Hije


  Hija

  Nga Fatmir Terziu


  Përreth meje, unë shoh hije të pafund.

  Hije që bie nga lartësitë, kolovitet e sigurt,

  hije nga prishja e balancave në shkurt

  hije nga errësira, hije nga trukimet

  hije nga shkëlqimi në atë majë, hije nga fjalimet.

  Kjo është hija që mund t’a shohim më të plotë

  sepse është lak, e dhelpërt, e pakuptueshme edhe sot.


  Është hija nga ku prodhojmë më shumë hijeshinë

  kur të gjithë i lëmë të na konsumojnë si një lot,

  është më e thellë,

  e errët,

  e ftohtë.


  Është hija e (ar)miqësisë,

  hija që lind nga dashuria për pushtet,

  hija nga gjendjet përpara nesh

  por edhe më shumë nga ato që janë bërë përshesh

  hija që s’na lë të shohim se çfarë është vërtet më larg

  fytyrat ku të gjithë ne i gënjejmë

  me hijen që na mbeti në prag.


  Hija nga e panjohura

  hija nga ajo që dimë

  hija nga fjala dhe gjuha me kockë

  hija konform për diçka më shumë

  hija që krijon kufijtë në kokë,

  hija që turbullon dete e lumë,

  hija e pakëndshme e shtëpisë

  hija nga mashtrimi i rehatisë.


  Hija nga çfarë syri fsheh

  hija nga përpjekja për përsosmëri

  kur përsosmëria është kaq e paarritshme.


  Hija nga i njohuri, nga e shkuara

  hija nga një e zhbërë

  hija nga trillimet e kaluara,

  hija e reflektuar mbi një jetë të tërë.


  Po flas nga hija e emocionit

  nga hija që shfaqet e s’zhduket

  hija nga heshtja, por edhe rrota e tranzicionit,

  hija që nga vetja s’na shkulet.


  Unë i shoh këto hije dhe çuditem

  pse nuk mund t’i ndryshojmë?

  Pse nuk mundet që këto hije të frikësohen të fshihen

  nga gjendja e njeriut të lirë?

  Dhe e kuptoj pse ndodh, sepse të gjithë

  mbi hije kemi mbirë.

  Dhe mbjellim shumë hije gjithashtu.


  #Fatmir #Terziu

  12 views

  Shkrimet e fundit