top of page

Limerik


Limerik

Astrit Lulushi


Një formë e "poezisë popullore", paraqitet, origjina e tyre është e panjohur, megjithëse një qytet dhe një qark në Irlandë ndajnë emrin e tij, Limerik. Emri mund të ketë ardhur nga një këngë e zhurmshme e ushtarëve irlandezë të shekullit të 18-të të quajtur "A do të vish në Limerick?"

Limerikat më të hershme të njohura të botuara në anglisht u gjetën në vitit 1791. Autori dhe poeti Edward Lear përcaktoi dhe popullarizoi më tej stilin tërheqës të vargjeve në 1846.

Që nga fillimi i shekullit të 20-të, revistat e tjera kanë ndihmuar në mbajtjen e gjallë të kësaj forme poetike, duke sponsorizuar konkurse shkrimi limerick për të frymëzuar gjeneratën e ardhshme të Lears, shpesh në biseda, klube nate e ironi të thella.

Ishte një plak / Që i mbante të gjitha paratë e tij në një kovë; / Por vajza e tij, e quajtur Nan, / Iku me një burrë, / E sa për kovën, Nan e mori. Qyteti quhet Nantuck

Aty ishte një plak me mjekër, / Që tha: “Ashtu siç u tremba unë! / Dy kukuvajka dhe një pulë, / katër kërpudha dhe një trumcak, / Të gjithë i kanë ndërtuar foletë në mjekrën time.

Ishte një plak i Kepit / Që i bënte vetes petkat; / Kur pyetën: "A grisen?" / Ai u përgjigj: “Këtu dhe atje; / Por ato janë krejtësisht të shkëlqyera për formën.” Plani i Zotit bëri një fillim shpresëdhënës / Por njeriu ia prishi shanset duke mëkatuar / Ne besojmë se historia / Do të përfundojë në lavdinë e Zotit / Por aktualisht, pala tjetër fiton. Ishte një zonjë e Nigerit, / Që buzëqeshi teksa hipi mbi një tigër; / U kthyen nga kalërimi / Me zonjën brenda, / Dhe buzëqeshja në fytyrën e tigrit. Një zog i mrekullueshëm është pelikani. / Ai mund të mbajë në sqep / Mjaft ushqim për një javë, / Por unë jam i mallkuar nëse shoh se si dreqin mundet.

Shakespear, Lear e të tjerë kanë shkruar limerikë; përçartë ose jo, sot ato përbëjne poezi që kanë urtësi.

Në Amerikë, forma limerick është futur edhe në kritikat e filmave të njohur, duke krijuar të ashtuquajturat "filmericks". Për shembull, në "Hajdutët e biçikletave": De Sica qëllon neo-realin e Romës, Të varfërve u është bërë një marrëveshje e papërpunuar. Kërkohet një biçikletë Ose Ricci pushohet nga puna: Të gjithë burrat duhet të vjedhin përfundimisht.

3 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page