top of page

FEMINIZMI DHE FOTOGRAFIA


Francesca Stern Woodman (3 Prill 1958 - 19 Janar 1981)

FEMINIZMI DHE FOTOGRAFIA


Dr Fatmir Terziu


Francesca Stern Woodman (3 Prill 1958 - 19 Janar 1981) ishte një fotografe Amerikane më e njohura për fotografitë e saj bardh e zi, që paraqiste ose vetveten ose modelet femra. Shumë prej fotografive të saj tregojnë gra, të zhveshura ose të veshura, të paqarta (për shkak të lëvizjes dhe kohës së gjatë të ekspozimit), duke u shkrirë me rrethinat e tyre, ose fytyrat e të cilave janë errësuar. Puna e saj vazhdon të jetë objekt i vëmendjes shumë pozitive kritike, vite pasi ajo vdiq nga vetëvrasja në moshën 22 vjeç, në 1981.


Fotografia e femrës, synon që të jetë dhe premton se do të jetë një anë interesante çdo ditë. Mund të thuhet se feminizmi dhe fotografia kanë krijuar një marrëdhënie të fortë midis tyre. Bergernë librin e tij “Mënyrat e të Parit” thotw se “burrat shikojnë gratë dhe gratë shikojnë veten duke u shikuar”, gjë që përfundon se kjo përcakton jo vetëm shumicën e marrëdhënieve midis burrave dhe grave, por edhe lidhjen e grave me veten e tyre. Barthese përshkroi atë si “aspektin polysemic” të imazhit fotografik. Simone de Beauvoirkur prodhoi studimin e tij monumental mbi pasurinë e grave, e shihte si “përbërës të feminitetit brenda patriarkatit” dhe shpjegoi se “koncepti i feminitetit dhe gjinisë mashkullore mund të jetë një funksion i ligjërimit dhe jo i biologjisë”, ndërsa i pari është “i pashmangshëm” i pozicionuar si tjetri dhe i fundit “pa ndryshim” si ai. Abigal Solomom - Godeaushkon më tej në këtë pikë kur shprehet se “Tjerësia festohet dhe vlerësohet, ose perceptohet si një strukturë e shtypjes dhe nënshtrimit ...”.

Sidoqoftë, teoriku e shpjegoi atë në shumë mënyra kjo teori bëhet më e diskutueshme dhe më e diskutueshme. Nëse do të hulumtonin se “gjuha pohon përparësinë e termit mashkullor” dhe ajo që tha Godeau “nëse ... gratë kanë pranuar historikisht është ajo e burrit, dhe nëse gjuha dhe imazhi tashmë janë shënuar nga kjo pikëpamje ...” është tashmë kryesore pyetja e asaj “si dhe në çfarë termash mund të bëhet Tjetri Një?”.

Pika e De Beauvoirmbi “analizën e konceptit të ndryshimit seksual” çon në hetimin e Abigal Solomon-Godeauqë përqendrohet në mënyrën se si vjen kjo diferencë “në ekzistencë”, dhe “gratë nga gjuha” dhe, në të vërtetë, nga të gjitha sistemet simbolike në të cilat një kulturë realiteti është e përfaqësuar. Dhe argumenti i fundit i De Beauvoirnë lidhje me “aktin e specifikimit të një gjendje të feminitetit” është “gjuha pohon epërsinë e termit mashkullor”.

Përdorimi i termave të tillë si "mashkullor", "femëror", "burrë", "grua", është një tjetër pikë kritike për Godeaupër sa i përket detyrimit të tyre për çdo supozim. Ai argumenton se koncepti i një identiteti unitar dhe të unifikuar, në vetvete është zhvendosur, psikoanaliza ka qenë disiplina e parë dhe mbase më e rëndësishmja për ta bërë atë. Godeauzhvlerësoi kritikët e tij për këtë koncept dhe tha se Bob Dylanme siguri mund t'i thërrasë ato atribute përshkruese konvencionale të gruas (si duket ajo), por impulsi i mendimit më modern është të këmbëngul pikërisht në mospërfshirjen e saj. Si e tillë, vëmendja përqendrohet në prodhimin e subjektivitetit, dhe prodhimin e kuptimit.

Një pyetje e dobishme e ngritur nga debatet rreth imazheve fotografike të grave është se si e dallojmë një kundërshtim politik feminist ndaj këtyre imazheve nga një revizion më tradicional në portretizimin e aspekteve të trupit që normalisht mbahen të fshehura nga pamja publike. Për sa i përket pasojës logjike nga njohja se seksualiteti dhe dëshira, subjektiviteti dhe kuptimi janë të gjitha të ndërtuara në gjuhë, Godeau jep si shembull thënien famëkeqe të Jacques Lacan se gruaja nuk ekziston (La femme elle n’existe pas). Mbi këtë argument çon koment i Godeau "çdo konceptim i gruas" reale "është logjikisht edhe i panjohshëm dhe i padiskutueshëm. Sido që të jetë, thënia e Lacanit është: qeniet njerëzore perceptohen dhe përfaqësohen si objekte.Duke parapëlqyer një diskutim mbi punën fotografike të Francesca Woodman, argumenti i Godeau është se puna e Woodman nuk shpall as një axhendë të dukshme politike dhe as një orientim specifik feminist. Fotografia e Woodman është konceptuar serialisht, temat dhe motivet qarkullojnë, përpunohen, modifikohen dhe përpunohen. Puna e saj përmban tekste të fshehta dhe pjesë të tregimit ose përshkrimit. Tri temat e Woodman-it të hulumtuara nga Godeau janë: Së pari, skenimi i vetvetes si model për veten, (artisti), së dyti, këmbëngulja e vazhdueshme në trupin e gruas si pamja (një spektakël) ashtu edhe një sit (me kuptim, dëshirë, etj.) projeksion) dhe e fundit pasi ajo duket se ka kuptuar, dhe marrë si vetë substancën e punës së saj, operacionet e fetishizmit pasi ato mobilizohen në metamorfozën e mishit femëror në imazh (fetishizëm).

Godeau tha se ekziston një kuptim në të cilin të tre temat e Woodman janë të lidhura integrale, të detyrueshme. Duke kërkuar dhe arrestuar në kërkim prodhojnë fotografitë e saj, si ato të çdo fotografi. Në vendosjen e vetes, trupit të saj, përpara thjerrëzave, Woodman në fakt rrëzon dallimin midis shikuesit dhe të shikuarit, subjektin e shikimit dhe objektit të tij, artistit dhe modeles. Fuqia e imazheve të Woodman, intensiteti dhe bukuria e tyre, në asnjë rast nuk buron nga përputhshmëria e tyre me idetë teorike. Imazhet e Woodmannë fakt janë përqendruar në sytë e gruas dhe duke u përpjekur të rindërtojnë atë që sheh një burrë. Mulvey pohoi se mashkulli kujtohet në mënyrë të pandërgjegjshme për momentin traumatik kur ai njohu ndryshimin seksual.

Pyetjet ngrihen nga shumë këndvështrime të shikimit të imazheve të Woodman: "A i shikojnë gratë ndryshe, qoftë si artiste apo spektatore?" Godeau e quajti "përcaktim psikologjik" atë që Woodman po adaptonte për qëllimet e saj një pajisje të ndarë nga artistët aq të ndryshëm sa Cindy Sherman, Les Krims, Nancy Dwyer dhe Hannah Wilke. Duke e organizuar trupin e saj në mënyra që duken të llogaritura qëllimisht si për të gjeneruar ashtu edhe për të theksuar atë që u quajt Laura Mulvey është "të dukesh-në-ness" ose ajo që Godeau e quajti "shqetësim në fushë" që Woodman krijon duke gërshetuar torzën me tre rripa garash në vend të një, duke pezulluar çorape të tepërta nga muri. Një qasje frojdiane konsideron se kënaqësia vizuale ose "skopofilia" zakonisht kuptohet si një kënaqësi erotike e fituar gjatë shikimit të një personi tjetër ose në imazhe të trupave të tjerë. Kjo kënaqësi është voyeuriste kur varet nga objekti i kësaj shikimi të mos jetë në dijeni, të mos shikojë prapa.Pavarësisht nëse shikimi në trupin e provokuar nga fotot e Woodman është i infektuar në mënyrë narcisistike, voyeuristically, ose fetishiste, natyra e asaj pamje duhet të përcaktojë në mënyrë të pashmangshme kuptimin që spektatori i imponon asaj. Në këtë kontekst është interesante të krahasosh veprën e Kruger, e cila përpiqet të drejtojë punën e saj drejt spektatorit femëror përgjatë boshtit të gjuhës. Sipas Godeau, në ndryshim nga qëndrimi i pakuptueshëm i Kruger, prodhimi i Woodman në faza të përgjithshme pa ndonjë veprim apo defiçent, siguron ndërtim meliorativ.

Përkundër larmisë së tyre, këta artistë kanë arritur të kapërcejnë disa pengesa të mëdha. Ata vetëm shpikën anën feministe duke përdorur imazhe fotografike, ne duhet ta popullarizojmë atë.

27 views0 comments

Comentarios


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page