top of page

Arkivat Britanike: “Zogu shtoi shijen cilësore të Pullës Shqiptare”

Çështje dhe kuriozitete të pullës shqiptare Arkivat Britanike: “Zogu shtoi shijen cilësore të Pullës Shqiptare”


Dr Fatmir Terziu

“Si pasojë e këtij testi zgjedhor të Ahmed Zogut si Mbret i Shqipërisë, një seri e re e pullave postare mund të shikohen, me shije cilësore, për të qëndruar një kohë të gjatë.”, shkruhet në një nga materialet e papublikuara më parë, dhe që gjendet në arkivat britanike. Materiali ‘artikull’ është publikuar në një gazetë britanike kohë më parë se të bëhej Zogu, Mbret i Shqiptarëve. Dhe ky artikull shkruan “Tashmë rezervat e vlerave të caktuara të serive ekzistuese janë duke u ulur dhe rekursi ka dashur të largojë gradualisht në mënyrë që të përmbushin kërkesat për prerje të vogla. Shija cilësore i është dhënë me dominimin e ngjyrave blu, të zezë dhe të kuqe, ku jepen dy variante me varësi ngjyrimesh. Të dyja këto variante simbolizojnë gati ardhjen e mbretit të zgjedhur, i cili, si President, ka qenë portretizuar mbi vulat dhe pullat kombëtare që nga dhjetori i vitit 1925.

“Në funksion edhe të njohur, tejet simpatik ndaj Shqipërisë për shijet dhe çështjet përkujtimore, është e pamundur që zhvillimet më të fundit politike të lejohen të kalojnë pa u regjistruar”, shkruhet në artikull. Në mars të vitit 1914, vulat shqiptarë të periudhës ishin shtypur me supersticionin "Rroftë Mbreti", në nder të pranimit të princit William të Vidit. Gjatë 15 viteve të ekzistencës si një shtet i pavarur, Shqipëria ka provuar jashtëzakonisht se është një vend pjellor në çështjet postare, të cilat i ka sot me shpallje postare me më shumë se 300 varietete të dallueshme. Kur pavarësia e Shqipërisë u konfirmua nga Konferenca e Londrës e vitit 1913 në vend të pullave postare turke, që ishin fshirë nga qarkullimi, u vunë vulat dhe pullat me një shqiponjë bizantine të mbiprintuar, për qarkullim të gjerë me legjislacion, sipas regjimit të ri, në pritje të mbërritjes së disa pullave të cilat qeveria italiane i kishte paraqitur në administratën e përkohshme.

Mbi këto u riprodhua një gdhendje e kreut të patriotit të madh shqiptar, George Skënderbej. Pasi froni vakant u pranua nga princi Ëilliam i Vidit, disa pulla kanë qenë përgatitur me portretin e tij. Por kanë eksistuar edhe disa pulla të supozuara nga Esad Pasha dhe mbështetësit e tij. Disa pulla kuriozë me çështje të debatueshme, janë paraqitur nga ushtritë austriake në vitin 1915. Pulla primitive janë lëshuar përsëri nga Qeveria republikane e ngritur në Koritzë dhe disa të tjera të mbështetura nga bajonetat frënge në pjesën e dytë të vitit 1917, ndërsa një tjetër pullë doli nga një shtet i vogël shqiptar të themeluar në Shkodër nën komandën britanike, franceze, italiane dhe që kishte synim mbrojtjen e përdorur nga furnizimet e pullave fiskale austriake që në fakt ishin lënë prapa nga pushtuesit.

Më pas të dy këto republika u bashkuan, dhe në vitin 1920 një seri e kombinuar e pullave postare ishte publikuar, ku tregonte shqiponjën shqiptare me kreun e Skënderbeut në kuadrat dhe me një mburojë. Revolucioni shpërtheu në vitin që pasoi dhe dolën të ashtuquajturat pulla të Mirditës, të cilat ishin duke u përdorur nga rebelët në mesin e dhjetorit 1921 dhe janarit 1922. Qeveria e rrëzuar në dhjetor 1924 nxorri edhe ajo disa vula dhe pulla. Një tjetër doli me njohjen formale të shtetit shqiptar nga ana e Lidhjes së Kombeve në 21 janar 1925. “Që në fillim të vitit 1927, portreti i presidentit Ahmed Zogu, i cili shtoi shijen mbi pullat postare bashkëkohore në Shqipëri, është parë me shtimin e një kurore dafine të shoqëruar nga inicialet A.Z. si shërbesë adekuate, në njohjen e shërbimeve të shquara në vendin e tij.”, përfundon materiali.


36 views0 comments

Comments


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page