top of page

Franz Kafka quhet shumë gjëra.Atlantiku (The Atlantic) e përshkroi atë si ‘pavendosmëri të pavendosur, të tmerruar nga jeta, i fiksuar pas vdekjes’.

Diku tjetër, ai është referuar si ‘një shpirt thellësisht i torturuar, një dashamirës i torturave, një sadomasokist, i çorientuar djallëzisht, i zymtë i natës, i pashpresë dhe i errët het’

Ndërsa ai mund të ishte të gjitha ato gjëra, ai ishte gjithashtu kjo një gjë. Dhe ky është një shkrimtar i shkëlqyer që i kuptoi ndërlikimet e psikikës njerëzore.

Në veprat e tij letrare të cilat përbëheshin nga tre romane të papërfunduar të cilat ai kurrë nuk kishte ndërmend t'i botonte dhe nja dy duzina tregimesh të shkurtra, ai u përpoq të shkrinte elementet e reales dhe fantastikës për të krijuar situata të çuditshme ose surrealiste për personazhet e tij. Ato situata shpesh janë përshkruar si seriozisht të tmerrshme dhe budallallëk komike në të njëjtën kohë. Aq më shumë sa që ata janë akuzuar se i përkasin fushës së Absurdit.

Ju mund ta keni dëgjuar fjalën absurde më parë. Mbase në komedi apo pikturë. Shfaqja e famshme televizive komedi Monty Python mendohet të jetë absurde në shumë kuptime, dhe edhe pse i referohet më shumë stilit narrativ të shfaqjes, fjala ka pak kuptim tjetër në rastin e Kafkës.

Albert Camus, filozofi i famshëm absurdist dikur i bëri një haraç Kafkës në esenë e tij marramendëse të vitit 1942, Miti i Sizifit, në të cilën ai pretendonte se Franz Kafka ishte absurd.

Por çfarë do të thotë kjo?

Duke folur teknikisht, absurdi është një gjendje konflikti midis aftësisë sonë për të gjetur një model, qëllim ose kuptim në botë dhe paaftësisë tonë për të gjetur ndonjë në një botë pa model, pa qëllim ose pa kuptim.

Me fjalë të tjera, është një gjendje paradoksi, në fakt, për Camus një nga paradokset më themelore të ekzistencës njerëzore, ku një pjesë e vetëdijes njerëzore dëshiron të gjejë kuptim në jetën e tyre, dhe pjesa tjetër thjesht nuk mund të gjejë ndonjë sado që të përpiqet.

Dhe kjo na çon në vizionin e Kafkës.

Kafka dëshironte të artikulonte se çfarë ndodh kur e gjejmë veten në një botë që nuk ka ndonjë kuptim, veçanërisht kur jemi të lidhur në një nivel shumë themelor për të kuptuar botën përreth nesh. Ky konflikt i qëndrueshëm midis dëshirës sonë për të dhënë kuptim dhe dështimit tonë të vazhdueshëm për të bërë ndonjë ka qenë një burim reflektimi dhe mjerimi gjatë gjithë jetës për 40 vitet e Kafkës në planet. Një gjë tjetër që gjithashtu e mbajti Kafka zgjuar në netët e tij të ankthit ishte konflikti midis tendencave tona natyrore dhe mjediseve moderne artificiale në të cilat ne ishim të prirur të jetonim.


Për Kafka, ky konflikt prodhoi shqetësim dhe zhgënjim të vazhdueshëm njerëzor ndërsa ne gjithmonë përpiqemi të mbajmë nën kontroll instiktet e tyre natyrore dhe të ekuilibrojmë veten e tyre të papërpunuar dhe të civilizuar. Instinktet tona natyrore mbahen vazhdimisht nën kontroll nga shoqëria në formën e kufizimeve - rregullave, ligjeve dhe normave që ndryshojnë të dyja vetët tona nga takimi kurrë më parë.

Sa më të jashtëzakonshme të jenë aventurat e personazhit, aq më e dukshme do të jetë natyrshmëria e historisë: është në proporcion me divergjencën që ndiejmë midis çuditshmërisë së jetës së një burri dhe thjeshtësisë me të cilën ai njeri e pranon atë. Duket se kjo natyrshmëri është e Kafkës - Albert Camus, Miti i Sizifit 1942

Por kjo nuk është e gjitha.

Nëse ka një fjalë që kap gjithçka në lidhje me trashëgiminë e tij, ajo është që Kafka ishte një shkrimtar i kontradiktave.

Një botë gumëzhitëse, konfuze, fragmentare, gjigante e kontradiktave.

Një shkrues i paradokseve.

Çfarë është një paradoks? Ta themi fjalë për fjalë, një paradoks është një pohim ose propozim kontradiktor që është megjithatë i vërtetë. Jason Reza një herë tha që Kafka ishte 'një denizen i muzgut'. Vini re se nuk do të thotë që bota e Kafka-s është e errët, kjo do të thotë se është në fushën kontradiktore të kohës kur nuk është as dritë as errësirë, ose të dyja janë dritë dhe e errët në të njëjtën kohë, një kontradiktë e supozuar - një lloj paradoksi.

Shumë njerëz e shohin Kafka të vështirë për të lexuar, sepse ata e shikojnë botën e Kafkës nga lentet e gabuara. Kjo do të thotë, ata e shikojnë atë nga lentet e letërsisë klasike antike dhe moderne, e cila shpesh nuk i jep drejtësi Kafkës.

Për ta kuptuar këtë pikë, merrni parasysh sa vijon.

Në botën e letërsisë klasike antike, merrni Odisenë, për shembull, heroi Odysseus tashmë e di qëllimin e tij në jetë. Ai nuk ka pse të dalë dhe të ‘kërkojë’ për qëllimin e tij. E vetmja gjë që ai duhet të bëjë është që ta bëjë jetën e tij të përputhet me qëllimin që perënditë greke i kishin dhënë që në fillim, që është konflikti ose e ashtuquajtura kontradiktë që ai duhet të kapërcejë. Kështu shkon trupa e antikës klasike.

Tani merrni parasysh botën e letërsisë klasike moderne. Në atë botë, protagonisti nuk e di qëllimin e tyre. Ata duhet ta ‘kërkojnë atë’. Këto lloj historish quhen histori, Bildungsroman ose ‘ardhja në moshë’. Ka kontradikta në historinë e një moshe, për shembull midis dëshirave dhe dëshirave protagoniste dhe rrethanave të tyre. Por ato kontradikta zgjidhen në fund kur protagonisti ‘e gjen veten’. Në Luftën dhe Paqen e Tolstoit, për shembull, protagonisti Pierre Bezokhov jeton me kontradiktë midis parimeve dhe veprimeve të tij. Por deri në fund të romanit, Pierre kalon një transformim, ai bëhet një njeri ‘i ri’, zgjidhet kontradikta e tij e përhershme që e ndoqi atë gjatë gjithë librit.

Në mënyrë të ngjashme, merrni Krimin dhe Ndëshkimin e Dostojevskit, në të cilin protagonisti Raskolnikov jeton me kontradiktë midis moralit të tij dhe racionalitetit të tij. Sidoqoftë, në fund të librit, Raskolnikov kalon një transformim. Ai i kupton gabimet e tij morale dhe vendos të kërkojë rrugën e faljes. Përsëri, në romanin e Dostojevskit, kontradikta që ndoqi Raskolnikovin gjatë gjithë librit zgjidhet përfundimisht.

Por merre Kafka. Merrni romanin e tij më të famshëm, Metamorfoza e cila supozohet se ka të bëjë me transformimin. Apo jo

Por kjo është çështja. Metamorfoza supozohet se ka të bëjë me metamorfozën. Rreshti i parë i romanit thotë se "Ndërsa Gregor Samsa u zgjua një mëngjes nga ëndrrat e shqetësuara, ai e gjeti veten të shndërruar në shtratin e tij në një insekt gjigant".

Protagonisti, Gregor Samsa supozohet të transformohet kur të bëhet një insekt gjigant. Por ai nuk transformohet. Ai është akoma i mbërthyer në jetën e tij të kaluar, ai ende ka të njëjtat shqetësime dhe ankthe edhe pasi të bëhet një insekt. Për shembull, ai jetoi një jetë të vetmisë kur ishte shitës i një kompanie të ndyrë, dhe pasi ai u bë një insekt gjigant, me mend se çfarë, ai ende jeton një jetë të vetmisë, sepse tani ai është i mbyllur në dhomën e tij gjatë gjithë kohës.

Ai është transformuar fjalë për fjalë, por ende nuk është shndërruar.

Dhe kjo është e gjithë marrëveshja me historitë e Kafkës. Në tregimet e Kafkës, kontradikta e protagonistit nuk zgjidhet kurrë pavarësisht se çfarë. Gjendja kontradiktore është gjendja përfundimtare e njeriut. Ndryshimi ndodh, por prapë, asnjë ndryshim nuk ndodh. Transformimi ndodh por akoma, asnjë transformim nuk ndodh. Protagonisti thjesht nuk mund t’i shpëtojë kontradiktave të tyre. Ata janë përgjithmonë të mbërthyer me të përgjithmonë dhe përgjithmonë

Në historitë e moshës, transformimi ndodh në fund, në historinë e Kafkës, ndodhi në fillim, në fakt, në fillim, dhe madje edhe përkundër asaj ngjarjeje kulmore, protagonisti është akoma atje ku ishte më parë.

Në tregimet e Kafkës, kontradikta e protagonistit nuk zgjidhet kurrë pavarësisht se çfarë.

Dhe kjo është arsyeja pse duket absurde. Duket shumë absurde.

Nëse Kafka do të shkruante si shkrimtarë modernë të trillimit, në romanin e tij, Gregor Samsa pasi ishte bërë një insekt do të kishte fluturuar nga dritarja dhe do t'i shpëtonte gjendjes së tij të vështirë, kontradikta e jetës së tij që i shkakton mjerim. Dhe kjo do të kishte më shumë kuptim. Por kjo nuk ndodh. Gregor Samsa nuk mund t’i shpëtojë kontradiktës së tij. Veryshtë shumë pjesë e tij.

Kjo është lentja që na duhet për të kuptuar veprat e Kafkas.

Tani ka tre histori të shkurtra që ndriçojnë bukur botën e Kafkas dhe në shumë mënyra, e bëjnë potencialin e gjenialitetit të tij të vlerësueshëm për të gjithë.

55 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page