane.

Në majë të kullës

Hëna

Tri netshe.

E transformoj Eifelin në xhami.

Katedralja e Shën Mërisë shpërtheu në xhelozi.

Paris, 2006


SË BASHKU ME HËNËN


Një mbrëmje

Ulur

Në një Bar kafe

Pranë sheshit Shanz Elize

I vetmuar po prisja

Të pija

Një ekspres.

Befas

Doli hëna e plotë në qiell

Si vajzë myzeqare me napë të bardhë.

E ftova në çast të ulej me mua

Në tavolinë.

Ajo la qiellin, zbriti me vrap.

Erdhi tek unë pa e hequr shaminë.

Në Bar kafenë luksoze

Pranë sheshit Shanz Elize

Së bashku me hënën e bardhë

Piva një ekspreskafè...

Paris, 2006


15 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page