top of page

Albania


Albania

Astrit Lulushi


Keltët në Balkan kanë lënë gjurmë. Zakonet, veshjet, toponimet janë disa - tradita e fustanellës është një; toponimet janë një tjetër.

Emri Albania vjen nga fjala Alb, që keltët e morë me vete. E përdorën edhe disa kohë. Shqip është e përkthyer.

Alb në gjuhën kelte do të thotë ‘i bardhë’; fjala ‘alb’ solli ‘alp’ e ‘arb’, por dha edhe shkëmb, shkëlqim, shqip, shqiponjë.

Të huajt e quajnë vendin Albania, ndërsa shqiptarët e quajnë në gjuhën e tyre, Shqipëri, me të njëjtin kuptim.

Kjo ndodhi rreth shekullit XVI, kur vendi sapo kishte humbur lirinë. Dhe emri Shqipëri doli në dritë, si kujtesë për këtë humbje.

8 views0 comments

Kommentare


Shkrimet e fundit

fjalaelireloadinggif.gif
bottom of page