SHIU


  Ekaterina Pencheva

  Ekaterina Penchevaka lindur në 10 maj 1965 në Lovech të Bullgarisë. Ajo u diplomua në CA “D. A. Tsenov ”- Svishtov, ka një diplomë master në financë dhe ka punuar si gazetare. Dridhja e parë e një vajze në dashuri zgjon stilolapsin e saj. Imazhi i saj ikonik është dashuria, por veprat e saj gjejnë një larmi temash dhe idesh. Ajo është autore e vëllimeve të poezive "Dashuri" - 1999, "Lutja" - 2004, "Djali i Hënës" - 2004, "Pastrimi lirik" - 2008, "Dhe i paarsyeshëm - Bekimi" - 2008, " A jam unë një princeshë? " - 2009, "Një pasdite, kaloi pa ndalur" - 2014, si dhe librat "Buqeta e Artë e Vjeshtës" (Përshtypje) - 2006 dhe "Vargu Qiellor" (akrostika) - 2007. Që nga viti 2009 ajo ka shkruar poezi, prozë dhe mori vjershash për fëmijë.

  Ajo ka fituar çmime nga konkurset e poezisë me rëndësi lokale, kombëtare dhe ndërkombëtare. Punimet e saj janë botuar në media të ndryshme - gazeta letrare dhe revista, almanakë dhe koleksione me pjesëmarrje rajonale, kombëtare dhe ndërkombëtare. Për librin e saj të fundit, "Pasditja, kaloi pa ndalesë" (tekste dashurie), asaj iu dha çmimi Shpata e Dashurisë nga Komuna e Lovech në vitin 2015.

  Vizaton monotipe dhe punon gurë. Ajo luan pianon. Pencheva mendon se poezia është vetë-zbulim, vetë-dhënie, përkushtim, pasion, dashuri e pakufishme, punë dhe shumë më tepër që nuk mund të shprehet me fjalë, sepse fjala ndjehet më mirë me zemër dhe shpirt. Librat e saj janë zbulime lirike që prekin miqtë e poezisë me diçka të pastër dhe të bukur që zgjon poezinë e saj. Mimi i saj më i madh është njohja e lexuesit. Fjalët më të mira që ajo ka dëgjuar për punën e saj janë: “Kjo është shkruar për mua”.


  SHIU


  Ekaterina Pencheva


  Unë jam një shi - njeri i uritur.

  Jam e etur

  mbi gjirin e tokës,

  duke thithur fatalisht ujin.

  Unë jam shi - i trishtuar dhe i sëmurë.


  Thithja është e pasur

  në vjeshtë, i këndshëm dhe i qetë.

  Unë jam një skandal i etur me shi.


  Dhe unë jam njeri.

  Dhe përkëdhel degëzat e brishta të hardhisë.


  Jam shi.

  Unë puth krahët e zogjve, laj trupat e virgjëreshave të reja.

  Jam shi. Dhe unë jam këtu.

  Dhe unë jam zhdukur.


  I spërkas pikat në dritare të freskëta.

  Unë dukem si një shtrigë,

  te një artist me një paletë nga vera e kaluar,

  te një pemë që ka shtrembëruar degët në një kurorë,

  te një dashnor i mashtruar,

  në Parajsën e dëbuar.


  Po bie shi në Gjoks të zhveshur

  në tokë.

  Kam etje për dashuri.


  Dhe unë jam një njeri që derdh lot në telashe.

  Unë jam shiu i lidhur me kordonin e kërthizës në qiell.

  Shkundja e bubullimës dhe rrufeja më shkurton qiellzën time.


  Jam shiu.

  Dhe unë shkel mishin e butë të barit.

  Unë dua disa gllënjka ujë për të pirë dhe pirë në tokë.


  Përktheu: #Fatmir #Terziu

  22 views

  Shkrimet e fundit