top of page

Astrit Lulushi: Astrit LulushiKoncepti i minimalizmit ka ekzistuar, në një formë ose në një tjetër, për një kohë të gjatë, megjithëse me emra të ndryshëm - asket, kursim, mënyrë jetese spartane - dhe në ekstreme të ndryshme. Që në vitin 450 pes, Sokrati lartësonte jetën e thjeshtë, duke thënë: "Sekreti i lumturisë nuk gjendet në kërkimin e më shumë, por në zhvillimin e aftësisë për të shijuar më pak." Shekuj më vonë, pas Luftës së Dytë Botërore, një lëvizje e tërë artistike përqafoi minimalizmin, veçanërisht në artet pamore, si reagim kundër ekspresionizmit abstrakt dhe modernizmit.

Kohët e fundit, është shfaqur një interes i ri për minimalizmin, ai që fokusohet drejtpërdrejt në mënyrën se si jetojmë. Janë shkruar libra dhe janë krijuar faqe interneti të përqendruara në ndihmën e njerëzve për të jetuar një mënyrë jetese më të reduktuar, me qëllimin përfundimtar të përmirësimit të cilësisë së jetës, uljes së stresit dhe të qenit më të lumtur në përgjithësi. 

Rrënimi i shtëpisë është një pjesë e madhe e procesit të ri minimalist -  nuk është befasi, pasi studimet e fundit sugjerojnë se shtëpia mesatare përmban 300,000 artikuj. Por rrëmuja është vetëm një element. Një stil jetese minimalist ka gjithashtu përfitime mjedisore dhe financiare, si dhe kursim kohe: Do të thotë më pak kohë për të blerë, më pak kohë për të rregulluar shtëpinë dhe më pak kohë për të kërkuar çelësat e makinës ose telekomandën e televizorit. (Amerikani mesatar shpenzon 2.5 ditë në vit duke kërkuar sende të pavendosura në vendin e duhur)

Prandaj, një mënyrë jetese minimaliste mund të ofrojë shumë përparësi, praktike dhe emocionale. Por nëse nuk jeni ende të sigurt për të hedhur gjysmën e gjërave në shtëpinë tuaj, mos u shqetësoni shumë për të marrë gjëra të reja, qofshin rroba apo miq. Ktheni të vjetrën; kthehuni tek ata. Gjërat nuk ndryshojnë; ne ndryshojmë. “Shisni rrobat tuaja dhe mbani mendimet tuaja”, thoshte Henri David Thoreau. 

Ndërsa Bertrand Russel shprehen se “është preokupimi me zotërimin, më shumë se çdo gjë tjetër, ai që i pengon njerëzit të jetojnë të lirë dhe fisnikë”. 

Pra, zvogëloni kompleksitetin e jetës duke eliminuar dëshirat e panevojshme.

Ne vazhdojmë të shumëfishojmë lehtësitë tona vetëm për të shumëfishuar shqetësimet tona. I  rrisim pasuritë vetëm për zgjerimin e anktheve tona.

Të zotërosh më pak është më mirë sesa të organizosh më shumë.

Nëse doni një rregull të artë që do t'i përshtatet të gjithëve: Mos mbani asgjë në shtëpitë tuaja që nuk e dini se është e dobishme, ose nuk besoni se është e bukur.

Minimalizmi është të pyesësh pse para se të blesh.

Shoqëria e konsumit na ka bërë të ndiejmë se lumturia qëndron në të pasurit e gjërave dhe nuk ka arritur të na mësojë lumturinë e mospasjes së gjërave.

Mbani vetëm ato gjëra që ju flasin në zemër. Më pas bëni zhytjen dhe hidhni të gjithë pjesën tjetër. Duke bërë këtë, ju mund të rivendosni jetën tuaj dhe të filloni një mënyrë jetese të re.

Minimalizmi është një mjet për të hequr qafe tepricat e jetës në favor të përqendrimit në atë që është e rëndësishme – në mënyrë që të gjeni lumturinë, përmbushjen dhe lirinë.

Bëhuni kurator i jetës suaj. 

Minimalizmi në të vërtetë ka të bëjë me rivlerësimin e prioriteteve, kështu që ju mund të hiqni gjërat e panevojshme nga jeta juaj; hiqni qafe gjëra ato që nuk përmirësojnë ose nuk sjellin vlerë në jetën tuaj. Më shumë nuk është kurrë përgjigjja. Përgjigja, është:  Gjithmonë më pak.

11 views0 comments

Opmerkingen


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page