Jini korrekt ju lutem...


Bërtas me dhunë

Fatmir Terziu


Brenda bërtas. Është një unazë që lidhet me një tjetër. Është zinxhir në gjuhën shqipe. Dhe britma e brendshme është një ADN më vete. Ajo mbetet në heshtje. Edhe pse është britmë, është e brendshme, është e mistershme. Ajo është një britmë që bashkon dhe ngjesh në varg mijëra fjalë, ose jo aritmetikisht të numëruar, apo të bëra numra me të ngjarë. Këto fjalë të hedhura mbetën në unaza hekuri, sythe që synonin të mbytnin gjithçka.

I mprehur nga bluarja, natyrisht e brendshme, ajo që të gjithë pretendojnë se e kanë dhe e mbajnë natyrshëm kërkoj në misterin e saj. Pra, të britmës. Dhe e vetmja gjë për t'u rritur është errësira. Mbetet në dyzimin tim dhe ftohtësia.

Nuk ka rëndësi sa vjeç je. Fundja çfarë rëndësie ka. Një ditë do të detyrohemi të gjithë t'i afrohemi këtij zinxhiri. Kështu që s'duhet të pretendohet se jemi në një nivel të paarritshëm. Aq më shumë kur bëhet fjalë për rërën e kohës. Apo ngaqë dhe rëra ka një kuptim tjetër. Ajo, pra e tmershmja, rëra e bardhë që formohet për ta thithur në një vijë. Kartëmonedha të bëra tubtha të ngjeshur, të mbajtura fort me një copë shirit janë pasoja e kë