Lirikat e Nju Jorkut


Faslli Haliti

KAM RЁNЁ NË DASHURI

ME TY DASHURI

Si një adoleshent febril

Kam rënë keq

Në dashuri,

E dashura ime diskrete,

As vet s’e di, si rashë kaq keq,

S’e di,

S’e di,

S’e di, vërtet.


SA MIRЁ

Sa mirë

Që ti s’më takove në stinën e rinisë blerore,

Sa mirë që s’të takova dhe unë ty,

Sa mirë që s’u takuam atëherë,

Sa mirë që u takuam

Pikërisht

Tani,

Që ti je e tëra dashuri fertile

Sa mirë,

Sa fat

Që s’u takuam

Në ato vite blerore, fushave me bar të artë...


PRANVERAT E MOSHЁS

Në moshën superbe të Gëtes

U dashurova

Dhe unë me ty,

Siç u dashurua dhe muzgu movё Gëte

Me guvernanten hёnore të tij.

Unë nuk jam Gëtja

Sigurisht,

Por

Si ai

Kam edhe unë në shpirt

Po aq prille dhe lёndina gjithë blerim.

Si Gëtja dhe unë

Nuk kam as edhe një copë dimёr në shpirtin sublim...


TЁ DUA

S’të dua

Akull,

Avull,

Të dua vesë.

Ah, buzët, e mia, buzët e mia eshkë...


PORTRETET TANЁ

Unë të shoh në sy,

Ti

Portretin tim e përcjell

Nga syri në zemër menjëherë

Dhe e ruan në galerinë brilante të shpirtit tënd

Si një portret rembrantesk, i gjithi plener,

I tëri Holandë...

Por unë

Portretin tënd

E ruaj dyfish:

Në zemër

Dhe

Sy ,

E ruaj si një Monalizë, si një Shën Mёri.


PO TI

Unë veten time e ndiej

Të dashuruar

Si në mite,

Po ti?

Përgjigjmu, pra, me shpejtësi mendimi drite...!