top of page

Kapitalet bankare...


Kapitalet bankare dhe milioneret garante te zhvillimit kapitalist

( Pjesa e dyte e recences te librit te N.M. Nikolovit )

Me monedhat e arit dhe te argjendit , qe spjeguam , bankat munden te kapitalizohen ne nivele te medha dhe te pa para . Krahas me kapitalizimin e bankave u rrit dhe numuri i milionereve kapitaliste . Keto jane dy faktore , qe i japinn emrin sistemit - kapitalist .

Keto dy faktore , autori i yne , i quan pjese te“Kompllotit boteror“. Teza e autorit , nuk eshte e vertete , kur merret kallep , sic e shkruan autori . Ai duhet te spjegonte : Ku eshte komloti dhe pastaj te spjegonte , eshte apo jo boteror . Kapitali dhe milioneret mund te vihen ne sherbim te ndonje konflikti , sic e ka treguar historia , ne shperthimin e luftrave , qe autori na i ka spjeguar me shume kopetence . Ne asnje rrast keto kapitale , nuk kane shebyer ne te njejtin drejtim . Kjo mund te thuhet dhe per milioneret , qe kane frymezuar luftrat . Nuk mund te pranohet , qe te gjithe kapitalet dhe bankat i shebejne luftes dhe konflikteve . Problemi eshte pergjithesuar nxitimthi .

Ne liber gjejme jetshkrimet e te tera grupeve bankare boterore , qe fillojne nga Vajshopi dhe perfundojne te Rokfelleret . Keto banka , me kapitalet e tyre , perpara se te kene nxitur konfliktet lokale , ose boterore , kane nxitur zhvillimet kapitaliste te vendeve , ku jane instaluar . Vetem nepermjet kapitalizimit bankar , mund te realizohet zhvillimi industrial dhe bujqesor , qe jane baze e punesimit te njerezve , panvaresisht shtreses , qe u perkasin. Si mund te punesohen njerez , pa ngritur fabrikea dhe sipermarrje te medha bujqesore. Keto investime kerkojne financinme serioze ?

Ne kete kuptim financimet bankare dhe vete aksioneret milionere , mundesojne procesin jetik te punesimit . Fjala eshte kur zbatohen programe te studjuara nga specialistet kopetente dhe kur zbatohen keto projekte , pa nderhyrje korruptive .

Milioneret , jane aleatet me te rendesishem te shtetit , per zhvillimin verikal dhe horizontal te ekonomise . Ne se keto mardhenie infektohen , me marrveshje te shkurtra , qe quhen korrupsion , natyra e kapitalizmit , del nga binaret e natyralitetit , duke u bere objekt te drejtesise .

Brenda kapitalizmit zhvillohen shume synime civile , ekonomike dhe fetare , qe fillojne , qe nga ballkonet masone dhe deri te shoqatat ekonomike dhe politike , qe mbrojne prodhusit dhe punetoret e thjeshte . Keto jane me qindra dhe askush nuk I pengon te zhvillohen , brenda ligjeve te kapitalizmit.

Une dhe lexusit , ne kete zhvillim kapitalist , qe sapo tregova , nuk shofim ndonje komllot dhe aq me pak boteror . Kapitalizmi , mohoi para ardhesin e vet feudalizmin , sepse ishte sistem i mbyllur dhe nuk justifikonte veten , sic ndodhi me von , me sistemin , qe e quajti veten socialist , por qe nuk ishte as mish as peshk . Cuditerisht ish sitemi monist e qunte veten shtet i punetorve dhe fshatareve .

As puntoret , as fshataret nuk kane kapitale te njohura bankare , qe t’I investojne ne vepra prodhuse , ose social – kulturore . Mjafton vetem , per kete dukuri , ai sistem u zhduk pa lene gjurme dhe nuk kishte si te ndothte ndryshe. Ai sistem falimentoi nga pikpamja ekonomike , politike , sepse nuk ekzistonte ekonomija e tregut , konkurenca dhe kapitalistet investus , qe spjeguam , me siper .

Duke vleresuar familjet bankiere , autori yne , na pershkruan Adam Vajshopin . Ky sipermarres bankar , u lind ne 1748 , ne Gjermani . Ky themeloi nje shoqate , me emrin “Illuminate “ . Ne kete shoqate , antaret i nenshtroheshin nje disiplione te rrepte , simbas ligjeve jezuite . Kjo organizate , neneshtroi odat masone gjermane dhe krijoi kapitale te pa imagjinushme , per kohen . Pretendonin , te mbeshtesnin revolucionin boteror , te cilin do ta realizonin , me bashkepunim , me shume udheheqes . Qellimet e tyre satanike , jane te mbeshtetura nga agnosticizmi .

Iluminizmi u perhap ne shume vende te Europes dhe SHBA . Banka e Voskopit u be finacuse e nazizmit , dukje luajtur rrol negativ ne zhvillimin boteror . Dihet fundi nazizmit dhe vete kapitalet e Voskopit. Kjo banke pretendonte se duke mbeshtetur nazizmin do te reformohej ekonomia . E kunderta e ketij synimi dukej , qysh ne fillim te kesaj dikteture te pa shembullt ne histori .

Voskopet , jane edukuar nga nje rend jezuit dhe nuk mund te prisje gje tjeter , prej tyre . Ata pranojne barbarite dhe ashpersine e asaj organizate . U vune n ekrye te ketyre odave masone . Biznesi bankar i Voskopeve , u zgjerua dhe u fuqizua . Ky fuqizim , nuk ishte i veshtire , sepse biznesi bankar rritet , ne menyren me te thjeshte te mundeshme . Rritet duke depozituar parate e te tjereve dhe vete pronari kapardisetr ne tavoline te praruar . Rothshidi e pat kuptuar me kohe , kete magji te biznesit bankar . Ja si e ka percaketuar plaku Rothshild : “ Me jepni te drejten te shtyp monedhen e nje shteti. Me von , nuk me intereson , kush i ben ligjet e atij shteti . “

Nga kjo familje 5 vellezer themeluan dhe drejtuan 5 banka te shteteve kryesore europjane . Nga ana e kompozimit te librit , ky pershkrim i hollesishem i kesaj familje te madhe bankerre , eshte nje zhvillim i sukseseshem i librit , qe kemi ne analize . Ana e kritikushme eshte fakti , qe vete autori , kete zhvillim boteror , e quan pjese e “Kompllotit “ . Keto pese banka zhvillojne biznese te vecanta , konforme kushteve te c’do shteti . Do te kishin lidhje institucionale , edhe po qe se Drejtoret nuk do te ishin vellezer .

Sejcili nga vellezerit ka interesa te vetat . Krijon lidhje , brenda atijj shteti , simbas mundesive dhe pasurive natyrore te shtetit perkates . Sejcili firmos , me kopeterncat e veta dhe kapitali flet ne emer te tij , jo te familjes . I pare problemi realisht , vazhdojme te shtrojme pyetjen : Ku eshte ketu “komplloti “ , madje boteror? .Ne se historikisht zhvillimin e kapitalit bankar autori , e ka shtjelluar mire , kur vjen puna , per interpretimin teoriko-shkencor , kete zhvillim e quan fatalitet .

Kjo diskordance , midis zhvillimit historik dhe interpretimit ideollogjik e ka origjinen , ne shkollen socialiste , qe u krijua ne ish Bashkimin Sovjetik dhe ish shteteve lindore , satelite . Ne keto shtete zhvillohej lenda “Filozofia marxiste “ . Ne te tera rrastet deformohej edhe vete Marxi , pa bere fjale , per shkencen reale ekonomike , qe eshte zhvilluar hap pas hapi gjat historise . Simbas kesaj shkolle , qe kemi ndjekur disa breza studentesh , Kapitali bankar , kur bashkohet me kapitalin financiar , krijojne kapitalin industrial . Kjo eshte nje ndodhi e vertet historike . Keto kapitale bashkohen dhe krijojne vende pune dhe hapi perspektiva te reja, per investime , ne fushen e industrise , bujqesise perpunimit. Dduke ndodhur ky fenomen i shendetshem , shtrohet pyetja : Ku eshte ketu komplloti dhe aq me keq boteror?

Sic mund te konlkudojme , nga shtjellimi i me siperm , kapitalistet bankiere , behen invesitore ne shtete ku gjejne perkrahje dhe mundesi , per zhvillimin e biznesit bankar . Ne keto rraste kapitalizmi zhvillohet shendetshem dhe eshte aleati kryesor i shtetit , ku vepron . Ndryshon puna , kur kapitali , mbeshtet deshira hegjemoniste te shteteve agresive , sic ndodhi me Voskopet ,per nazizmin . Sic ndodh sot , ne agresionin rus ne Ukraine . Ne kete rrastin e fundit , bie ne sy rroli paresor i kapitalit bankar . Shtet perendimore dhe USA , i nderprene bleriet e gazit dhe te naftes , qe jane burimet kryesore te buxhetit te Rusise se sotme .

Nderprene kapitalin financiar , sipas librit te Novikovit . Perballe kesaj bllokade , ndrerpritet zhvillimi jetesor i luftes dhe i paqes . Eshte kaq deciziv ky mekanizem , saqe nje shtet relativisht i fuqishem si Rusia , eshte duke falimentuar , ne portat e Ukraines , qe eshte 4 here me e vogel ne popullsi , ne teritor , si dhe ne resurset kapitale.

I permanda keta shembuj , per te gjykuar mbi madheshtine e kapitaleve bankare , dhe me gjere , ne zhvillimin social te njereszimit . Me sa duket Novikov , gjykon mbi bazen e shkolles moniste .

Si mund te guxohet te thuhet se kapitalistet dhe bankerte , jane pjese e “Kompllotit boteror “ . Kyj komplot , ose nuk ka ekzistuar , ose eshte eliminuar . Nazizmi , sado , qe u zgjerua ne shume shtete , kurre nuk arriti te behet boteror .

E verteta e pa diskutushme eshte fakti , qe kapitalistet jane pasuri e madhe kombetare . Ata behen reaksionare , kur bashkepunojne me segmente korruptive , ose kur mbeshtetin junta , sic jane dy rrastet , qe lartpermendem .

Autori I librit , analizon te tera ngjarjet e rendesuishme boterore , qe fillojne me revolucionin Francez , Luftrat e Napolonit dhe revollucionet e tjera te Europes dhe revolucionin socialist rus . Te tera keto luftra dhe revolucione i pershkruan te lidhura ngushtesisht dhe pjese te “kopmllotit boteror “. Deri tani i kami spjeguar , ne ane te kundert , keto fenomene , qe kane tronditur boten dhe qe duhet te pranojme se jane te lidhur sa mundet te jene , por kurre nuk mund te pranojme , qe jane financuar , nga nje fuqi e trete e fshehte dhe epa dukshme , qe autori e quan “komllot boteror “ .

Nje syth i rendesishem i librit , ne studim , eshte Dinastia Rokfeller , qe ekziston si biznes bankar , ne me shume se 150 vjet . Gjat kesaj maratone te gjate ,eshte ndeshur me blerje- shitje dhe peripeci , ne tere boten . Sot , pretndon autori , eshte sunduse e naftes , duke qene ne partneritet me Rothshildin . Autori jep me hollesi zhvillime te seciles banke bije dhe aleancat , qe kane krijuar ne proceset e kapitalizimit bankar .

Ne te tere sythin bie ne sy se zhvillimi bankar , qofte dhe ky midis dy dinastive , eshte dora e fshehte , qe ve ne levizje historine boterore . Bankat e sotme kane marre emra te tjere , te pa varur nga origjina e tyre familjare . Eshte krejt e natyrshme , qe luajne rol paresor , ne zhvillimin kapitalist te vendeve te perparuara , dhe te prapambetura . Ato , luftra dhe revolucione , qe permend autori Novikov , kane kohe , qe u jane harruar emrat . Bankat amerikano- europjane , pas luftes se dyte boterore , kane bere investimet me te rendesishme , qe njef historia e njerezimit . Eshte finacuar , “Plani Marshall “ dhe qindra projekte , per vendet e varfera . Pasoje e ketyre financimeve , ne Europen perendimore u kryen revolucione te fuqishme si ai indusstrial , i gjelber , kolonial , qe ja ndryshuan faqen Europes , Amerikes dhe pjeses me te madhe te botes . Struktura e shteteve te sotme perendimore , kane te instaluar organe ligjformuse dhe ligjzbatuse te pa varura dhe koherente . Ne keto kushte sistemet bankare , jane thjesht biznese , qe marrin persiper financime te planifikimeve me vlera te llogaritur , per shtetin dhe shoqerine . Ne keto kushte historia e familjeve te medha bankiere i perket te kaluares . Kjo mund t’I shkoi per shtat edhe “Komllotit boteror “ te bullgaro-amerikanit , Z. Novikov .Vete rezervae thesarit amerikane , eshte nje biznes i zakonshem.

Zhvillimet shoqerore te Botes , pas Luftes se dyte boterore , e pergenjeshtrojne rrenjesisht slloganin “Komploti Boteror “dhe disa probleme te sqaruara gabim , ose krejt te pa sqaruara te autorit N.K.Novikov, pa mohuar anet pozitive te ketij libri , qe i evidentuam ne keto dy kumtesa , te botuar ne portalin , “FL “ .

Ne fund Autori Novikov , pretndon se Rokifeller , si dinasti nxorri krye ne periudhen paqesore , duke shkaketuar krizen ekonomike te vitit 2008 , ku personalitet kryesor eshte evidentuar bankeri Madoff , nje bir i vone i Rokfellereve . Per problemin Madoff , do te shkruaj nje ese , pas kesaj , qe kemi ne dore, sepse duhet te sqarohet ky fenomen i ndodhur ne shekullin e 21 .

Illo Foto , Studjus – NY – Qershor 2022

8 views0 comments

Commentaires


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page