AT GjERGJ FISHTA


Bajame Hoxha-Çeliku

At Gjergj Fishta të kjofshim falë

Deri atje ku zani yt asht ndi

Në jetë t’jetve për mos me u ndalë

Je kthye në këngë e në histori.

Ai za’ i yt porsi i bylbylit

Nisi me këndue qysh’ në rini.

Aty ku çilë i bukur agimit

Atje n’ shkrepa n’ atë Shqipni.

At Gjergj Fishta kjofsh’ bekue

Mbi kët’ tokë; përmbi njat’qiell.

Ku t’parën herë ti ke ligjërue

Ka shkrep n’ dritza bash njaj diell.

Atje ku s’parit t’agoi drita

T’agoi jeta mbi kodra e mal,

Atje ku i deshte lul’e driza

T’ka ngrit atdheu n’piedestal.

Sot e nesër përmbi kët’ dhe

Përmbi drit’ që s’ka me u shue.

Ti je kthy nji fanar ndër ne

N’at dritë t’anden jem bashkue.

S’ke me kenë ma kurr i shkret

Në ket vend ku je burrnue.

T’kanë madhështu male e det

Tuj t’prit ty, e tue t’ bekue.

At Gjergj Fishta shkamb mbi gur

Rrezja jote s‘ka me u shue.

Shkroj’ e zjarrta përkrah flamur

Portreti yt qëndis plot yje.

“Lamtumirë! Atdhe i bekue!”

S’ka dasht kurr për me thanë.

“Kah njai diell që asht flakue”

Ke me kthye e me thirr: Nanë!

Ke shtegtue nëpër dhe t’huej

Nga trysnia mbarë mizore.

S’t’kanë përbuzë o i nderuem

T’kanë nderu fjalën hyjnore!

<