top of page

Autoritarizmi Kafkaesk
Kështu që Krishtlindja anulohet. Edikti neo-Kromuellian është lëshuar. Gjëja që Boris Johnson tha se do të ishte ‘çnjerëzore’ vetëm disa ditë më parë është bërë tashmë. Për herë të parë në shekuj, njerëzit në territoret e mëdha të Anglisë - Londra dhe Jug-Lindja - do të ndalohen me ligj të festojnë së bashku Krishtlindjet. Premtimi i qeverisë për lehtësim pesë ditor nga bllokimi mbytës, atomizues, shkatërrues shpirtëror i jetës së përditshme është rrëmbyer nga ne. Është shumë e rrezikshme, thonë ekspertët; sëmundja do të përhapet dhe do të shkaktojë dëm të madh. E dini se çfarë tjetër do të shkaktojë dëm të madh? Ky anullim mizor, joproporcional i Krishtlindjeve; ky dekret kundër festave familjare dhe angazhimit njerëzor.

Këtë mbrëmje Boris Johnson ekzekutoi kthesën më shqetësuese të kryeministrisë së tij: ai hoqi dorë nga planifikimi i rregullave të mbylljes për Krishtlindje. Ai urdhëroi që Londra dhe Lindja e Jugut do të shtyhen në Nivelin 4, edhe një kategori tjetër e autoritarizmit Kafkaesk e ëndërruar nga sundimtarët tanë gjithnjë e më teknokratë. Kjo do të thotë që të mos ketë përzierje shtëpiake, përfshirë edhe ditën e Krishtlindjes. Kjo është miliona takime të planifikuara, festime familjare, të anuluara me shpullën e stilolapsit të një burokrati. Zona të tjera jashtë Londrës janë më me fat: Boris u ka dhënë me mirësjellje atyre një ditë pushim nga rregullat e mbylljes, në Ditën e Krishtlindjes, kur ata mund të përzihen me njerëz nga familje të tjera. Ata pa dyshim do të vlerësojnë mbrojtësit e tyre dashamirës për një bamirësi të tillë festive, të shpejtë.

Ka shumë që është shqetësuese në lidhje me dekretin e Boris. Është duke u justifikuar mbi bazën e një lloji të ri të Covid-19 po përhapet në Lindjen e Jugut dhe duket më ngjitës sesa llojet e mëparshme. Kjo sigurisht që duhet të jemi të vetëdijshëm. Por Boris gjithashtu deklaroi se nuk ka asnjë provë që ky lloj i ri ka çuar në ‘rritje të vdekshmërisë’. Pra, çfarë po ndodh këtu? Me siguri para se të vendoset masa drastike, pothuajse e pashembullt e parandalimit të miliona njerëzve nga festimi i Krishtlindjeve së bashku, qeveria duhet të ofrojë prova më të qarta të dëmeve të rëndësishme shoqërore që gjoja do të buronin nga festime të tilla? Elitat politike dhe mediatike vazhdojnë dhe vazhdojnë rreth policy politikës së bazuar në prova ’, përveç kur bëhet fjalë për mbylljen e njerëzve. Atëherë e gjitha është ‘Yeh, vazhdo, më mirë e sigurt se sa më vjen keq’.

Këtu është gjëja: të gjithë e kuptuan që lejimi i përzierjes më të madhe të familjeve dhe shoqërimi gjatë Krishtlindjeve do të kishte pasur një ndikim në normat e Covid. Ne e kuptuam që virusi do të përhapet pak më shumë. Kjo është arsyeja pse disa po parashikonin që mund të na duhej pak më shumë bllokim në janar, për t'u marrë me rritjen e mundshme të rasteve gjatë Krishtlindjeve. Por mendova se kishim rënë dakord që këto rreziqe ia vlen të merreshin për të mirën e pamatshme të lehtësimit të lidhjes njerëzore, lejimit dhe madje inkurajimit të njerëzve që të mblidhen dhe të festojnë dhe humbin veten në pije, ushqim dhe dashuri? Mendova se kishim vendosur, shumë kolektivisht, që një rritje e rasteve do të ishte një çmim që ia vlen të paguhet për ushqimin njerëzor të festave familjare dhe festave të miqve? Duket se marrëveshja e gjerë tani është përmbysur, papritmas, në mënyrë të njëanshme dhe me justifikim të pamjaftueshëm.

Qeveria dhe këshilltarët e saj ekspertë thonë se u është dashur të rimendojnë ekuilibrin. Ata tani besojnë se lejimi i Krishtlindjeve të shkojë përpara do të jetë shumë i dëmshëm - më i dëmshëm, me sa duket, sesa të mos lejosh Krishtlindjet të shkojnë përpara. Por kush janë ata për të bërë këtë gjykim? Çfarë u jep atyre të drejtën? Më duket - si dikush që e kuptonte shumë mirë se një Krishtlindje e relaksuar do të shkaktonte disa probleme Covid - se dëmet e anulimit të Krishtlindjes janë shumë, shumë domethënëse. Jo, jo vetëm për sa i përket humbjes së ‘një darke të pjekur’, pasi fanatikët e bllokimit në media i referohen me nuhatje festivalit të Krishtlindjes kur dikush këmbëngul në të drejtën e tij për ta festuar atë. Por edhe përsa i përket lumturisë, gëzimit, ndjenjës së kuptimit dhe lidhjes në jetën tonë.

Nuk është e qartë se çfarë do të kishte ndodhur në mënyrë Covid nëse Krishtlindjet do të kishin shkuar përpara në Londër dhe Jug-Lindje. Por është mjaft e qartë se çfarë do të ndodhë tani që Krishtlindjet nuk po shkojnë përpara. Njerëzit e vetmuar dhe të moshuarit mund të shtyhen në dëshpërim. Familjet do të ndihen të copëtuara. Dhe njerëzit do të ndihen të tradhtuar. Ata u premtuan pesë ditë jetë dhe tani që është shfuqizuar. Kjo do të jetë shkatërruese për shumë, shumë njerëz. Pas një viti frike, zhvendosjeje dhe ndarjeje familjare, shumë prisnin gëzimin dhe lëshimin e Krishtlindjeve me të dashurit e tyre. Tani kjo është nxjerrë jashtë ligjit. Testshtë dëshmi e botëkuptimit teknokratik, të drejtuar nga grafikët, robotik të sundimtarëve tanë nga prekja që ata duket se nuk e kuptojnë humbjen që njerëzit do të ndiejnë si rezultat i këtij dekreti që ndalon Krishtlindjet.

Unë jam duke dëgjuar nga kaq shumë njerëz që ata synojnë të vazhdojnë me planet e tyre të Krishtlindjeve. Udhëheqësit politikë dhe media e keqpërdorur pa dyshim do t’i markojnë ata ‘Covidiots’, mendime të pamenduara që nuk kujdesen për të tjerët. Përkundrazi, është pikërisht sepse ata kujdesen për të tjerët - për lumturinë e tyre, nevojat e tyre shoqërore, etjen e tyre për lidhje njerëzore - që ata do ta sfidojnë këtë dekret dhe do të festojnë Krishtlindjet. Politikanët tanë mund të mos e kuptojnë se qëllimi i jetës është të jesh me dhe përreth dhe atje për njerëzit e tjerë, por miliona prej nesh ende e kuptojnë. Pra, Gëzuar Krishtlindjen.

29 views0 comments

Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page