top of page

Liri fjale
Nëse një fëmijë rritet pa asnjë ndërveprim me njerëzit e tjerë, çfarë gjuhe flet?

Në shekullin e 13-të, Frederiku bëri një pyetje të ngjashme dhe kreu eksperimente për të përcaktuar përgjigjen; nëse njerëzit në mbretërinë e tij duhej të flisnin hebraisht, greqisht, latinisht, arabisht apo gjuhën e prindërve të tyre? Ai i vendosi fëmijët në një vend të izoluar. Dhe i urdhëroi infermieret që t'i ushqenin fëmijët, por jo të flisnin a ndërvepronin me ta.

Megjithatë, Frederiku nuk e gjeti kurrë përgjigjen. Fëmijët vdiqën nga mungesa e ndërveprimit njerëzor.

Çfarë do të ndodhë nëse nuk flasim fare për vite, ose 45 vjet?

Në Indi, ekziston një praktikë meditimi e quajtur "Vipassana" ku pjesëmarrësit kalojnë disa ditë pa folur. Ditën e parë, ata duhet t'i kujtojnë vazhdimisht vetes që të mbajnë gojën mbyllur. Kjo fazë mund të duket e sikletshme, por shumë shpejt njerëzit mësohen. Pastaj, ata nxiten të mbajnë mend gjithçka. Nuk ka rëndësi sa vite kanë. Në këtë gjendje, njerëzit mund ta kujtojnë tërë jetën brenda një dite. Sa e shkurtër është jeta kur njeriu nuk lejohet të flasë!?

Gjumi është një mënyrë për të kaluar kohën. Por për një ose dy ditë, gjumi nuk funksionon më. Sepse sapo flini, jeni i ngopur dhe nuk mund ta detyrosh veten të flesh.

Ju bëheni më të ndjeshëm ndaj zërit. Kur vazhdimisht nuk i dëgjoni njerëzit që flasin, filloni të dëgjoni tinguj në natyrë, zhurmën e trokitjes së enëve, madje edhe zhurmën e organeve tuaja të frymëmarrjes.

Bëheni shumë më të aftë për të lexuar dhe folur përmes gjuhës së trupit; kontaktet me sy, shprehjet e fytyrës, ngritja e supeve dhe gjestet e duarve. Filloni të jeni në gjendje të rregulloni gjuhën e trupit për të përcjellë mesazhin. Në fakt, thuajse mund ta “dëgjoni” gjuhën e trupit të dikujt nga larg.

Ndoshta rezultati më befasues është se kur iu jepet liria për të folur përsëri, nuk do të dëshironi, sepse e kuptoni se nuk keni urgjencë për të folur. Kur flisni përsëri, veshët nuk e njohin zërin tuaj. Është e ngjashme me dëgjimin e një regjistrimi të zërit tuaj - pyesni veten nëse kështu dëgjohet në veshët e njerëzve të tjerë - sepse tingëllon kaq i çuditshmëm; është si të kalosh nga ëndrra në realitet, pa provuar periudhën e zgjimit.

5 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page