top of page

Kush e shkroi Shekspirin?


Stafi dhe studentët nga shkolla e vjetër e Shekspirit në një paradë ditëlindjeje nëpër qytet për të vendosur lule mbi varrin e tij


nga Ray Setterfield


23 Prill 1564 - Me pëlqimin e përbashkët William Shakespeare lindi në këtë ditë në histori. Nuk ka asnjë të dhënë zyrtare të lindjes së tij, por të dhënat e kishave në Stratford-upon-Avon tregojnë se ai u pagëzua atje në 26 Prill të atij viti. Tradicionalisht, foshnjat u pagëzuan tre ditë pasi lindën. Vdekja e tij në 1616 erdhi në datën e lindjes së tij të 23 Prillit, e cila, rastësisht, është Dita e Shën Gjergjit, dita kombëtare e Anglisë.

Faktet e zhveshura që ne dimë për jetën e tij mund të përmblidhen shpejt, sepse ato janë të pakta. Ai lindi në një shtëpi në Rrugën Henley, Stratford, në 1564. Babai i tij, Gjoni, ishte një krijues dorezash dhe një alderman i qytetit. Në 1582 William u martua me 26-vjeçaren shtatzënë Anne Hathaway. Ai ishte 18 vjeç.

Dhjetë vjet më vonë, nga atëherë babai i tre fëmijëve, ai po përmendej në Londër si dramaturg dhe poet. Pas disa vitesh në Londër ai u kthye në Stratford dhe vdiq në 1616. Ai është varrosur në Kishën e Shenjtë Trinisë së qytetit, ku u pagëzua.

I ndjeri Hugh Trevor-Roper, ish profesor i historisë së Universitetit të Oksfordit, ishte midis shumë studiuesve të mërzitur nga disa fakte të mundshme. Ai shkroi se e gjeti mashtrimin e Shekspirit "të jashtëzakonshëm dhe gati të pabesueshëm".

"Në fund të fundit," shkruajti Trevor-Roper, "ai jetoi gjatë gjithë ditës së Rilindjes Angleze në mbretërimet e dokumentuara mirë të Mbretëreshës Elizabeth dhe Mbretit James I dhe që nga vdekja e tij i është nënshtruar baterisë më të madhe të kërkimit të organizuar që ka pasur ndonjëherë iu drejtua një personi të vetëm.

"E megjithatë më i madhi nga të gjithë anglezët, pas këtij inkuizicioni të jashtëzakonshëm, mbetet akoma pranë një misteri që madje edhe identiteti i tij mund të dyshohet akoma."

Ajo që dimë është se Shekspiri shkroi 37 shfaqje, 154 sonete, dy poema të rrëfimit të gjatë dhe vargje të tjera. Në mënyrë kolektive, veprat e tij njihen si shprehja përfundimtare e njerëzimit në gjuhën angleze. Dramat e tij janë përkthyer në çdo gjuhë kryesore jetese dhe vazhdojnë të interpretohen - dhe të marra me entuziazëm - në të gjithë botën.

Por shkalla e qartë e kësaj arritje nxiti dyshime që zunë vend në shekullin XIX. Punimet janë shumë të njohura për ligjin, jetën gjyqësore, çështjet ushtarake, mjekësinë, shtetin, antikitetin, jetën jashtë vendit etj.

Anti-Stratfordians, siç janë bërë të njohur, besojnë se nuk është e mundur që djali i një dorezuesi në një qytet provincial, me një edukim të dyshimtë, mund të jetë përgjegjës për të gjithë këtë. Ajo që ka shumë më shumë të ngjarë, besojnë ata, është se shfaqjet dhe poemat u shkruan nga një aristokrat i lidhur mirë, i cili nuk dëshironte të shoqërohej publikisht me tregtinë "vulgare" të dramaturgut.

Emra të ndryshëm janë paraqitur ndër vite, duke përfshirë Sir Francis Bacon, Earl of Derby dhe madje edhe Mbretëreshën Elizabeth I. Me pretendimet e tyre - dhe ato të shumë të tjerëve - duke mos arritur të qëndrojnë në këmbë për të kontrolluar ngushtë, Edward de Vere, Earl i 17-të të Oksfordit, u bë e preferuara e jashtëzakonshme. Pengesa kryesore për kandidaturën e Oksfordit - mbështetur nga, ndër të tjerë, aktorët Mark Rylance dhe Derek Jacobi - është se ai vdiq në 1604, para se të shkruheshin edhe shfaqje të tilla si Macbeth, King Lear dhe The Tempest.

Anti-Stratfordians, numri i të cilëve ka përfshirë studiues me emra të tillë të famshëm si Thomas Looney, Sherwood E. Silliman dhe George M. Battey, kundërshtojnë këtë duke thënë se Oxford shkroi shfaqjet, atëherë ai vdiq dhe ata u lëshuan gradualisht gjatë një periudhe kohe në botën e pritjes. Argumenti vazhdon. Në 2007 Mark Rylance dhe Derek Jacobi filluan "deklaratën e dyshimit të arsyeshëm" në internet. Rylance tha në intervista: "Ne nuk bëjmë asnjë pretendim të dimë saktësisht se çfarë ndodhi, kush i shkruajti veprat. Ka një gjeni në punë diku, por nuk është William Shakespeare. Skenarë të tjerë të arsyeshëm janë të mundshëm."

Në filmin Anonymous, publikuar në vitin 2011, Oxford është portretizuar si autori sekret i shfaqjeve. Një aktor i punës që quhet William Shakespeare nuk është veçse një buton i dehur që bie në skenë dhe merr kredinë për shkrim thjesht sepse askush tjetër nuk do ta bëjë.

Adrian Noble, i cili drejtoi kompaninë Royal Shakespeare nga viti 1991 deri në 2002, thotë se ideja që Bacon ose disa kabale i shkruanin shfaqjet është, mbi bazën e përvojës së tij, "absurditet i plotë".

Regjisorët e vlerësuar të Shekspirit si Peter Hall dhe Trevor Nunn pajtohen. "Ky spekulim është thjesht një humbje e tmerrshme e kohës," thotë Hall. Në një intervistë për gazetën Nunn pyet: "Kush është Ben Jonson? Ai është rival i madh i Shekspirit dhe një talent i vërtetë. Garrulous, argumentuese, xheloze, krenare dhe e angazhuar thellësisht për të ekspozuar hipokrizinë dhe korrupsionin. Jo njeri që të përkëdhel ndaj fisnikërisë ose privilegjit.

"Çfarë bën ai? It'sshtë Jonson ai që shpon" mjellmën e Avonit "(d.m.th. deklarata që autori i shfaqjeve është nga Stratford), dhe është Jonson ai që deklaron se ai është" për të gjithë kohën "dhe pastaj e pretendon atë si" MU Shakespeare ”.

"Pse në tokë," vazhdon Nunn, "do të Jonson, i cili nuk i ka borxh asgjë askujt, dhe i cili kishte konkurruar me Shekspirin gjatë gjithë jetës së tij profesionale, të merrte pjesë në një mbulim për të ndihmuar Earl of Oxford të mohonte se ai kishte çfarë të bënte me teatrin? " Kjo, thotë Nunn, është "lojë, e vendosur dhe ndeshje me Shekspirin".

Profesori Stanley Wells, kryetari i Tracks Birthplace Trust, duke përshkruar deklaratën e Rylance si "pompoze", duke thënë: "Askush nuk dyshoi në autorësinë e Shekspirit deri në fund të shekullit të tetëmbëdhjetë, dhe hetuesi i parë serioz ishte Delia Bacon. Ajo kaloi një natë në Trininë e Shenjtë Kisha në 1856 me qëllim të hapjes së varrit, me sa duket duke menduar se mund të përmbante një letër që thoshte “Nuk isha unë, provo Christopher [Marlowe], ose Francis [Bacon], ose de Vere [Oxford].

"Gjë e dobët, ajo humbi nervin e saj, erdhi të besojë se ajo ishte Fryma e Shenjtë e rrethuar nga djajtë dhe vdiq në një azil të çmendur".

Wells shtoi: "Reagimi i duhur për faktin se Shekspiri i Stratford portretizoi një galeri të shkëlqyer të njerëzve të të gjitha llojeve dhe gradave, që ai shkroi gjallërisht për vendet që ai ndoshta nuk i vizitoi, dhe se ai kishte një kuptim suprem të zemrës njerëzore nuk është "Si mund ta kishte bërë ai?" por "Sa e mrekullueshme që bëri!"

* Shtëpia ku ka lindur Shekspiri ende qëndron dhe tani është një atraksion turistik dhe seli e Trustit të Vendlindjes së Shakespeare. Gjithashtu ende në këmbë dhe funksionon plotësisht në qytet është shkolla gramatikore, e themeluar në 1295, ku besohet se Shekspiri ishte arsimuar dhe mësuar latinisht, greqisht dhe klasik.

Botuar: 17 Mars 2018

45 views0 comments

Komentáře


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page